Shutterstock_1925934203-810x500.jpg

Panel COVID v Alberte odporúča návrhy týkajúce sa lekárskej slobody, aby sa zabránilo diskriminácii v budúcnosti

21
Neutral

Skupina, ktorú zvolala slobodomyseľná premiérka Alberty Danielle Smithová, aby prešetrila riadenie COVID predchádzajúcou vládou, zverejnila svoje zistenia a odporučila zaviesť mnohé opatrenia na podporu slobody, napríklad posilniť osobné lekárske slobody prostredníctvom právnych predpisov, aby človek neprišiel o prácu za odmietnutie vakcíny, a tiež dospela k záveru, že práva Alberťanov boli skutočne porušené.

Smith v januári začal pracovať s komisiou pre preskúmanie riadenia mimoriadnych udalostí v oblasti verejného zdravia (PHEGRP), ktorá má prešetriť riadenie provincie COVID za vlády predchodcu Jasona Kenneyho.

Panel dostal za úlohu preskúmať “legislatívu a postupy riadenia, ktoré použila vláda provincie Alberta počas riadenia mimoriadnej situácie v oblasti verejného zdravia COVID-19.”

Smith, ktorý vedie Zjednotenú konzervatívnu stranu (UCP), poveril vedením panelu bývalého kanadského poslanca Prestona Manninga, ktorý roky stál na čele Reformnej strany pred jej zlúčením s inou stranou a vytvorením súčasnej Konzervatívnej strany Kanady.  Manning bol hlasným kritikom nadmerných výluk COVID uvalených na Kanaďanov od roku 2020 do roku 2022.

Zástupca 116-stranová správa zverejnená v stredu obsahovala približne 90 odporúčaní, ktoré by mala vláda zvážiť, aby bola lepšie pripravená prísť potenciálnej budúcej zdravotnej kríze a aby sa vyhla porušovaniu osobných slobôd a práv človeka.

Medzi zisteniami správa odporúča, aby volení predstavitelia mali konečné slovo vo veciach mimoriadnych zdravotných udalostí a aby sa zabránilo uzamykaniu škôl, ktoré spôsobuje obrovské škody deťom.

Záujímavé momenty zo správy ukazujú zoznam toho, čo sa považuje za základné práva Alberťanov, ktoré správa odporúča vláde prijať opatrenia na ochranu prostredníctvom Alberta Bill of Rights.

Panely poverili pána Kellyho-Gagnona, emeritného prezidenta Montrealského ekonomického inštitútu, ktorý je za slobodu, spolu s jeho spolupracovníkmi, aby “pripravili dokument o ochrane práv a slobôd počas stavu núdze spolu s ďalšími vyžiadanými právnymi odborníkmi na vypracovanie tejto kapitoly.”

Dokument s názvom A Path Towards the Improved Protection of Rights and Freedoms in the Context of Public Crises and Emergencies (MKG dokument), bol zahrnutý do záverečnej správy panelu’.

Dokument navrhoval, aby sa albertská listina práv rozšírila o “právo na osobnú autonómiu a integritu”, ako aj o to, aby “každý Albertčan mal právo na informovaný súhlas s lekárskou, psychologickou alebo iným typom štátom schválenej starostlivosti.”

Takisto odporúča, aby každý Albertan mal “právo” rozhodnúť sa, či chce alebo nechce prijať lekársku, psychologickú alebo akýkoľvek iný typ zdravotnej starostlivosti alebo liečby.”

“Právo každého Alberťana nebyť priamo alebo nepriamo nútený podrobiť sa lekárskej, psychologickej alebo akémukoľvek inému druhu starostlivosti alebo liečby,” znie odporúčanie.

Okrem toho komisia napísala, že “Alberta Bill of Rights be amended to guarantee freedom of expression as well as freedom of speech.”

V správe sa tiež uvádza, že by sa mal zmeniť a doplniť zákon o právach Alberty, aby sa zabezpečilo “právo jednotlivca nebyť zbavený prostriedkov na živobytie, starostlivosť o rodinu alebo fungovanie v spoločnosti.”

