Shutterstock_1902289861-810x500.jpg

Arbiter rozhodol, že prepustenie zamestnancov torontskej nemocnice bez vakcíny COVID bolo neoprávnené

11
Kultúra života
  • Arbiter rozhodol, že prepustenie pracovníkov za odmietnutie očkovania bolo neoprávnené.
  • Nemocnica nemala dôvod ukončiť pracovný pomer s pracovníkmi z dôvodu nezaočkovania.
  • Drakonické mandáty COVID v Kanade rozdeľujú spoločnosť a vyvolávajú kontroverzie.
  • Mnohí katolíci odmietajú očkovanie kvôli spojeniu s potratenými detmi a vedľajšími účinkami.

Dvaja pracovníci nemocnice v oblasti Toronta, ktorí sa rozhodli nenechať si urobiť očkovanie COVID a následne boli prepustení z práce, boli prepustení neoprávnene, rozhodol arbiter.

V rozhodnutí vydanom 1. marca pracovný arbiter Jasbir Parmar uviedol, že nemocnica Humber River Hospital v Toronte nemala dôvod na prepustenie administratívnych pracovníčok nemocnice na čiastočný úväzok Stacy Hughesovej a Marisol Sanchezovej.

“Hoci rozhodnutie sťažovateliek nenechať sa zaočkovať”znamenalo, že nedodržiavajú politiku nemocnice”ich odmietnutie očkovania nemožno odôvodnene považovať za neposlušnosť alebo iné trestuhodné správanie,” rozhodol Parmar.

“Konštatujem, že nemocnica nemala dôvod ukončiť so sťažovateľmi’pracovný pomer, či už z disciplinárnych alebo iných dôvodov.”

Hughes pracoval v nemocnici od roku 2017 a Marisol pracovala v nemocnici od roku 2016. Obe odmietli dodržiavať politiku povinného očkovania COVID, ako sa uvádza v právnych dokumentoch.

Nemocnica zaviedla tento mandát v decembri 2021 a všetci zamestnanci mali do 17. januára 2022 predložiť dôkaz, že sa nechali očkovať. Zamestnanci, ktorí tento mandát nedodržali, upozorňovala v tom čase nemocničná politika, podliehali “disciplinárnemu konaniu až po prepustenie.”

Hughesová a Sanchezová dostali dvojtýždňové neplatené voľno za nedodržanie mandátu na očkovanie a bolo im povedané, že majú čas do 3. februára 2022, aby sa dali očkovať, inak im hrozí definitívne prepustenie. Keď obaja mandát nesplnili, boli prepustení.

Miestny odborový zväz Teamsters č. 419 sa v ich mene snažil bojovať proti prepusteniu. Hoci odbory nikdy nespochybnili skutočnosť, že existoval mandát na údery COVID, poznamenali, že “nepripúšťajú, že politika nemocnice’je vo svojom celku primeraná.”

“Odbory tvrdia, že žiadne disciplinárne opatrenie nie je primerané, pretože na základe dlhodobo platných, dobre zavedených právnych zásad nemôžu byť zamestnanci disciplinárne potrestaní za to, že využili svoje právo nesúhlasiť s lekárskym ošetrením a/alebo poskytnutím súkromných zdravotných informácií nemocnici,” uvádza sa v právnych dokumentoch.

Parmar poznamenal, že politika nemocnice’COVID jab síce bola v súlade s mandátom Ontária’COVID jab, ktorý umožňoval zamestnancom absolvovať pravidelné testovanie, ale v dôsledku zrušenia možnosti testovania išla nad rámec mandátu provincie’

“Okrem toho odbory tvrdia, že nemocnica nemala dôvod, za špecifických okolností tohto prípadu, ukončiť so sťažovateľmi’pracovný pomer na základe nezavinených dôvodov,”napísal Parmar, ktorý následne dospel k záveru, že “sťažnostiam by sa malo vyhovieť.”

“Konštatujem, že nemocnica nepreukázala, že sa sťažovatelia’ dopustili zavineného konania, ktoré by oprávňovalo na disciplinárne konanie. Taktiež konštatujem, že nemocnica nebola oprávnená ukončiť so sťažovateľmi’ pracovný pomer z dôvodov, ktoré nie sú zavinené.”

Drakonické mandáty COVID, vrátane mandátov týkajúcich sa experimentálnych mRNA vakcín, zaviedla provinčná progresívno-konzervatívna vláda provincie Ontario pod vedením premiéra Douga Forda, ako aj federálna liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua.

V apríli 2021 vláda provincie Ontario opäť sprísnila opatrenia COVID a vyhlásila stav núdze v súvislosti s rastúcim počtom prípadov výskytu vírusu. Následne zaviedla úplný zákaz všetkých zhromaždení pod holým nebom, ktorý v podstate znemožnil pokojné protesty v provincii.

Mnohonedávnych rozhodnutí prešlo v v prospech tých, ktorí sa rozhodli nenechať sa zaočkovať a v dôsledku toho boli prepustení zo zamestnania.

Povinnosť očkovania proti rakovine, ktorá prišla od provinčných vlád s podporou federálnej vlády Trudeaua’rozdelila kanadskú spoločnosť. Samotné mRNA očkovania boli spájané s množstvom negatívnych a často závažných vedľajších účinkov u detí.

Očkovanie má tiež spojenie s bunkovými líniami odvodenými od potratených detí. V dôsledku toho ich mnohí katolíci a iní kresťania odmietli užívať.