our_natural_birthright-e1709058272386-810x500.jpg

Otvorený list biskupom: Deťom by nemalo byť odopreté katolícke vzdelávanie kvôli očkovaniu

0
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Progresívne zmeny v Cirkvi a spoločnosti sú nebezpečné pre katolícku vieru.
  • Povinné očkovanie v katolíckych školách je neakceptovateľné a diskriminačné.
  • Vakcinácia nie je morálne povinná a každý má právo na výnimku.
  • Vakcíny môžu spôsobiť vážne reakcie a je dôležité byť informovaný o rizikách.

Nasledujúci text je otvorený list z februára 2024 adresovaný biskupom Katolíckej cirkvi od vedkyne, ktorá je zároveň matkou troch detí. Jej cieľom je presvedčiť biskupov, aby prehodnotili akékoľvek nariadenie o očkovaní na katolíckych školách vo svojich diecézach. 

Vaše Eminencie, Vaše Blaženosti, Vaše Excelencie,

Prosím Vás o požehnanie. Som katolícka manželka a matka troch malých detí. Túžim po solídnom katolíckom vzdelaní pre svoju rodinu a som pokornou dcérou Cirkvi s dobrým postavením a v plnej podriadenosti rímskemu pápežovi a svojmu miestnemu biskupovi.

Píšem vám dnes, aby som vás pokorne prosila o prehodnotenie vašich miestnych nariadení týkajúcich sa povinného očkovania pre katolícku školskú výchovu, pretože to priamo ovplyvnilo moju rodinu nečakaným spôsobom, o ktorý by som sa s vami rada podelila.

Môj manžel a ja sme bývali pár minút od národnej svätyne svätej Františky Cabriniovej na Hornom Manhattane. Naši najstarší chlapci tam boli pokrstení a počas času, keď sme tam žili, som sa’dozvedela o Matke Cabrini a o jej pozoruhodnom vplyve, ktorý mala na revolúciu v uliciach New Yorku a poskytla mnohým sirotám a deťom z chudobných rodín solídne katolícke vzdelanie. Ako matku a primárnu vychovávateľku mojich detí ma pohlo k súcitu, keď som premýšľala o obrovskom vplyve, ktorý mala Matka Cabrini a mnohí ďalší svätci napriek mnohým, mnohým prekážkam, ktorým museli čeliť. Títo Boží služobníci v hĺbke srdca vedeli, že konečným cieľom nie je cieľ zosúladený so sociálnymi alebo politickými programami, ale skôr dostať čo najviac duší do neba.

Keď pomyslím na všetkých svätých, ktorí tak tvrdo pracovali na tom, aby poskytli katolícke vzdelanie tým, ktorí by ho inak nedostali, a na to, že teraz, v roku 2024, existuje mnoho katolíckych rodín s dobrými úmyslami, ktoré nemôžu získať katolícke vzdelanie mimo domova, som pohnutá k spravodlivému rozhorčeniu. A to je dôvod tohto listu.

Máme veľké šťastie, že bývame pár minút od jednej z najlepších katolíckych škôl v našej oblasti, školy s národnou modrou stuhou kvality. Ako katolícka matka, ktorá chce svojim deťom poskytnúť katolícke vzdelanie, som si túžila dohodnúť prehliadku, aby som si školu pozrela a pokročila v procese podávania prihlášok. Ale napriek krásnemu rozhovoru, ktorý som viedla s jej riaditeľkou, a jej ochote prijať našu rodinu do svojej, škola nám zatvorila dvere, pretože naše deti nemajú požadovaný počet očkovaní potrebných na jej navštevovanie. Bolo mi povedané, že našej žiadosti o výnimku na základe výhrady svedomia nemôže byť vyhovené, pretože sa riadi rovnakou logikou ako náboženská výnimka, a že škola nemôže našu žiadosť ani zvážiť kvôli prísnym predpisom našej diecézy. Takéto predpisy boli zavedené len pred niekoľkými rokmi a v jednotlivých diecézach nie sú jednotné, čo vyvoláva otázku, nakoľko sú potrebné.

Po odmietnutí našej rodiny katolíckou školou som bol pohnutý k napísaniu tohto listu nielen pre nášho miestneho biskupa, aby si ho prečítal, ale pre všetkých biskupov Katolíckej cirkvi v nádeji, že prehodnotíte nielen osud vzdelávania mojej rodiny, ale aj nespočetných ďalších, ktorí túžia po katolíckom vzdelaní a nemôžu ho získať kvôli obmedzeniam v oblasti verejného zdravia, ktoré si niektoré diecézy uložili.

