Dr.-Princ-810x500.png

Lekársky regulačný orgán upustil od obvinenia z priestupku voči lekárovi z Alberty za udelenie výnimky z očkovania COVID

13
Kultúra života

Lekárske regulačné kolégium v kanadskej provincii Alberta stiahlo obvinenia z profesionálneho pochybenia voči jednému z lekárov, ktorí sú jeho členmi a ktorí udeľovali svojim pacientom výnimky z očkovania COVID, čo je víťazstvo práv lekárov, uviedol jeho právny tím.

Centrum pre spravodlivosť a ústavné slobody (Justice Centre for Constitutional Freedoms - JCCF) v tlačovej správe uviedlo, že ho teší, že Kolégium lekárov a chirurgov Alberty (College of Physicians and Surgeons of Alberta - CPSA) sa rozhodlo stiahnuť obvinenia voči Dr. Michalovi Princovi, ktorý udeľoval svojim pacientom početné výnimky z očkovania COVID.

“Náš klient bol eticky motivovaný posvätnou a dlhoročnou zásadou ‘neškodiť.’ Sme radi, že CPSA stiahla obvinenia, hoci by sme si želali, aby boli obvinenia stiahnuté z dôvodu ochrany profesionálnej nezávislosti, a nie na základe rozhodnutia vo veci Ingram,” povedal Andre Memauri, ktorý pôsobil ako spoluobhajca Princa v mene JCCF.

“Vzťah dôvery medzi každým lekárom a jeho pacientom sa musí vrátiť do popredia lekárskej praxe.”

Princ sa mal v marci dostaviť na päťdňové pojednávanie pred CPSA. Pojednávanie však bolo teraz zrušené po tom, ako boli 10. januára stiahnuté obvinenia.

CPSA obvinila Princa v apríli minulého roka z nedodržiavania provinčných požiadaviek na oslobodenie od COVID injekcií, ktoré lekárom v Alberte uložilo kolégium, ako aj Alberta Health Services a Alberta’Chief Medical Officer of Health.

Obvinenia voči Princovi’boli stiahnuté na základe rozhodnutia súdu v Alberte z júla 2023, v ktorom sudkyňa Barbara Romaine z Alberta’Court of Kings Bench rozhodla v Ingram v. Alberta že politici porušili provinčný’zákon o zdraví tým, že prijímaním rozhodnutí týkajúcich sa mandátov COVID bez oprávnenia. Rozhodnutie súdu v podstate zrušilo platnosť zdravotných príkazov.

Súd porušil ‘etickú zásadu’ informovaného ‘súhlasu’

JCCF uviedol, že mnohým Alberťanom bola “aplikovaná vakcína Covid, pretože odmietnutie tejto zdravotnej starostlivosti by malo za následok stratu zamestnania.”

“Mnohým študentom vysokých škôl a univerzít bola aplikovaná injekcia, pretože nepodanie vakcíny by malo za následok pozastavenie štúdia alebo vylúčenie z univerzity. Mnohí tínedžeri a mladí dospelí, demografická skupina, ktorú Covid neohrozuje, podstúpili injekciu len preto, že sa chceli naďalej zúčastňovať na športových a rekreačných aktivitách. Mnohí Alberťania a ďalší Kanaďania boli prepustení z práce, pretože odmietli injekciu látky, o ktorej neexistujú žiadne údaje o dlhodobej bezpečnosti. Potom nemohli poberať poistenie v zamestnaní,” uviedla JCCF.

Prezident JCCF John Carpay poznamenal: “College of Physicians and Surgeons of Alberta porušila etickú zásadu informovaného a dobrovoľného súhlasu s liečbou tým, že pohrozila lekárom stratou licencie, ak uplatnia svoj nezávislý klinický úsudok o bezpečnosti a účinnosti nových vakcín, o ktorých neexistujú žiadne údaje o dlhodobej bezpečnosti.”

V sekcii častých otázok’ pacientov albertských lekárov týkajúcich sa očkovania COVID sa uvádza, že lekári môžu “ponúknuť výnimku len na základe najnovších lekárskych dôkazov od orgánov, ako sú Alberta Health, Alberta Health Services, National Advisory Council on Immunization a Centers for Disease Control and Prevention.”

JCCF však poznamenala, že oznámenie “nebolo skutočnou vedeckou analýzou, ale skôr ‘prieskumom sivej literatúry’ toho, čo robia a odporúčajú iní.”

Princ spoluporadca Glenn Blackett uviedol: “Jednou z vecí, ktoré sme na celom tomto usmernení považovali za najviac znepokojujúce, bola miera, do akej sa jednoducho ignoroval základný lekársky etický princíp informovaného súhlasu.”

