cdc-masks-ineffective-covid-feature-800x417-1-810x500.jpg

Vlastní vedci CDC zistili, že masky sú pri COVID neúčinné, ale agentúra ich aj tak odporučila

24
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Vedci CDC ignorujú vlastné štúdie o neúčinnosti N95 a chirurgických másk.
  • CDC odmieta vedecké dôkazy o neúčinnosti másk pri zastavení šírenia vírusov.
  • Politické hnutie za maskami ignoruje výskum a vedecký konsenzus o neúčinnosti.
  • Štúdie a historické dáta ukazujú, že masky nezastavia šírenie vírusov.

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu nadúmrtnosť

Vlastní vedci Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vykonali štúdie, ktoré ukázali, že respirátory N95 nie sú pri zastavovaní vírusov účinnejšie ako chirurgické masky - napriek tomu agentúra vydala usmernenia, ktoré sú v rozpore s týmito a ďalšími štúdiami, ktoré ukazujú, že oba typy masiek sú pri zastavovaní šírenia COVID-19 neúčinné, uvádza sa vo vyšetrovaní nezávislého novinára Paula D. Thackera.

Vyšetrovanie , ktoré bolo tento týždeň uverejnené v dvoch častiach na Dezinformačná kronika, podrobne opisuje, ako vedenie CDC otvorene spochybňovalo závery vedcov CDC’štúdie, ktoré boli v rozpore s’verejnými informáciami agentúry o účinnosti masiek.

Počas pandémie obhajcovia masiek “shifted goalposts a požadovali respirátory N95,”povedal Thacker, tvrdiac, že pri zastavovaní vírusu fungujú lepšie ako chirurgické masky.

Thacker však povedal, že vedci CDC nezistili žiadny rozdiel medzi maskami N95 a chirurgickými maskami v schopnosti zastaviť šírenie respiračných vírusov. Zistenia štúdií CDC sú v súlade s inými recenzovanými štúdiami o účinnosti masiek pri prevencii COVID-19podľa Thackera.

“CDC však reagovalo tým, že ľudia to nemôžu’povedať,” povedal Thacker pre The Defender.

Aby CDC uzavrelo túto polemiku, vo svojom príspevku z 23. januára o prevencii prenosu patogénov v zdravotníckych zariadeniach upozornilo výskumníkov, že naznačovať, že tvárové masky a respirátory sú to isté “je nie je vedecky správne,”napísal Thacker.

Čítajte: Mama žaluje nemocnicu po tom, čo dcéra zomrela na nútenú ventiláciu, Remdesivir liečba COVID

CDC ignoruje vlastné štúdie spochybňujúce účinnosť N95, masky

Podľa Thackera, pokynyCDC na kontrolu šírenia infekcií neboli aktualizované od roku 2007. To prinútilo CDC v roku 2022 vybrať “skupinu vedeckých odborníkov” a požiadať ich, aby “aktualizovali vedecké usmernenia agentúry’pre nemocnice o spôsobe kontroly infekcií.”

V novembri 2023 odborníci vypracovali 80-stranový systematický prehľad a metaanalýzu, v ktorej skúmali, či sú respirátory N95 účinnejšie ako chirurgické masky. V prehľade sa zistilo, že hoci respirátory N95 lepšie filtrujú častice, zistenie, že sú účinnejšie pri zastavovaní vírusov “bolo menej presvedčivé.”

Systematický prehľad tiež skúmal “účinnosť” respirátorov N95 a chirurgických masiek “v ‘reálnych”podmienkach a nezistil “žiadny rozdiel” medzi nimi.

Preskúmanie tiež zistilo množstvo príznakov, ktoré uvádzali používatelia masiek N95, vrátane: “ťažkostí s dýchaním, bolestí hlavy a závratov; poškodenia kožnej bariéry a svrbenia; únavy; a ťažkostí s rozprávaním.”

Podľa Thackera nie je CDC s týmito zisteniami spokojná a vo svojej nedávnej aktualizácii naznačuje, že jej vlastní vedci sa mýlili.

“Hoci masky môžu poskytovať určitú úroveň filtrácie, úroveň filtrácie nie je porovnateľná s NIOSH Approved respirátory,” uviedlo CDC.