RELEVANTNÉ: Zvýšená váhavosť Američanov voči očkovaniu môže tu zostať

Pokiaľ je mi známe, existujú tri typy výnimiek, o ktoré môže jednotlivec požiadať, keď nemôže alebo nechce dodržiavať povinné očkovanie: náboženskú výnimku, lekársku výnimku a výnimku na základe svedomia, inak známu ako výhrada vo svedomí.

Od katolíckej školy mi bolo povedané, že nemôžem dostať náboženskú výnimku na základe mojej katolíckej viery a že jediným možným ustanovením je lekárska výnimka, ktorá vyžaduje, aby lekár jasne uviedol, prečo moje deti nemôžu byť očkované. Tretia možnosť, námietka vo svedomí, je však založená na prvých zásadách. Od osoby sa môže vyžadovať, aby odmietla lekársky zákrok vrátane očkovania, ak k tomuto istému úsudku dospeje jej informované svedomie, ako učí rímskokatolícka cirkev. Z dôvodov uvedených nižšie by sa táto výnimka mala bližšie preskúmať a rešpektovať v podmienkach katolíckeho školského vzdelávania.

Očkovanie v zásade nie je morálne povinné, a preto musí byť dobrovoľné (1). 

Katolícka cirkev jasne uviedla, že informovaný úsudok osoby o primeranosti lekárskych zásahov sa má rešpektovať, pokiaľ nie je v rozpore s autoritatívnym katolíckym morálnym učením (2). Vieme tiež, že človek je morálne povinný poslúchať svoje isté svedomie (3). Katolík preto môže usúdiť, že nie je správne prijať určité vakcíny z rôznych dôvodov, ktoré sú v súlade s týmto učením, a neexistuje žiadne autoritatívne učenie Cirkvi, ktoré by katolíkov všeobecne zaväzovalo prijať akúkoľvek vakcínu. Človek ako taký by nemal byť diskriminovaný a pokrstenému katolíkovi by nemal byť odmietnutý prístup do katolíckych škôl na základe jeho očkovacieho statusu.

Nemôžeme sa báť kríža a strach z ľudských chorôb a ochorení nemôžeme mať väčší rešpekt ako naša viera v Boha. Musíme si ako katolíci, ktorí žijú a odovzdávajú vieru, položiť otázku: Čo je naším konečným cieľom? Je ním dosiahnutie stádovej imunity, alebo je ním dostať čo najviac duší do neba? Aj keď sa určite dá počas života dosiahnuť oboje, obávam sa, že napriek našim dobrým úmyslom podporovať spoločné dobro a blaho všetkých sme stratili zo zreteľa hlavný cieľ a dovolili sme, aby sme sa v dnešnej spoločnosti dali zviesť z cesty a mysleli si, že náš konečný cieľ je rovnaký ako cieľ úradníkov verejného zdravotníctva. To znamená, aby sme čo najväčšiemu počtu ľudí aplikovali cudzie látky, ktoré môžu, ale nemusia byť užitočné. Alebo škodlivé.

Keďže naša katolícka viera učí, že každý človek má právo odmietnuť vstrekovanie cudzorodých látok do svojho tela, prečo sa potom odopiera možnosť katolíckej výchovy, ak človek usúdi, že očkovanie jeho detí je podľa jeho svedomia nerozumné? Ako je možné, že získanie katolíckeho vzdelania v školskom prostredí je spojené s požiadavkou nutnosti absolvovať určitý počet očkovaní, keď verejné školy takéto obmedzenia nemajú? A ako je možné, že človek môže byť diskriminovaný na základe svojho očkovacieho statusu?

Je mnoho ľudí, ktorí majú legitímne dôvody, prečo nemôžu a nechcú dať očkovať seba alebo svoje deti. Nebudem ich v tomto oznámení vyčerpávať, ale vyzývam všetkých ľudí, aby sa vzdelávali o rizikách a nebezpečenstvách spojených s očkovaním, ktoré médiá aktívne a pohodlne zamlčujú.

Pre dôkladné a vyvážené preskúmanie tejto témy z katolíckej optiky vrelo odporúčam knihu Očkovanie: Napriek tomu, čo nám hovoria predstavitelia verejného zdravotníctva a sociálne médiá, samotné spochybňovanie a odmietanie povinného očkovania nie je ukazovateľom nedostatočného vzdelania alebo informovanosti. Vzdelaním som genetik a vedec v oblasti lekárskeho výskumu. Som držiteľom doktorátu z genetiky a vývoja na Kolumbijskej univerzite. Okrem toho som lekársky spisovateľ s manažérskymi skúsenosťami v oblasti zdravotníctva, ktorý spolupracuje s farmaceutickými spoločnosťami— tými istými spoločnosťami, ktoré vyrábajú mnohé z vakcín, ktoré sú dnes na trhu.