“Ako mohli zdravotnícki pracovníci v Alberte, ktorí odporúčali alebo podávali vakcíny, získať informovaný súhlas tam, kde boli pacienti vystavení nátlaku mandátnych vakcín?"” povedal.

“CPSA povedala lekárom, ako sa majú podieľať na programe mandátnych vakcín a účinne pomáhať pri jeho presadzovaní, čo spočívalo v odmietaní všetkých alebo ‘prakticky’ všetkých žiadostí o výnimku. Zdá sa však, že CPSA úplne zlyhala pri riešení etických dilem, ktoré z toho vyplývajú.”’

Ak ide o “Rýchly prehľad Alberta Health’”, píše sa v ňom: “Toto preskúmanie súčasných usmernení sa zaoberá lekárskymi výnimkami a nerieši ľudské práva, náboženské alebo iné možné nemedicínske dôvody pre žiadosti o výnimky z očkovania.”

JCCF poznamenala, že vlastné všeobecné štandardy praxe CPSA’obsahujú doktrínu informovaného súhlasu.”

“Štandardy CPSA obsahujú rozumnú poznámku, že na to, aby existoval informovaný súhlas, pacient musí byť bez ‘neprimeraného vplyvu, nátlaku alebo donútenia.’”

“Mandát na očkovanie’ v Alberte a v celej Kanade účinne zmenil milióny Kanaďanov na občanov druhej kategórie, ktorým bolo znemožnené zúčastňovať sa na športových podujatiach, využívať reštaurácie, opustiť Kanadu a opätovne do nej vstúpiť, navštevovať svojich starých rodičov v domovoch dôchodcov, pokračovať v univerzitnom vzdelávaní a udržať si zamestnanie,” uviedla JCCF.

Princ je lekár rodinnej medicíny so 49-ročnou praxou a v Kanade žije od roku 1989, keď sa sem presťahoval z Československa, ktoré bolo vtedy pod komunistickou vládou.

CPSA v poslednom čase čelí kritike lekárov a zdravotných sestier z Alberty. Po reakcii zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú za život, ustúpila od plánu, ktorý by nariadil všetkým zdravotníckym pracovníkom v provincii vrátane lekárov a ich asistentov, aby boli v podstate nútení podieľať sa na interrupciách alebo asistovaných samovraždách.

Alberta’s Court of Kings Bench Ingram v. Alberta rozhodnutie spochybnilo všetky prípady týkajúce sa osôb, ktoré v provincii čelia obvineniam z netrestných činov súvisiacich s COVID.

V dôsledku súdneho rozhodnutia prokuratúra Alberta Crown Prosecutions Service (ACPS) uviedla, že Alberťania v súčasnosti čelia obvineniam súvisiacim s COVID, pravdepodobne nebudú odsúdení, ale ich obvinenia budú pozastavené.

Doteraz okrem Princa, majiteľa pizzerie Jesse Johnson, majiteľ kaviarne Chris Scott, a pastori z Alberty James Coates, Tim StephensArtur Pawlowski, ktorí boli všetci uväznení za to, že za vtedajšieho lídra Alberty Jasona Kenneyho nechali svoje kostoly otvorené, boli obvinenia z COVID voči nim na základe rozhodnutia súdu stiahnuté.

Nespočetným ďalším boli menšie obvinenia proti nim za to, že postupovali proti mandátom COVID, tiež zrušené. Niektorí však stále čelia obvineniam v súvislosti s protestmi proti blokáde hraníc. Aj mnohí ďalší Kanaďania, ktorí nežijú v Alberte, stále bojujú proti svojim obvineniam súvisiacim s COVID.

Danielle Smithová prevzala 11. októbra 2022 po Kenneym funkciu líderky Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) po tom, ako vyhrala voľby lídra. Kenney bol zosadený kvôli nízkemu ratingu a pre nedodržanie sľubov, že Albertu neuzavrie, ako aj pre zavedenie očkovacieho pasu.

Pod Kenneyho vedením prišli o prácu tisíce zdravotných sestier, lekárov a iných zdravotníckych a štátnych zamestnancov, ktorí sa rozhodli nepodstúpiť očkovanie, čo viedlo Smithovú k tomu, že povedala – len minút po zložení prísahy do funkcie – že za posledný rok boli “neočkovaní” najviac “diskriminovanou” skupinou ľudí za jej života.

Počas väčšiny krízy COVID čelili Kanaďania od pobrežia k pobrežiu mandátom COVID, vrátane diktátu džbánov, ktoré zaviedli provinčné aj federálne vlády.

Po veľkom nátlaku, najmä vďaka Konvoju slobody, bola väčšina provinčných mandátov do leta 2022 zrušená.