shutterstock_2002758767-scaled-e1706873496624-810x500.jpg

Kanadská pohraničná služba tvrdí, že riziko šírenia COVID prostredníctvom papiera je nízke, čo odôvodňuje použitie systému ArriveCAN

9
Neutral
  • Kanadské úrady tvrdili, že papierové formuláre môžu šíriť COVID, čo viedlo k vytvoreniu aplikácie ArriveCAN.
  • Agentúra CBSA tvrdila, že aplikácia ušetrila čas a zachránila životy, ale tieto tvrdenia boli spochybnené.
  • Vyšetrovanie odhalilo, že dodávatelia aplikácie ArriveCAN neboli kvalifikovaní a vláda uprednostnila určitú spoločnosť.
  • Technologickí podnikatelia tvrdili, že federálni manažéri sa zapájali do korupcie pri vývoji aplikácie.

Občania USA: Napriek tomu, že kanadské federálne úrady v tom čase priznali, že riziko nákazy COVID z papierových formulárov je nízke, Kanadská agentúra pre pohraničné služby (CBSA) uviedla, že práve tento strach podnietil vytvorenie federálnej vlády’s $59.Skandálom poznačená cestovná aplikácia ArriveCAN za 5 miliónov eur. 

Toto priznanie urobil viceprezident CBSA’Jonathan Moor 3. apríla počas svedectva na zasadnutí výboru pre verejné účty Dolnej snemovne. 

“Bolo nám povedané, že sa môžeme chytiť COVID z dotykových dokumentov,” povedal Moor. “Našou prioritou číslo jeden, s ktorou sme spočiatku pracovali, bolo sprevádzkovanie elektronického formulára.” 

Vzdor Moorovým’tvrdeniam, zástupca hlavného verejného zdravotníka kanadskej agentúry pre verejné zdravie, dr. Howard Njoo, na začiatku krízy COVID novinárom povedal, že neexistujú dôkazy o tom, že by sa koronavírus mohol prenášať prostredníctvom papiera. 

“Pre poštových pracovníkov si nie som celkom istý, aké by bolo riziko,” povedal Njoo 23. marca 2020. “Riziko tam naozaj nie je. Nemala by existovať žiadna šanca na interakciu.”  

Agentúra vtedy uviedla, že pre federálnych pracovníkov, ktorí spracovávajú veľa papierov, stačí správne umývanie rúk.  

Vzdor tomu, že samotná agentúra priznala, že neexistuje riziko prenosu vírusov prostredníctvom papierových formulárov, Moor 26. marca počas svedectva vo výbore pre vládne operácie Dolnej snemovne opäť tvrdil, že získanie infekcií z papiera je dôvodom, prečo je ArriveCAN potrebný. 

“Mnohí jednotliví príslušníci pohraničnej služby sa naozaj veľmi neradi dotýkali papiera, pretože Agentúra pre verejné zdravie uviedla, že Covid môžete chytiť z dotyku papiera, takže nutnosť zaviesť bezpapierový proces bola naozaj dôležitá,” povedal Moor.  

Moor počas výpovede obhajoval aj prácu svojej agentúry’na cestovnej aplikácii, ale priznal: “Vieme, že sme urobili chyby.” 

To podnietilo poslankyňu Bloc Québécois Nathalie Sinclair-Desgagné, aby mu povedala: “Pán Mour sa na to pozrel zoči-voči. Moor, všetky krajiny sveta sa museli vysporiadať s touto krízou a len málo z nich si myslelo, že majú 60 miliónov dolárov na aplikáciu, ako je ArriveCAN.” 

“V niektorých krajinách, ktoré si seba vážia, existujú vnútorné kontroly,” dodala.  

Potom sa Maura opýtala, či si myslí, že odviedol “dobrú prácu,” na čo odpovedal: “Verím, že som svoju prácu počas pandémie odviedol dobre.” 

“V tomto období ľudia prekračovali hranice, aby sa vrátili späť do Kanady, keď nám bolo povedané, že môžeme chytiť COVID z dotykových dokumentov,” povedal.  