Prinášam vám čerstvý a jedinečný pohľad na túto problematiku ako vedec, katolík a matka, pretože som za roky svojej práce v lekárskom výskume videl viac ako priemerný človek. Moje zásady sú zakorenené v pravde a v učení katolíckej viery. S intelektuálnou úprimnosťou a pravdou som sa pred niekoľkými rokmi rozhodla pustiť do hodnotenia skutočných vedeckých poznatkov a údajov okolo vakcín. Bola to plodná cesta, ktorej výsledky ma priviedli k záveru, že existujú opodstatnené dôvody na spochybňovanie a pochybnosti o bezpečnosti a účinnosti viacerých vakcín, okrem iného aj vakcín proti Covidu.

Na rozdiel od všeobecnej mienky dôkazné bremeno nepadá na osobu, ktorá spochybňuje bezpečnosť výrobku, ale skôr na stranu, ktorá tvrdí, že niečo je úplne bezpečné. Farmaceutické spoločnosti to vedeli a chránili sa pred tým, keď v roku 1988 vstúpil do platnosti zákon o odškodnení za poškodenie vakcínou, ktorý blokoval rodičom možnosť podať žalobu za poškodenie vakcínou. Táto skutočnosť spolu s faktom, že dlhodobé štúdie sa v prípade vakcín vykonávajú len zriedkavo, ak vôbec, a takmer všetok výskum bezpečnosti vakcín vykonávajú samotné farmaceutické spoločnosti, by mala byť dostatočným dôvodom na naše obavy.

Každá vakcína má potenciál spôsobiť poškodenie a smrteľnú reakciu.

Či už ide’o závažnú alergickú reakciu, neurologickú alebo inú imunologickú reakciu, smrteľné reakcie sa pri vakcínach vyskytujú. Je známe, že injekcia s cudzorodou látkou, najmä škodlivou, ako sú hliníkové adjuvans (prítomné vo vakcínach), môže u jedinca spôsobiť anafylaktickú reakciu. Inými slovami, samotný mechanizmus injekcie môže byť problematický a škodlivý, pretože nepriaznivo ovplyvňuje imunitný systém, čím sa človek stáva atopickým a citlivejším na vznik problémov súvisiacich s imunitou. Je dobre zdokumentované, že počet potravinových alergií u detí prudko vzrástol na prelome 80. a 90. rokov 20. storočia, keď došlo k nasledujúcim udalostiam: do vakcín sa vstrekovali hlinité adjuvansy, zvýšila sa frekvencia a účinnosť vakcín a vek prvej injekcie sa znížil na vek narodenia.

Mojim dvom najstarším deťom sa do mesiaca po očkovaní určitými vakcínami objavili vážne potravinové alergie, ktoré sa s pribúdajúcim vekom len zhoršovali, avšak naše najmladšie dieťa, ktoré nebolo očkované, zostáva bez akýchkoľvek takýchto alergénov.

Niekto by sa mohol čudovať, prečo by som na základe uvedených informácií jednoducho nepodal žiadosť o zdravotnú výnimku. Ako sa ukázalo, je veľmi ťažké nájsť lekára, ktorý by bol ochotný riskovať svoju kariéru a povesť tým, že by písomne predložil akékoľvek tvrdenie, ktoré by čo i len naznačovalo, že by vakcína mohla súvisieť s akýmkoľvek nepriaznivým výsledkom vrátane potravinových alergií. Je to preto, že lekárska komunita je pod silným vplyvom a dokonca pod nátlakom predstaviteľov verejného zdravotníctva a politických predstaviteľov, aby sa prispôsobila celkovým správam, ktoré dostáva verejnosť. Inými slovami, lekári nesmú o vakcínach povedať nič negatívne, pretože všetci lekári sú počas svojho dlhoročného lekárskeho vzdelávania naučení, že vakcíny sú bezpečné a účinné, bez najmenších pochybností, bez akýchkoľvek otázok. Prípad je uzavretý. No to nie je pravda. A existuje veľmi zaujímavá história skutočných faktov a príbehu o vakcínach vrátane toho, že prvá vakcína, ktorá bola kedy vyvinutá, nebola dokonca úspešná, ale bola propagovaná verejnosti ako úspešná v snahe presadiť očkovaciu kampaň. Osvetľuje tiež skutočnosť, že vakcíny neboli dôvodom, prečo klesol počet infekčných chorôb, ale skôr preto, že sa zaviedli hygienické zákony a ulice sa vyčistili. Tento historický výpočet udalostí, podložený rozsiahlymi epidemiologickými údajmi a záznamami, nájdete v knihe Rozpúšťanie ilúzií od SuzanneHumphriesovej a Romana Bystrianskeho.