V správe sa tiež uvádza, že by sa mal zmeniť a doplniť zákonník o pracovných normách, aby sa zabránilo prepusteniu ľudí za to, že sa rozhodnú nepodstúpiť lekársky zákrok (vakcíny COVID). Išlo by o “znemožnenie trvalého prepustenia zamestnancov, ktorí nevyhovujú požiadavkám počas dočasného verejného ohrozenia.

Navrhla tiež, aby konečné rozhodovanie v krízových situáciách v zdravotníctve bolo v rukách volených predstaviteľov, a nie nevolených zdravotníckych byrokratov.

Smith prevzal od Kenneyho funkciu lídra Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) 11. októbra 2022 po tom, ako získal vedenie strany. UCP potom vyhrala parlamentné voľby v máji 2023. Kenney bol zosadený kvôli nízkemu ratingu a pre nedodržanie sľubov, že Albertu neuzavrie.

Pod Kenneyho vedením prišli o prácu tisíce zdravotných sestier, lekárov a ďalších pracovníkov v zdravotníctve a štátnej správe, pretože sa rozhodli nepodstúpiť očkovanie, čo viedlo Smitha k tomu, že povedal – len minút po zložení prísahy do – funkcie, že za posledný rok boli “neočkovaní” najviac “diskriminovanou” skupinou ľudí za jej života.

Vláda UCP sa už začala snažiť zabrániť budúcemu scenáru, v ktorom vládnu zdravotnícki úradníci.

Smith sa snaží prijať nový zákon, Zákon 6, alebo Zákon o zmene a doplnení zákona o verejnom zdravotníctve,ktorý by v čase zdravotnej krízy zaviazal politikov k zodpovednosti tým, že by namiesto nevolených zdravotníckych úradníkov rozhodovali o zdravotných otázkach výlučne oni.

Manning tvrdí, že v budúcnosti je potrebné ‘zmierniť dopady na ‘občianske slobody’ v prípade budúcej zdravotnej krízy‘

Manning pôsobil ako líder dnes už neexistujúcej Kanadskej reformnej strany’a bol nazvaný “otcom moderného kanadského konzervativizmu.”

Od roku 1997 do roku 2000 bol vodcom kanadskej oficiálnej opozície, pričom v boji o toto miesto porazil NDP aj Progresívnu konzervatívnu stranu, s ktorou sa spojila.

Manning v stredu v súvislosti so záverečnou správou v tlačovej správe uviedol, že “Alberta, podobne ako zvyšok sveta, sa musela rozhodovať rýchlo a s obmedzenými, meniacimi sa a dokonca protichodnými informáciami.”

“Dúfam, že prijatím týchto odporúčaní bude vláda lepšie pripravená na zvládnutie budúcich mimoriadnych udalostí a že dopady na Alberťanov — ich osobné živobytie, občianske slobody a duševné zdravie sa podarí čo najviac zmierniť,” dodal.

V rozhovore pre nezávislé médiá o správe Manning upozornil na extrémne škody spôsobené zatvorením škôl počas krízy COVID.

“Škody, ktoré spôsobíte zatvorením školského systému v porovnaní s prínosom, ktorý získate, to jednoducho’nestojí za to,” poznamenal.

Manning tiež uviedol, že v budúcnosti je možné predísť pasom vakcín COVID prostredníctvom prísnejšej legislatívy na ochranu práv Alberťanov’

“Ak posilníte tieto ustanovenia zákona o právach,’oveľa viac sťažíte realizáciu týchto typov opatrení,” povedal.

Manningová tiež viedla Národné občianske’ vyšetrovanie  (NCI) s cieľom preskúmať “bezprecedentné” mandáty COVID uvalené na Kanaďanov všetkými úrovňami vlády.

Smithová sa v októbri 2022 dostala na titulné stránky novín po tom, ako sľúbila, že bude sa zaoberať omilostením kresťanských pastorov, ktorí boli uväznení za porušenie tzv. politiky COVID, keď bol Kenney premiérom.

Na rozdiel od svojho predchodcu Kenneyho – ktorý počas COVID zaviedol očkovacie pasy, mandáty a uzamykanie  Smith sľúbil, že nebude “vytvárať segregovanú spoločnosť na základe lekárskeho rozhodnutia.”