V príspevku sa tiež uvádza: “Pandémia COVID-19 navždy zmenila prístup, ktorý uplatňujeme v zdravotníckych zariadeniach na ochranu zdravotníckeho personálu, pacientov a iných osôb pred prenosom respiračných infekcií.”

Čítajte: Vyšetrovanie poroty zistilo, že zásady uzamykania a masiek COVID boli neopodstatnené

Ďalšie dôkazy, ktoré sú v rozpore s verejným stanoviskom CDC’prišli v júni 2023 Zasadnutie CDC v Atlante, keď Erin Stone, MPH, analytička verejného zdravotníctva v’Úrade pre usmernenia a hodnotenie dôkazov agentúry, prezentovala výsledky metaanalýzy o účinnosti respirátorov N95 a chirurgických masiek.

Podľa Stoneovej údaje “nenaznačujú žiadny rozdiel” v ich účinnosti.

V novembri 2023 svedectvo pred americkým parlamentom. Snemovne reprezentantov’ Výborom pre energetiku a obchodriaditeľkaCDC Mandy Cohen sa vyhla otázkam týkajúcim sa účinnosti masiek a odmietla poprieť, že by obnovila povinnosť používať masky pre deti.

Podľa Thackera v decembri 2023, len šesť dní po Cohenovej’výpovedi, časopis The BMJ’Archives of Disease in Childhood uverejnil štúdiu, v ktorej sa uvádza, že “odporúčania maskovania detí nie sú podložené vedeckými dôkazmi.”

“Odporúčanie maskovania detí nespĺňa prijatú prax vyhlasovania len takých lekárskych zásahov, pri ktorých prínosy jasne prevažujú nad škodami,” uviedli autori štúdie.

Thacker:

“Usmernenia CDC vychádzajú z politiky, nie z vedy

Thacker uviedol, že CDC si protirečilo s vlastnými zisteniami o účinnosti masiek už v počiatočných fázach pandémie COVID-19.

“Krátko po začiatku pandémie začalo CDC propagovať masky na zastavenie šírenia COVID,” napísal Thacker. “A urobilo tak napriek tomu, že CDC v máji 2020 zverejnilo vo svojom vlastnom časopise ‘Emerging Infectious Diseases,’, ktorý nezistil ‘podstatný účinok’ masiek na zastavenie prenosu respiračných vírusov.”

V tom istom mesiaci začalo CDC verejne propagovať respirátory N95 ako účinnejší prostriedok kontroly šírenia COVID-19.

Na svojej webovej stránke propagujúcej prevahu respirátorov N95, CDC priznalo, že “neexistuje’veľa dôkazov, že Respirátory N95 v skutočnosti fungujú lepšie ako masky pri zastavovaní vírusov,” napísal Thacker.

“Laboratórne štúdie preukázali, že FFR [filtračné respirátory s tvárovou časťou] poskytujú väčšiu ochranu pred aerosólmi v porovnaní s chirurgickými maskami … výsledky klinických štúdií však neboli jednoznačné,” napísalo CDC, pričom citovalo štúdiu z roku 2019 v časopise JAMA porovnávajúcu respirátory N95 s maskami.

“Medzi ambulantným zdravotníckym personálom respirátory N95 oproti lekárskym maskám, ktoré nosili účastníci tejto štúdie, neviedli k žiadnemu významnému rozdielu vo výskyte laboratórne potvrdenej chrípky,” uvádza sa v štúdii JAMA.

Podľa Thackera výsledky týchto štúdií potvrdzujú všeobecne prijatý vedecký konsenzus pred konferenciou COVID-19 o neúčinnosti masiek akéhokoľvek druhu pri zastavení šírenia vírusov. Thacker citoval vyhlásenia, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia urobila v roku 2019 a CDC’usmernenie o kontrole vírusov.

V roku 2020 vo vystúpení v relácii CBS’ “60 Minutes,” Dr. Anthony Fauci povedal, že hoci maska môže “zablokovať kvapku” a “spôsobiť, že sa ľudia budú cítiť o niečo lepšie,” neposkytuje “dokonalú ochranu, ako si ľudia myslia.”

Podľa Thackera, “z nejakého dôvodu, a ‘masky pracujú’ politické hnutie začalo rásť,”napriek Fauciho’vyhláseniam a výsledkom týchto štúdií.

