Screenshot-2023-01-20-114833-e1674215340552-810x500.jpg

Biskup Strickland napísal otvorený list, v ktorom vyzýva pápeža Františka a všetkých biskupov, aby sa "vrátili ku Kristovi

113
Kultúra života
  • Podpora tradičnej katolíckej viery a učenia
  • Odolávanie svetským trendom a kompromisom
  • Dôraz na posvätnosť života a manželstva
  • Výzva k odvážnemu ohlasovaniu evanjelia a obráteniu sa k Bohu

Nasleduje plné znenie kňazského listu z 29. februára, ktorý napísal emeritný biskup Tyleru v Texase Joseph Strickland.

Moji drahí bratia biskupi, 

Mám povinnosť obrátiť sa na všetkých svojich bratov biskupov na celom svete, vrátane rímskeho biskupa pápeža Františka. V mnohých ohľadoch som medzi vami najmenší, ale zdieľam s vami pomazanie ako nástupca apoštolov a výzvu strážiť depozit viery a v tomto duchu sa vám prihováram. 

Prosím vás, vráťme sa ku Kristovi a jeho ceste a buďme odvážni ako naši predchodcovia z prvého, druhého a tretieho storočia, z ktorých mnohí nasledovali Pána až na smrť a niesli ťažké kríže v jeho mene. Postavme sa na stranu našich bratov, ktorí boli v 20 storočí dostatočne silní, aby sa postavili proti despotickým vládcom, hoci vo svojej dobe boli hlasom menšiny. Buďme v 21st storočí energickí v poznávaní a ohlasovaní Ježiša Krista ako Svetla sveta a Pána pravdy. Hlásajme s hlbokým presvedčením plnosť posolstva Ježiša Krista a odolávajme každému pokušeniu deliť sa len o tú časť jeho Pravdy, ktorú svet prijíma, aby sme sa vyhli hnevu sveta, ktorý ho stále nenávidí.

Hovorme s plným hrdlom o neomylnosti Svätého písma a hlásajme, že je to skutočne Božie’slovo, ktoré nám bolo zjavené a odovzdané ako posvätný poklad, ktorý nás vedie z temnoty do svetla. Podeľme sa o slávnu dobrú správu, že Ježiš Kristus je vtelené posvätné slovo a že úcta k jeho slovu je úctou k jeho skutočnej a posvätnej prítomnosti medzi nami, ako to prisľúbil. Vyzývajme na celosvetovú eucharistickú obrodu, ktorá bude s veľkou radosťou ohlasovať, že Ježiš Kristus je skutočne prítomný— Telo a Krv, Duša a Božstvo—vo Svätej Eucharistii pri každej omši, v každom svätostánku a na každom oltári eucharistickej adorácie. Učme naše stáda, že všetky sviatosti sú Ježiš Kristus, ktorý je prítomný a pôsobí medzi nami, vyzýva nás k pokániu, uzdraveniu a pokoju a posilňuje nás posväcujúcou milosťou, aby sme mohli osloviť chudobných, ľudí na okraji spoločnosti a opovrhovaných, aby sme sa podelili o jeho radostnú zvesť. Odvážne sa držme našej starobylej viery, že Ježiš Kristus je jediná cesta, pravda a život, ktorého nám poslal náš nebeský Otec. Vyzývajme svet k jedinému Pánovi, jedinej viere a jedinému krstu, ktorý nás prostredníctvom svojej jedinej, svätej, katolíckej a apoštolskej Cirkvi vedie k večnému životu s Bohom—Otcom, Synom a Duchom Svätým.  

Bratia, buďme pevní a jasní, pokiaľ ide o celé učenie našej katolíckej viery, ktoré hovorí o posvätnosti života od počatia až po prirodzenú smrť. Kristova nevesta hlása pravdu, že Boh nás stvoril ako muža a ženu. Cirkev, mystické Telo Kristovo, hlása pravdu, že manželstvo je posvätný zväzok medzi jedným mužom a jednou ženou, ktorý sa zaväzuje na celý život a je otvorený deťom, a že tento model ustanovený Bohom bude sprevádzať ľudstvo až do konca čias   Sľúbme, že nikdy nenecháme tých, ktorí sú prichytení pri akomkoľvek sexuálnom hriechu, blúdiť v temnote hriešneho životného štýlu. Buďme Cirkvou, ktorá prijíma všetkých, ale nikdy nikoho nenechá napospas hriechu a temným cestám sveta. Otvorme dokorán dvere Kristovej’Cirkvi a privítajme všetkých na posvätnej ceste milosti a života, učiac, že obetavá láska, ktorú nám Kristus vzorom je, je jedinou skutočnou láskou. 

Moji bratia, nech sa naše povolanie pásť a kŕmiť Pánovo’stádo nikdy nestane obeťou kompromisu so svetom, ktorý sa snaží zmenšiť silu a živosť evanjelia a urobiť našu vieru bezvýznamnou a prázdnou. Kristus nás povolal, aby sme boli vo svete, ale nie zo sveta. Odolajme prúdom našej doby, ktoré sa snažia vytvoriť svet na náš obraz a odstrániť Boha z jeho miesta v strede stvorenia. Odolajme hlasom, ktoré príliš často prichádzajú dokonca aj z vnútra samotnej Cirkvi a vyzývajú nás, aby sme opustili pravdu, ktorú hlásal Ježiš Kristus, a namiesto toho sa snažia túto pravdu prekrúcať, meniť a aktualizovať, až kým nie je na nepoznanie a nemá už korene v realite.  

Musíme si uvedomiť, že stojíme nad priepasťou devastácie, akú svet ešte nevidel. Otvorme oči pred zlými silami, ktoré prinášajú rozdelenie a temnotu, aj keď tvrdia, že ponúkajú novú cestu pre ľudstvo. Majme odvahu povedať “nie” týmto trendom, ktoré sa snažia vymazať Boha a zlikvidovať naše Bohom dané právo vybrať si dobro od zla v osobnej slobode a autonómii. Jednoducho povedzme “nie” hlasom, ktoré šepkajú o detronizácii Boha a snažia sa namiesto neho nastoliť globálny štát. 

Moji bratia, u Boha je všetko možné a jeho milosrdenstvo sa vždy sústreďuje na to, aby nám poskytlo nové príležitosti obrátiť sa od tmy k svetlu. Ešte nie je neskoro, ale čas sa nám kráti, aby sme vykonali svoju prácu. Spoločne sa chopme plášťa, ktorý sme dostali pri biskupskej vysviacke, a nanovo ohlasujme Ježiša Krista!" 

Buďme pastiermi. 

Biskup Joseph E. Strickland, 

Emeritný biskup Tylerskej diecézy