Okrem rizika nakazenia sa z papiera ako dôvodu potreby vytvorenia systému ArrriveCAN CBSA naznačila aj ďalšie dôvody, prečo bol potrebný. V správe z roku 2023 tvrdila, že aplikácia ušetrila cestujúcim “päť minút” času na hraničných priechodoch, toto tvrdenie však spochybnila Colná a imigračná únia. 

CBSA tiež tvrdila, že ArriveCAN “zachránila životy,” čo je tvrdenie, ktoré uznala za neisté.  

“Agentúra nedokáže vyčísliť presný počet životov nepriamo zachránených prostredníctvom ArriveCan,” povedala poslancom 7. decembra 2023.  

Kanaďanom bolo povedané, že ArriveCAN mal stáť len 80 000 dolárov, ale číslo sa rýchlo vyšplhalo na 54 miliónov dolárov, pričom najnovšie číslo ukazuje, že stál približne 59,5 milióna dolárov. 

Ak ide o aplikácia samotná, bola plná technických chýb spolu s obavami používateľov o ochranu súkromia. 

ArriveCAN bol zavedený v apríli 2020 vládou premiéra Justina Trudeaua a povinný sa stal v novembri 2020. Aplikáciu používala federálna vláda na sledovanie stavu očkovania COVID osôb vstupujúcich do krajiny a na presadzovanie karantény, ak to považovala za potrebné. 

Keď bola aplikácia povinná, všetci cestujúci vstupujúci do Kanady ju museli používať na predloženie svojich cestovných a kontaktných informácií, ako aj všetkých údajov o očkovaní COVID pred prekročením hranice alebo nástupom do lietadla. 

Ve februári LifeSiteNews informovali, žeposlanci Konzervatívnej strany Kanady obvinili CBSA z klamania parlamentu v súvislosti so schválením zmlúv o "sweetheart" týkajúcich sa ArriveCAN.  

Tvorba cestovných aplikácií’ je v súčasnosti predmetom vyšetrovania 

Kanadský generálny audítor Karen Hogan oznámil vyšetrovanie aplikácie ArriveCAN v novembri 2022 po tom, ako Dolná snemovňa odhlasovala 173:149 úplný audit tejto kontroverznej aplikácie. 

Stály výbor pre vládne operácie a odhady (OGGO) dolnej snemovne vyšetruje, ako rôzne spoločnosti, ako napríklad Dalian, Coaradix a GC Strategies, získali milióny dolárov daňových poplatníkov na vývoj sporného programu na sledovanie karantén.

LifeSiteNews informoval, že vyšetrovanie programu ArriveCAN, ktoré uskutočnil Alexander Jeglic, vládny’ombudsman pre verejné obstarávanie, odhalilo, že tri štvrtiny dodávateľov, ktorí dostali zaplatené za prácu na programe ArriveCAN, neboli niečo pri budovaní škandálom poznačenej aplikácie.  

CBSA dostala za úlohu vybudovať aplikáciu ArriveCAN a doterajšia vyšetrovacia správa vyčleňuje GC Strategies, pričom uvádza, že táto dvojčlenná spoločnosť nepreukázala, že jej zoznam subdodávateľov je kvalifikovaný na prácu na aplikácii. 

Ombbudsman pre verejné obstarávanie’v správe tiež našiel “množstvo príkladov”, v ktorých GC Strategies “jednoducho skopírovala a vložila” požadované pracovné skúsenosti, ktoré vláda uviedla v zozname svojich dodávateľov. 

V správe sa tiež uvádza, že je nezvyčajné, že vláda použila pre tender na aplikáciu’kritériá, ktoré boli “príliš reštriktívne a zvýhodňovali” GC Strategies, ktorá vyhrala ponuku na zákazku napriek tomu, že neboli predložené žiadne iné ponuky. 

Vlani LifeSiteNews informoval o dvoch technologických podnikateľoch podávali svedectvo pred výboru, že počas vývoja cestovnej aplikácie ArriveCAN na vlastné oči videli, ako sa federálni manažéri zapájali do “vydierania,” “korupcie,” a “uzatvárania zmlúv s duchmi,” a to všetko na úkor daňových poplatníkov. 

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadbytočnej úmrtnosti