Untitled-24-810x500.png

Majitelia podnikov pripravujú žalobu proti vláde Alberty za nútené zatvorenie v dôsledku "nezákonných" výluk COVID

9
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Právnická firma pripravuje hromadnú žalobu proti vláde provincie Alberta
  • Majitelia podnikov čelia obrovským stratám a trvalému zatvoreniu kvôli nezákonným príkazom COVID
  • Žaloba nasleduje po rozhodnutí súdu, ktoré vyhlásilo príkazy o verejnom zdraví za nezákonné
  • Tisíce malých podnikov v Kanade zatvorilo kvôli prísnym obmedzeniam COVID, zatiaľ čo veľké obchody fungovali bez problémov

Občania USA: Právnická firma pripravuje hromadnú žalobu proti vláde provincie Alberta v mene mnohých majiteľov podnikov v provincii, ktorí čelili obrovským stratám alebo trvalému zatvoreniu v dôsledku toho, čo podľa nej boli “nezákonné” príkazy COVID týkajúce sa verejného zdravia, ktoré vydali provinční úradníci.

“V akom svete je spravodlivé, aby majitelia malých podnikov znášali finančnú záťaž v prospech celej provincie?"” uviedol Rath v tlačovej správe.

“Dúfame, že táto žaloba prinesie spravodlivosť postihnutým majiteľom podnikov, ktorí utrpeli značné ťažkosti a straty bez odôvodnenia alebo zohľadnenia tvrdých a jednostranných opatrení provincie.”

Podľa návrhu žaloby zdieľaného na X (predtým Twitter) známou slobodne orientovanou ústavnou právničkou Evou Chipiuk je hromadná žaloba podaná “v mene majiteľov podnikov v Alberte, ktorí čelili obmedzeniam prevádzky v dôsledku, teraz považovaných za nezákonné, nariadení o verejnom zdraví.”

“Táto žaloba nasleduje po nedávnom rozhodnutí Ingramu, ktoré vydal Calgary Court of King’Bench, ktorý vyhlásil, že všetky nariadenia Dr. (Deena) Hinshaw’o verejnom zdraví boli ultra vires, inými slovami nezákonné alebo neboli vydané v súlade so zákonom. Rozhodnutie vo veci Ingram otvorilo dotknutým majiteľom podnikov dvere k tomu, aby sa domáhali náhrady škody za finančné straty, ktoré im vznikli v dôsledku obmedzení uložených týmito nezákonnými príkazmi v oblasti verejného zdravia.”

Súd kráľovskej lavice v Alberte’s Ingram v. Alberta rozhodnutie spochybnilo všetky prípady týkajúce sa osôb, ktoré v provincii čelia obvineniam z iných ako trestných činov súvisiacich s COVID.

V dôsledku súdneho rozhodnutia prokuratúra Alberta Crown Prosecutions Service (ACPS) uviedla, že Alberťania čeliaci obvineniam súvisiacim s COVID pravdepodobne nebudú odsúdení, ale ich obvinenia budú pozastavené.

Doteraz Dr. Michal Princ, majiteľ pizzerie Jesse Johnson, majiteľ kaviarne Chris Scott, a pastori z Alberty James Coates, Tim StephensArtur Pawlowski, ktorí boli uväznení za to, že za vtedajšieho premiéra Jasona Kenneyho udržiavali kostoly otvorené, boli obvinenia z COVID voči nim na základe rozhodnutia súdu stiahnuté.

Nespočetným ďalším osobám boli menšie obvinenia proti nim stiahnuté aj za to, že postupovali proti mandátom COVID. Niektorí však stále čelia obvineniam v súvislosti s protestmi proti blokáde hraníc. A mnohí ďalší Kanaďania, ktorí nežijú v Alberte, stále bojujú proti svojim obvineniam súvisiacim s COVID.

Pod vedením Kenneyho mali na tisíce podnikov, najmä reštaurácií a malých obchodov, negatívny vplyv prísne obmedzenia COVID, hlavne v rokoch 2020-21, ktoré ich prinútili na určitý čas zatvoriť svoje brány. Mnohé z nich sa už nikdy neotvorili. Zároveň, podobne ako v ostatných častiach Kanady, mohli veľké obchody bez obmedzení fungovať.

Najnovšie údaje kanadskej federálnej vlády ukazujú, že viac ako 120 000 malých a stredných podnikov v celej krajine trvalo zatvorilo svoje prevádzky z dôvodu výluk COVID.

Rathova žaloba uvádza Rebeccu Ingramovú a Chrisa Scotta ako “zástupcov žalobcov, ktorí utrpeli značnú finančnú škodu v dôsledku príkazov Dr. Hinshaw’Public Health Orders.”

“Dňa 7. februára 2024 sa strany zúčastnili na prvej konferencii o prípade so sudcom Feasbym zo súdu King’Bench of Alberta s cieľom stanoviť ďalšie kroky. Právnici provincie Alberta dali jasne najavo, že majú v úmysle namietať proti certifikácii skupinovej žaloby. Premiér Smith sa zatiaľ nevyjadril k nesúhlasu vlády s odškodnením jednotlivých majiteľov podnikov, ktorých postihli nezákonné nariadenia Dr. Hinshaw’o verejnom zdravotníctve.”

Podľa Ratha pôjde o “dôležitý” prípad o “vládnych krokoch a prehnaných opatreniach v čase, keď majiteľom podnikov bolo nezákonne nariadené, aby v okamihu zavreli svoje podniky.”

“Dá Alberťanom možnosť vyvodiť zodpovednosť voči vláde Alberty a žiadať spravodlivú kompenzáciu v mene mnohých podnikov, ktoré boli ovplyvnené mnohými nezákonnými rozhodnutiami Deeny Hinshaw’”, povedal Rath.

Hromadná žaloba je otvorená pre každého majiteľa podniku v Alberte, ktorý bol nútený zatvoriť na základe vládneho nariadenia a bol negatívne ovplyvnený mandátmi COVID. Tí, ktorí sa chcú pripojiť, sa môžu zaregistrovať online tu.

Danielle Smithová prevzala 11. októbra 2022 po Kenneym funkciu líderky Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) po tom, ako vyhrala voľby lídra. Kenney bol zosadený kvôli nízkemu ratingu a pre nedodržanie sľubov, že Albertu neuzavrie, ako aj pre zavedenie očkovacieho pasu.

Pod Kenneyho vedením prišli o prácu tisíce zdravotných sestier, lekárov a ďalších zdravotníckych a štátnych zamestnancov, ktorí sa rozhodli nepodstúpiť očkovanie, čo viedlo Smithovú k tomu, že povedala – len minút po tom, ako zložila prísahu do funkcie, že za posledný rok boli “neočkovaní” najviac diskriminovanou” skupinou ľudí za jej života.

Počas väčšiny krízy COVID sa Kanaďania od pobrežia k pobrežiu stretávali s mandátmi COVID, vrátane diktátu džbánov, ktoré zaviedli provinčné aj federálne vlády.

Po veľkom nátlaku bola vďaka Konvoju slobody väčšina provinčných mandátov do leta 2022 zrušená.

Hinshaw bol počas krízy COVID hlavným lekárom Alberty, ale Smith ho v roku 2022 prepustil.

Hromadná žaloba musí byť ešte certifikovaná na súde, aby mohla pokračovať, čo je proces, ktorý môže trvať roky. Podľa Ratha právnici vlády Alberty bojujú proti tomu, aby bola skupinová žaloba certifikovaná.

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadmernej úmrtnosti