Shutterstock_555190222-810x500.jpg

Správa Parlamentu: FBI naďalej zvažuje vydanie varovania pred "radikálnymi tradicionalistickými katolíkmi

29
Kultúra smrti

V pondelok zverejnená správa Výboru pre vyzbrojovanie Snemovne reprezentantov odhaľuje, že zamestnanci FBI stále diskutujú o tom, ako rozšíriť memorandum, v ktorom sa v rámci celého úradu identifikuje takzvaná “radikálna tradicionalistická katolícka ideológia” ako magnet pre “násilných extrémistov.”

Judičný výbor Snemovne reprezentantov sa včera podelil so závermi svojho vyšetrovania v bombovom memorande, ktoré začiatkom tohto roka vydala terénna kancelária FBI v Richmonde vo Virgínii a ktoré sa zameralo na sledovanie katolíkov, ktorí sa zúčastňujú na tradičnej latinskej omši, najmä tých, ktorí navštevujú omše ponúkané Spoločnosťou sv. Pia X (SSPX) kňazi.

Memo, ktoré zverejnil informátor FBI Kyle Seraphin, bolo okamžite a široko odsúdené ako porušenie prvého dodatku kvôli jeho tvrdeniu, že “čoraz častejšie pozorovaný záujem rasovo alebo etnicky motivovaných násilných extrémistov (RMVE) o radikálnu tradicionalistickú katolícku ideológiu (RTC)… predstavuje nové možnosti na zmiernenie hrozieb” prostredníctvom “tripwire a vývoja zdrojov.”

Dokument identifikuje “radikálnych tradičných katolíkov” ako tých, ktorí často zastávajú “antisemitskú, protiimigračnú, proti LGBTQ a bielu supremacistickú ideológiu” a ktorí zvyčajne odmietajú Druhý vatikánsky koncil ako “platný koncil.”

Ako sa vyjadril justičný výbor Snemovne reprezentantov, zápisnica v skutočnosti “vyčlenila Američanov, ktorí sú za život, za rodinu a podporujú biologický základ pre rozlišovanie pohlavia a rodu, ako potenciálnych domácich teroristov,” uvádza sa v jej správe.

Kým zápisnica bola rýchlo stiahnutá FBI po verejnej odozve a odsúdená jej vedením ako nespĺňajúca “náročné štandardy” úradu, novo zverejnená správa justičného výboru ukazuje “znepokojujúce” zistenie, že FBI stále diskutuje o tom, ako vytvoriť memorandum pre celý úrad o obavách týkajúcich sa prepojení medzi RTC a RMVE.

Zpráva Snemovne reprezentantov s názvom “The FBI’s Breach of Religious Freedom: The Weaponization of Law Enforcement Against Catholic Americans” uvádza výňatky z rozhovorov so zamestnancami FBI v súvislosti s memorandom, vrátane Stanleyho Meadora, špeciálneho agenta zodpovedného za FBI’s Richmond Field Office vo Virgínii.

Výbor Snemovne reprezentantov sa vo svojej správe podelil o to, že jeden zo spoluautorov uniknutého interného memoranda “koordinoval s protiteroristickým oddelením” prácu na “externom” produkte (ktorý sa mal šíriť v rámci celého úradu) známom ako Strategická perspektívna analytická správa (Strategic Perspective Executive Analytic Report - SPEAR), ktorého vydanie sa očakávalo vo februári 2023. 

Dňa 6. februára 2023 protiteroristický odbor “navrhol, aby sa z dokumentu stala Emerging Intelligence Report (EIR),” plány, ktoré podľa Meadora zrejme vychádzali z memoranda RTC.

V správe výboru Snemovne reprezentantov sa uvádza, že hoci je “znepokojujúce”, že “FBI chcela ďalej porušovať náboženské slobody celého úradu, rovnako znepokojujúce je, že s FBI Richmond stále prebiehajú diskusie” o tom, ako vytvoriť toto externé memorandum bijúce na poplach o RTC.