“Nie som si úplne istý, čo sa stalo alebo čo budeme robiť ďalej,” napísal Thacker. “Ale v Amerike sa odohralo niečo zvláštne, keď si liberálne elity začali medzi sebou posielať správy ‘masky fungujú.’ Potom to prerástlo do križiackej výpravy.”

Hnutie bolo účinné pri získavaní CDC pre vydávanie usmernení o maskách, povedal Thacker.

Štyri roky po začiatku pandémie CDC teraz otvorene fandí maskám, napriek výskumu, ktorý agentúra zverejnila a ktorý ukazuje, že masky v skutočnosti nechránia ľudí pred nakazením sa vírusmi, povedal.

“A to je dôvod, prečo odborníci, ktorí radia CDC, dostávajú všetky tieto odpory: nepovedali CDC to, čo CDC chcelo počuť,” napísal Thacker.

Harvey Risch, M.D., Ph.D., emeritný profesor a vedúci vedecký pracovník v oblasti epidemiológie (chronických chorôb) na Yale School of Public Health, povedal pre The Disinformation Chronicle, že CDC “podľahlo politickým vplyvom.”

Risch povedal:

Vytvorilo politiku zatvárania škôl, aby sa zapáčilo učiteľským’ odborom. Jej charitatívna organizácia umožňuje farmaceutickým firmám, aby ju zásobovali stovkami miliónov dolárov, ktoré by boli nezákonné, ak by išli priamo agentúre, a to dáva farmaceutickým firmám veľký vplyv na politiku CDC.

Podľa Thackera CDC pokračovala v zdvojovaní usmernení propagujúcich účinnosť masiek. V liste z 23. januára , ktorý agentúra zaslala svojim vlastným poradcom zrejme povzbudzuje, aby do nových usmernení agentúry o šírení patogénov pridali ďalšie pokyny k maskám, ktoré vychádzajú zo záveru, že respirátory N95 sú účinné.

“Príliš veľa vedy núti CDC požiadať o vedecké prepracovanie,” napísal Thacker s odvolaním sa na usmernenie CDC’z januára. 23, v ktorom sa uvádza, že jej nové odporúčania by sa nemali “nesprávne chápať tak, že naznačujú rovnocennosť medzi maskami na tvár a respirátormi schválenými NIOSH, čo nie je vedecky správne ani zámerom znenia návrhu.”

Thacker uviedol, že z jeho vyšetrovania vyplýva, že “vo svojich usmerneniach pre CDC odborníci skutočne odporúčajú masky ako súčasť toho, čo nazývajú ‘pokyny založené na prevencii prenosu’, ktoré CDC definuje ako druhú úroveň kontroly infekcií.”Avšak CDC’vo svojich vlastných pokynoch tiež uvádza, že masky sú účinné len pri “kontrolu zdrojov” – zabránenie tomu, aby už infikovaná osoba nakazila ostatných.

“Ale to nie je’to, čo chce CDC,” napísal Thacker. “Chcú, aby odborníci napísali usmernenia, ktoré odporúčajú zdravým ľuďom nosiť masky, hoci výskum ukazuje, že masky v skutočnosti nezabránia tomu, aby zdraví ľudia ochoreli.”

Čítajte: Amazon ustúpil Bidenovmu tlaku Bieleho domu na cenzúru kníh skeptických voči COVID-u

“CDC sa chytilo ‘politickej vlny práce s maskami’ a teraz požaduje, aby sa nezávislí odborníci prispôsobili ich preferovanému diktátu masiek,” dodal.

CCD pritom odmieta vedecké poznatky, ktoré sa jej’nepáčia, vrátane niekoľkých ďalších štúdií, ktoré nie sú výsledkom CDC a ktoré spochybnili účinnosť masiek.

Štúdia uverejnená v Annals of Internal Medicine novembri 2022 nezistila žiadny rozdiel medzi respirátormi N95 a chirurgickými maskami pri zastavení šírenia COVID-19. Tieto zistenia sa odzrkadlili v januári 2023 v Cochrane metaanalýze o účinnosti masiek.

