Untitled-55-810x500.png

Horúčka dengue vypukla v Južnej Amerike po vypustení komárov upravených génmi

0
Neutral
  • Horúčka dengue sa šíri komármi v Brazílii, Peruu, Argentíne a Laosu.
  • V Brazílii sa po vypustení génovo upravených komárov zvýšil počet prípadov.
  • Vláda kúpila vakcíny a vypúšťa sterilizovaných komárov na zníženie ochorenia.
  • Program OSN sa snaží znížiť populáciu komárov a ochorenia ako malária a zika.

Tento článok pôvodne uverejnilo spravodajské centrum WND

Horúčka dengue, ktorú prenášajú komáre, zaplavuje populáciu Brazílie a Peru, Argentíny, Laosu a spôsobuje veľké obavy v ďalších častiach sveta.

V Brazílii sa len tento rok zvýšila štvornásobne po vypustení miliónov génovo upravených komárov Svetovým programom pre komáre, ktorý riadi OSN.

Čítajte: ‘Musíme si položiť tieto otázky’: Vakcíny sa vyrábajú a distribuujú podľa časového harmonogramu, ktorý je tlačený naliehavosťou udalostí, a už sú hlásené viaceré prípady úmrtia.

Od Guardian informoval, že v Brazílii bolo zaznamenaných takmer milión prípadov a takmer rovnaký počet v Peru.

Vládni predstavitelia tvrdia, že už došlo k desiatkam úmrtí.

“Brazília kúpila 5.2 milióny dávok vakcíny proti horúčke dengue Qdenga, ktorú vyvinul japonský výrobca liekov Takeda, pričom ďalších 1,32 milióna dávok poskytla vláda bezplatne,”v správe sa uvádza, že v troch brazílskych štátoch platí stav núdze.

Ochorenie šíria komáre, ktoré boli v správe International Business Times označené za “najnebezpečnejšie zviera na svete.”

Byla to práve OSN, ktorá predtým citovala varovanie Svetovej zdravotníckej organizácie, že viac ako polovica sveta je ohrozená horúčkou dengue prenášanou komármi.

Odpoveďou OSN ’bola práca s technológiami na vytvorení miliónov “sterilizovaných škodcov” a ich následné vypustenie, pričom kampaň sa dostala do Brazílie len pred niekoľkými mesiacmi.

“Krajiny už začali, napríklad Taliansko, Grécko a Maurícius, a ďalšie sa k tomu chystajú, napríklad Spojené štáty, Francúzsko a Brazília,” povedal Jeremy Bouyer, lekársky entomológ z Oddelenia jadrových techník v potravinárstve a poľnohospodárstve, spoločnej iniciatívy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

“Už máme dôkazy, že SIT dokáže veľmi výrazne znížiť hustotu komárov, a teraz musíme dokázať, že ovplyvní aj prenos ochorenia.”

Snaha WHO mala za cieľ znížiť populáciu komárov na celom svete, a tým znížiť aj počet prípadov malárie, ziky, chikungunye a žltej zimnice.

Príslušníci brazílskej armády v uplynulých dňoch prehľadávali smetiská a strechy domov, aby našli kaluže so stojatou vodou, v ktorých sa komáre množia.

Oficiálni predstavitelia dávali vinu “globálnemu otepľovaniu”, ako aj dažďom El Nino, ktoré tento rok priniesli do Brazílie extra vlhkosť.

Čítajte: Maui ‘ground zero’ pre vypustenie miliárd biopesticídmi laboratórne upravených komárov

“Medzi príznaky horúčky dengue patrí vysoká horúčka, bolesti hlavy, zvracanie, bolesti svalov a kĺbov a svrbivá kožná vyrážka. V niektorých prípadoch môže ochorenie spôsobiť závažnejšiu hemoragickú horúčku, ktorá má za následok krvácanie, ktoré môže viesť k smrti,”uviedol Guardian.

Jamie White reportoval na Infowars, že program OSN ’na ochranu komárov čiastočne financovala Nadácia Billa &; Melindy Gatesovej.

Táto správa poukázala na to, že počet hlásení horúčky dengue sa tento rok zvýšil štvornásobne “po vypustení miliónov génovo upravených komárov v rámci Svetového programu OSN’ pre komáre,” ktorý dostal od nadácie 50 miliónov dolárov.

Harvard Public Health koncom minulého roka informoval, že “brazílski zdravotníci v piatich mestách vypúšťajú mraky laboratórne vypestovaných komárov Aedes aegypti infikovaných baktériou Wolbachia, ktorá zabraňuje prenosu vírusu dengue na človeka.”

“Krajina bude prvou krajinou, ktorá spustí celonárodný program vypúšťania komárov modifikovaných Wolbachiou, ktoré by mali v priebehu nasledujúcich 10 rokov ochrániť až 70 miliónov ľudí pred horúčkou dengue. A buduje továreň na zvýšenie produkcie komárov: V správe sa uvádza, že od roku 2024 bude továreň masovo vyrábať päť miliárd komárov ročne.

AgenciaBrasil, správe sa uvádza, že súčasná miera výskytu horúčky dengue je 453 na 100 000 obyvateľov.

Prepísané so súhlasom WND News Center.