schepers-female-deacons-810x500.jpg

Nemecký prelát s podporou šéfa biskupskej konferencie poveril 13 diakoniek "duchom

125
Kultúra smrti
  • 13 nemeckých žien bolo poverených za diakonky v duchu miestnym biskupom.
  • Biskup Schepers celebroval slávnostné odovzdávanie certifikátov pre absolventky vzdelávacieho programu.
  • Biskup Schepers a Bätzing sú propagátormi ženského diakonátu v rozpore s katolíckym učením.
  • Pápež Ján Pavol II. definitívne vyhlásil, že ženy nemôžu byť vysvätené za diakonky.

Trinásť nemeckých žien bolo “poverených” za “diakonky v duchu” miestnym biskupom po trojročnom “pláne vzdelávania diakoniek” v rámci udalosti, ktorú ocenil predseda nemeckej biskupskej konferencie.

Pomocný biskup diecézy Essen, biskup Ludger Schepers, 13. apríla uviedol do úradu 13 žien, ktoré absolvovali tri a polročný vzdelávací program v rámci “Siete ženskej diakonie”

Schepers ako dlhoročný priateľ a podporovateľ tohto hnutia celebroval svätú omšu a slávnostné odovzdávanie certifikátov pre 13 žien. Biskup má za sebou dlhú históriu heterodoxie a bol prvým nemeckým katolíckym biskupom, ktorý sa v roku 2022 zúčastnil na homosexuálnom “požehnaní”. Nemeckí biskupi ho nedávno vymenovali za prvého “splnomocnenca pre queer pastoráciu.”

V homílii, ktorú predniesol spoločne so sestrou Edith-Mariou Magar, predstavenou františkánskej komunity vo Waldbreitbachu, ktorá podujatie hostila, vyzval na uznanie žien ako diakoniek. V zhrnutí jeho slov sa uvádza, že “zdôraznil, že aj ženy sú povolané. Ženy sa právom cítili v Cirkvi diskriminované a vylúčené so svojím povolaním.” 

Čítajte: hlava nemeckých františkánov obhajuje homosexualitu a transgenderizmus, útočí na katolícku náuku

Podľa správy miestnej františkánskej skupiny je Schepers “nahnevaný, že táto nerovnováha nie je vnímaná ako krivda, ktorú treba napraviť.” 

Sestra Magar zasa uviedla, že udalosť “netreba podceňovať ako politické znamenie, absolventi sa z nej veľmi tešia.” 

Mníška kritizovala, že “na rozdiel od mužov nemôžu očakávať vysvätenie za diakonky, a to len preto, že sú ženy.”

Predseda nemeckej biskupskej konferencie’, biskup Georg Bätzing, ktorý otvorene odmieta katolícke učenie vo viacerých otázkach, síce nebol prítomný na uvedení do úradu, ale vydal osobitné blahoželanie ženám, ktoré absolvovali kurz.

“Sú požehnaním pre našu cirkev,” tvrdil podľa správy Waldbreitbach.

Čítajte: Nemeckí biskupi vyhlásili, že ‘transsexuálne’ osoby by nemali byť ‘vylúčené’ z kňazstva v hlasovaní 38:7

Bätzing, podobne ako Schepers, nie je cudzí podpore tejto skupiny. Na jeseň 2021 dal skupine “skutočné znamenie nádeje”, keď ju navštívil počas jej školenia vo Waldbreitbachu. 

Sieť ženskej diakonie opisuje sa ako skupina “viac ako 200 jednotlivcov a viac ako 50 skupín a organizácií podporujúcich sviatostný diakonát žien.” 

Medzi jej ciele patrí aj oficiálne vyhlásenie “ženského diakonátu”:

diakonickej cirkvi, v ktorej muži a ženy žijú spoločne a rovnocenne so službou Ježišovi Kristovi a vykonávajú diakonické služby vedenia. Zavedenie sviatostného trvalého diakonátu pre ženy v Rímskokatolíckej cirkvi.

Nedávna slávnosť ukončila tretí z jej viacročných vzdelávacích programov známych ako “diakonátne kruhy,” z ktorých prvý sa začal v roku 1999. 