Podľa Cochranovej správy, “Používanie respirátorov N95/P2 v porovnaní s lekárskymi/chirurgickými maskami pravdepodobne neprináša žiadny alebo len malý rozdiel pre objektívny a presnejší výsledok laboratórne‐potvrdenej chrípkovej infekcie.”

Štúdia z mája 2023 uverejnená v Ekotoxikológia a environmentálna bezpečnosť naznačuje, že respirátory N95 môžu vystaviť svojich používateľov nebezpečným hladinám toxických zlúčenín spojených so záchvatmi a rakovinou.

Metaanalýza zo septembra 2023 uverejnená v Clinical Research Study preskúmala štúdie masiek uverejnené od roku 2019 v CDC’s Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Podľa zistení metaanalýzy:

Publikácie MMWR týkajúce sa masiek vyvodili pozitívne závery o účinnosti masiek >v 75 % prípadov napriek tomu, že len 30 % testovalo masky a <15 % malo štatisticky významné výsledky. Žiadna štúdia nebola randomizovaná, napriek tomu viac ako polovica vyvodila kauzálne závery.

Úroveň získaných dôkazov bola nízka a závery najčastejšie neboli podložené údajmi. Naše zistenia vyvolávajú obavy o spoľahlivosť časopisu na účely informovania o zdravotnej politike.

Príklady z reálneho sveta tiež spochybňujú naratívy týkajúce sa účinnosti masiek.

Švédsko napríklad podľa The Conversation počas prvej vlny pandémie COVID-19 masky pre širokú verejnosť nenariadilo ani neodporúčalo a urobilo tak len v určitých situáciách v neskorších fázach pandémie. Napriek tomu jej celkový výskyt úmrtí počas prvých dvoch rokov pandémie bol jedny z najnižších v Európe.”

V roku 2020 švédsky štátny epidemiológ Anders Tegnell povedal, “Nevidíme žiadny zmysel v nosení tvárovej masky vo Švédsku, a to ani vo verejnej doprave,”a dodal, že existuje “minimálne tri ťažké správy … v ktorých sa vo všetkých uvádza, že vedecké dôkazy sú slabé.”

švédska vládna komisia konštatovala nízke úrovne nadúmrtnosti v rokoch 2020 a 2021 a uviedla, že nanajvýš sa mali “odporučiť masky.”

Krátko po zverejnení správy sa 25. februára 2022, Boston Herald op-ed uviedol, že Švédsko “má pravdu.”

“Nechápem, čo je hnacím motorom ‘práce s maskami’ politického hnutia,” povedal Thacker pre The Defender. “Bolo napísaných veľa článkov, ktoré poukazovali na to, že nie je’veľa vedeckých dôkazov o tom, že masky zastavujú šírenie respiračných vírusov.”

“Možno sa ľudia len báli a chceli veriť, že masky poskytujú ochranu?"” povedal.

Thacker tiež citoval historický precedens Epidémia španielskej chrípky v roku 1918, keď Červený kríž viedol kampaň za masky po celej Amerike.

“Kalifornská štátna zdravotná rada“uskutočnila štúdiu, v ktorej porovnávala mestá, ktoré mali povinnosť nosiť masky, s tými, ktoré ju nemali. Zistili, že medzi nimi nie je žiadny rozdiel a štúdiu uverejnili v roku 1920 v časopise American Journal of Public Health,” povedal Thacker.

“Možno by si títo bojovníci za masky mali prečítať trochu histórie,” dodal.

Thacker teraz vyzýva whistleblowerov vo vnútri CDC aby ho kontaktovali “a diskutovali o tom, čo sa deje vo vnútri agentúry.”

“Hovorím s ľuďmi z CDC a dúfam, že sa dozviem, čo sa deje vo vnútri agentúry. Plánujem o tom napísať viac,”Thacker povedal pre The Defender.

“Riaditeľka CDC Mandy Cohenová chce obnoviť dôveru v agentúru, ale to sa nestane, ak bude naďalej uprednostňovať politiku pred vedeckými dôkazmi,” povedal.

Tento článok pôvodne uverejnil Obranca – Children’s Health Defense’s News & Views Website pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte predplatné The Defender alebo darcovstvo pre Children’s Health Defense.

Občania USA: Žiadajte od Kongresu vyšetrenie prudko rastúcej nadúmrtnosti