Shutterstock_2172508483-810x500.jpg

Nové Škótsko upúšťa od povinnosti očkovania proti COVID pre zdravotníckych pracovníkov vzhľadom na pretrvávajúcu personálnu krízu

18
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Nové Škótsko zrušilo povinné očkovanie zdravotníckych pracovníkov
  • Zamestnanci môžu vrátiť sa do práce bez očkovania
  • Čakacia doba na zdravotnú starostlivosť rekordne dlhá
  • Povinnosť očkovania zostáva v platnosti napriek nedostatku personálu v nemocniciach

Občania USA:

Nové Škótsko upustilo od povinnosti očkovania zdravotníckych pracovníkov v súvislosti s pretrvávajúcou personálnou krízou.

Dňa 21. februára zdravotnícky úrad Nového Škótska oznámil, že už nebude vyžadovať od zdravotníckych pracovníkov doklad o očkovaní proti COVID-19 a vyzýva zamestnancov, ktorí boli z dôvodu povinnosti očkovania pozastavení, aby sa vrátili do práce.

“Zrušením požiadavky povinného očkovania chcú obe organizácie ponúknuť flexibilitu a podporu zamestnancom, zdravotníckemu personálu na pracovisku a preferovaným kandidátom,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení Nova Scotia Health a IWK Health.

“Zamestnanci, ktorí sa rozhodli nepodstúpiť očkovanie alebo nepredložiť doklad o očkovaní, keď sa táto politika zaviedla, môžu mať možnosť vrátiť sa do aktívneho zamestnania,” sľubuje sa vo vyhlásení.

Podľa novej politiky, ktorá má nadobudnúť účinnosť 26. februára, zamestnanci, “ktorí sa rozhodli nepodstúpiť očkovanie alebo nepredložiť doklad o očkovaní, budú môcť požiadať o lekárske oprávnenia na pracovisku v Nova Scotia Health a IWK Health za predpokladu, že spĺňajú všetky ostatné potrebné pracovné požiadavky.”

Na začiatku novembra 2021 nariadilo Nové Škótsko predpísanie experimentálnej vakcíny pre zdravotníckych pracovníkov. Tí, ktorí očkovanie odmietli, boli zaradení na neplatené voľno.

 Podľa listu zaslaného The Canadian Independent provincia neočkovaným zdravotníckym pracovníkom odkazuje, aby sa po nadobudnutí účinnosti novej politiky vrátili do práce.

Email ich informoval, že je “nevyhnutné”, aby sa obrátili na svojho nadriadeného a “potvrdili svoj úmysel vrátiť sa do práce alebo sa vzdali zamestnania v spoločnosti Nova Scotia Health.”

“Ak sa do 15. marca 2024 neozvete svojmu nadriadenému, bude sa to považovať za vzdanie sa zamestnania v spoločnosti Nova Scotia Health,” upozorňovalo sa v ňom.

“Chápeme, že táto aktualizácia môže vyvolať otázky a obavy spojené s návratom do práce,” uvádzalo sa v e-maile. “Odporúčame vám, aby ste sa obrátili na svojho nadriadeného a prediskutovali s ním akúkoľvek podporu a zdroje, ktoré môžete potrebovať na pomoc pri návrate na pracovisko.”

Zmena politiky prichádza na pozadí rekordne vysokej čakacej doby na zdravotnú starostlivosť 27,7 týždňa, čo je najdlhšia čakacia doba za posledných 30 rokov a o 198 % dlhšia ako priemer 9,3 týždňa v roku 1993.

Podľa týchto údajov sa uskutočnil prieskum medzi 1 200 kanadskými lekármi v 12 špecializáciách a 10 provinciách. V správe sa uvádza, že najdlhšiu čakaciu dobu má Nové Škótsko, a to 56,7 týždňa, za ním nasleduje Ostrov princa Eduarda s 55,2 týždňa a Nový Brunšvik s 52,6 týždňa.

Povinnosť očkovania zdravotníckych pracovníkov zostáva v platnosti v celej Kanade napriek kritickému nedostatku personálu v nemocniciach. Vlády niektorých provincií síce zrušili svoje mandáty, ale mnohé nemocnice stále vyžadujú experimentálnu vakcínu.

Občania USA: Žiadajte od Kongresu, aby vyšetril prudko rastúci počet prípadov nadmernej úmrtnosti