V správe výboru sa ako dôkaz toho uvádza nasledujúci dialóg s Meadorom:

​​Otázka: Viete, či FBI stále usiluje o vytvorenie externého produktu založeného na [memorande]?

A: Viem, že interne sa—v priebehu mesiacov viedli nejaké diskusie… o snahe ešte sa nejakým spôsobom pokúsiť dostať tieto informácie von, ale… nevidel som nič, čo by bolo výsledkom toho.

Otázka: Aké informácie [o]?

A: Téma – myslím, že len všeobecná téma, pripojenie RMVE—

Q: RTC?

A: Áno.

“Napriek nedostatkom Richmondského memoranda a širokej kritike za jeho vytvorenie FBI zjavne stále túži tlmočiť poburujúce posolstvo, že niektorí katolícki Američania s tradičným presvedčením predstavujú pre našu krajinu domácu teroristickú hrozbu,” poznamenal výbor Snemovne reprezentantov.

Výbor považoval toto odhalenie za obzvlášť “znepokojujúce” kvôli nedostatočnej podpore obáv FBI”, keďže sa zistilo, že memorandum sa opieralo len o jediné vyšetrovanie jednej osoby a o “neobjektívne zdroje” podporné súvislosti vrátane správ krajne ľavicovej organizácie Southern Poverty Law Center (SPLC).

Ako sa uvádza v správe výboru, SPLC “označuje široký pojem ‘kresťanská identita’ za nenávistnú skupinu– pojem, ktorýby pravdepodobne mohol zahŕňať milióny Američanov s úprimným náboženským presvedčením… Skutočnosť, že FBI prijala a rozšírila stranícky výklad SPLC’je veľmi znepokojujúca a podkopáva tvrdenie FBI’že je nestranná a politicky neutrálna.”

Podľa správy výboru jeden zo spoluautorov memoranda RTC oslovil koncom roka 2022 iné terénne úrady FBI, aby získal “operatívne informácie” a údajne našiel “podobné prípady” v terénnom úrade v Milwaukee aj v terénnom úrade v Portlande, hoci vyšetrovanie v Portlande bolo uzavreté, keďže jeho subjekt nedávno zomrel. 

Po tom, ako FBI z terénnej kancelárie v Milwaukee poslala e-mail agentom z iných terénnych kancelárií o nedávnych spravodajských produktoch vrátane richmondského memoranda, dvaja agenti údajne vyjadrili nesúhlas s použitím SPLC ako zdroja. Jeden z agentov reagoval na e-mailové vlákno takto: “Naozaj niekto žiada takýto produkt? Zrejme sme na príkaz SPLC.” Ďalší agent, zrejme z Milwaukee, odpovedal: “áno, naše prílišné spoliehanie sa na SPLC pri označovaní nenávisti je… problematické.”

Aj keď FBI’interným preskúmaním zistila, že kancelárie v Portlande a Milwaukee neprispeli k predmetnému memorandu, FBI stále nedokázala potvrdiť, či sa vyšetrovania týchto terénnych kancelárií “týkali aj samopopisov subjektov RTC,” uvádza sa v správe výboru Snemovne reprezentantov.

FBI vypočúvala kňaza a riaditeľa zboru SSPX, aby informovala o farárovi

Podľa správy výboru Snemovne reprezentantov “informátor tiež odhalil, že FBI vypočúvala kňaza a riaditeľa zboru kostola spojeného s SSPX v Richmonde” v novembri a decembri 2022, “v tom istom čase, keď analytici začali pripravovať memorandum,” s cieľom “informovať o vyšetrovanom farárovi.” 

“Tieto informácie, ktoré FBI odmietla zverejniť, potvrdzujú, že FBI priamo komunikovala s katolíckymi duchovnými a zamestnancami o farníkoch praktizujúcich svoju vieru,” uvádza sa ďalej v správe.

Nepodložený základ pre zameranie sa na celú skupinu veriacich  

Jednou z najzávažnejších kritických pripomienok výboru Snemovne reprezentantov je, že, ako údajne usúdila samotná FBI, jej prepojenie “medzi ‘radikálnymi tradicionalistickými katolíkmi’ a RMVE chýbali ‘dostatočné dôkazy alebo jednoznačná podpora’ na to, aby ospravedlnila snahu FBI’vykonávať vyšetrovaciu činnosť na katolíckych farnostiach.