Jeho “diakonátny krúžok” je trojročná príprava žien na prípravu na “povolanie” byť diakonkou. Sieť síce konštatuje, že mnohé liturgické úkony, ktoré prislúchajú vysvätenému diakonovi, vykonávajú v moderných obradoch Cirkvi laici, ale zastáva názor, že “z dôvodov rodovej spravodlivosti je podstatný rozdiel, či sa toto poverenie upevní vysvätením.”

Čítajte: Pro-LGBT nemecký biskup autorizuje 13 žien vykonávať krsty kvôli ‘nedostatku kňazov’

Ako také, “duchovné sprevádzanie zohráva významnú úlohu aj v príprave v diakonickom kruhu,”a tak trochu po vzore seminárnej formácie si účastníčky majú nájsť duchovného vodcu, ktorý “ich bude podporovať pri riešení otázky vlastného povolania.”

Medzi ich propagačné opis, citujú výroky pápeža Františka’ a jeho Evangelii gaudium, pričom tvrdia, že “rozvoj tohto evanjelizačného a služobného poslania Cirkvi si nevyhnutne vyžaduje prijať ženy do vysväteného diakonátu, pretože toto poslanie Ježiša Krista oživujú, prakticky vykonávajú, koordinujú a vedú ženy, a to vo veľkej miere – viac ako 80 % – v komunitách, farnostiach, pastoračných jednotkách a diecézach.”

Obe Bätzing a Schepers sú už dlho propagátormi “ženského diakonátu,” a v marci 2023 sa v Nemecku’uskutoční heretická synodálna cesta hlasovala za text vyzývajúci k “ženskému diakonátu” a k ďalšiemu výskumu a štúdiu možnosti, aby ženy boli “vysvätené” za diakonky, kňazky a biskupky.

Zvolenci, ktorých schválilo viac ako 93 % synodálneho zhromaždenia a viac ako 80 % z 58 nemeckých biskupov, vyzvali k “vysväteniu žien diakoniek” v celej Cirkvi.

Čítajte: Nemeckí biskupi hlasovali 42:10 za ženské diakonky pre celú Cirkev  

Pápež svätý Ján Pavol II. vo svojom apoštolskom liste z roku 1994 vyhlásil Ordinatio Sacerdotalis že je ontologicky nemožné, aby boli ženy “vysvätené.”

v roku 2019 sa kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery (CDF), rozprával s LifeSite’dr. Maike Hicksonovou o otázke “ženského svätenia,” vydal kategorické vysvetlenie o katolíckom zákaze vo veci žien ako kňazov alebo diakonov:

Je však bezpochyby isté, že toto definitívne rozhodnutie pápeža Jána Pavla II. je skutočne dogmou viery Katolíckej cirkvi a že to tak samozrejme bolo už predtým, ako tento pápež definoval túto pravdu obsiahnutú v Zjavení v roku 1994. Nemožnosť, aby žena platne prijala sviatosť svätenia v každom z troch stupňov, je pravda obsiahnutá v Zjavení a je teda neomylne potvrdená Magistériom Cirkvi’a predložená ako hodná viery.

V roku 2018 sa vtedajší prefekt CDF kardinál Ladaria Ferrer, SJ, obhajoval učenie Ordinatio Sacerdotalis  ako nesúce znak “neomylnosti, pričom Ján Pavol II. oficiálne potvrdil a výslovne, aby odstránil všetky pochybnosti,  to, čo ordinárne a univerzálne Magistérium v priebehu dejín dlho považovalo za súčasť depozitu viery.”

RELEVANTNÉ

Nemecký biskup požaduje, aby Cirkev ‘rozšírila svoje chápanie rodiny’ aj na homosexuálne zväzky

Cdl. Müller: Nemecká synodálna cesta je ‘horšia ako schizma’ a opustila ‘podstatu kresťanstva’

Pro-LGBT šéf nemeckej biskupskej konferencie’hovorí, že chce ‘založiť Cirkev inak’

Ďalší nemecký biskup povoľuje vo svojej diecéze krstiť deti laikom a ženám

Nemecký biskup hovorí, že národný’zákon tolerujúci potrat do 12 týždňov je ‘životaschopný kompromis’