V USA už nežijeme v ére príbytkov, robotníckych domov, detskej práce a zlých hygienických podmienok. Dnes máme skôr opačný problém. Sme príliš čistotní, naše ruky príliš dezinfikované a naše srdcia príliš sterilné, aby sme mohli pestovať semená pravdy. Po tom všetkom, čo som povedal, spolu s faktom, že pandémia [COVID] je v spätnom zrkadle, ma mrzí, že katolík s dobrými úmyslami, ktorý sa rozhodne neočkovať svoje deti, sa ocitne v dosť ťažkej situácii: učiť deti doma, posielať ich do štátnej školy (ktorá obsahuje ustanovenia o výnimkách z očkovania) alebo sa vydať na cestu a nájsť odvážneho lekára, ktorý dokáže zdôvodniť, prečo dieťa nemôže dostať jednu alebo viac vakcín.

Miesto toho, aby katolíckym rodinám poskytovali nádej a útechu, podporovali ich cestu a vzdelávali ich deti, aby mohli odovzdať vieru ďalším generáciám, katolícke školy tu  zapaľujú rovnaké prísne mandáty, aké sa nachádzajú v systéme verejného zdravotníctva. Sú to tie isté mandáty, ktoré viedli k tomu, že nespočetné množstvo dobre mienených, tvrdo pracujúcich ľudí prišlo o prácu, pretože s čistým svedomím nechceli prijať experimentálnu vakcínu, ktorá bola v skutočnosti spojená s nežiaducimi následkami (vrátane úmrtí), ktoré boli aktívne potláčané médiami.

Nemôžeme sa báť spýtať sami seba, čo je naším hlavným konečným cieľom ako katolíkov?"

Je to stádová imunita? Je to súlad s naratívom o verejnom zdraví, s médiami, s vyhliadkami na prívetivosť na sociálnych sieťach? Ak je to niečo z uvedeného, potom sme sa určite nechali oklamať zlým. Ak je však náš cieľ vyšší ako toto všetko, potom nech sme všetci odvážni v hlásaní nášho skutočného presvedčenia a zmyslu pre katolícku vieru, vyzbrojení vierou, nádejou a dôverou v Boha, ktorá môže viesť kamkoľvek, vrátane mučeníctva, červeného alebo bieleho.

Pokorne vás prosím, aby ste sa zamysleli nad jednou z nasledujúcich otázok:

Nezabúdajme, že mnohé významné osobnosti našej krajiny a sveta, ktorým sa chceme páčiť, nemajú Boha a jeho jedinú pravú Cirkev v najvyššej úcte, ale namiesto Krista Kráľa stavajú na trón seba. Preto nech sa nikto z nás nenechá oklamať takýmito vlkmi v ovčom rúchu. Skôr prehodnoťme, čo je skutočným významom toho, že sme katolíci: je to’doslovný význam  “univerzálny,” a posolstvo, ktoré učil Ježiš Kristus svojich učeníkov, keď tu na zemi založil svoju Cirkev.

Po napísaní tohto listu som pochyboval, či sa oň mám podeliť, nebol som si istý jeho osudom. Nie som naivný v tom, že by som si myslel, že jediný list môže zmeniť výsledok súčasných nariadení, ale verím, že u Boha je všetko možné.

Všetci sa budeme musieť v deň súdu zodpovedať Kristovi Kráľovi a skladať účty zo svojho života— z toho, čo sme urobili a neurobili. Modlím sa, aby sme všetci žili tak, aby sme čo najlepšie slúžili nášmu nebeskému Otcovi a aby nás privítal slovami: “Dobre si urobil, môj dobrý a verný služobník.” Pretože, ako viete, o to v našom živote naozaj ide.

Takže vás prosím, pokorne vás prosím, aby ste prehodnotili svoje miestne nariadenia. Nechajte naše deti a všetky deti navštevovať katolícke školy bez povinného očkovania. Boli by sme vám veľmi vďační a Boh požehná vaše milosrdné a veľkorysé srdcia za prehodnotenie tejto záležitosti.

Nech Boh otvorí vašu myseľ a dá vám rezignovaný pokoj v duši, keď budete spracovávať túto žiadosť, a nech sa vaša viera vďaka nej posilní bez ohľadu na výsledok, ktorý sa rozhodnete dosiahnuť.

Nech vás Boh požehná a vždy zachová.

Váš v Ježišovi, Márii a svätom Jozefovi,

Manželka, matka, genetička, lekárska spisovateľka,

a predovšetkým,

katolícka služobníčka Božia

Zdroje:

 

OZNAM:  CDC navrhlo, ale nikdy nezverejnilo varovanie o rizikách COVIDovej žihľavky, aby sa vyhlo ‘poplachu,’ naznačujú e-maily