Je to najmä preto, že samotné použitie termínu “radikálni tradicionalistickí katolíci” bolo prevzaté od pôvodného vyšetrovaného subjektu, a nie založené na dôkladnom posúdení súdržnej skupiny, ktorá by si zaslúžila označenie ako “RTC.”

Ako sa vysvetľuje v správe výboru, subjekt “sa sám identifikoval” ako “radikálny tradicionalistický katolícky klerikálny fašista” na sociálnych sieťach, a to je “spôsob, akým sa analytici dozvedeli o termíne ‘RTC’ – terminológia, ktorú zachovali v následnom memorande bez úplného pochopenia jej významu.”

Podľa správy výboru FBI tiež zistila, že jej zamestnancom, ktorí boli zodpovední za memorandum, “chýbal profesionálny úsudok” a “chýbal[e] … výcvik a povedomie” o terminológii domáceho terorizmu (DT), čo spôsobilo, že používali amorfné a zle definované pojmy ako “RTC” a “krajná pravica.”

Navrhované nápravné opatrenia ‘nie sú dostatočné’

Výbor Snemovne reprezentantov uviedol, že FBI v reakcii na memorandum navrhla niekoľko “nápravných opatrení”: Dotknutí zamestnanci budú “napomenutí;”; ich nadriadení “zabezpečia odstránenie nedostatkov;” dodatočné školenie o  “analytických obchodných štandardoch” a “DT [Domestic Terrorism] terminológie”; a SAC a ústredie FBI “budú musieť preskúmať a schváliť spravodajské produkty zahŕňajúce ‘citlivé vyšetrovacie záležitosti”, ako sú chránené aktivity podľa prvého dodatku.”

Zjavná pretrvávajúca “túžba” šíriť informácie o “radikálno-tradicionalistických katolíkoch” však môže spochybniť skutočný zámer a odhodlanie FBI napraviť porušovanie práv vyplývajúcich z prvého dodatku.

Výbor Snemovne reprezentantov vo svojej správe poukázal na to, že hoci sú tieto “nápravné opatrenia opodstatnené, nie sú “dostatočné,” pretože inštitúcia môže byť braná na zodpovednosť len prostredníctvom nezávislých orgánov.

“Nestačí, aby FBI sama vyšetrila a napravila svoje vlastné pochybenia, najmä ak ide o prekročenie právomocí orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sa týkajú základných náboženských slobôd,” napísal výbor.

Republikánsky americký senátor Josh Hawley z Missouri nedávno tiež obvinil riaditeľa FBI Christophera Wraya, že nezabezpečil, aby sa pod jeho dohľadom v FBI neopakovali protikatolícke iniciatívy.

“Neurobil si“nič. Nikoho ste’nevyhodili,” Hawley v utorok povedal Wrayovi v súvislosti s memorandom RTC, pričom snahu, ktorá za ním stojí, označil za “jeden z najnehoráznejších cielených útokov.”

“Je to ešte horšie,” pokračoval Hawley, narážajúc na skutočnosť, že ako odhalila správa výboru Snemovne reprezentantov, Meador vypovedal, že pred únikom memoranda neidentifikoval’žiadne problémy a v skutočnosti ho podporoval. 

Ako sa uvádza v správe výboru, “najviac znepokojujúce” je, že keby Seraphin nebol’spustil poplach v súvislosti s memorandom, “stále by fungovalo v systémoch FBI a porušovalo by náboženské slobody miliónov katolíckych Američanov.”

Vzhľadom na nedávno zverejnené odhalenia o pretrvávajúcom znepokojení FBI nad “radikálnou tradicionalistickou katolíckou ideológiou” a jej údajnou príťažlivosťou pre “násilných extrémistov,” nie je jasné práve to, či FBI skutočne zastaví snahy stojace za memorandom RTC.