GettyImages-1422322378-810x500.jpg

Lekár z Britskej Kolumbie, ktorý bol prepustený za odmietnutie injekcie COVID, prehral odvolanie sa vrátiť do práce

55
Kultúra smrti

Lekár z Britskej Kolumbie prehral odvolanie, aby mohol pokračovať v práci po tom, ako bol suspendovaný za to, že nedostal experimentálnu vakcínu COVID-19. 

Na 20. novembra odvolacia komisia nemocníc Britskej Kolumbie rozhodla, že dr. Theresa Szezepaniak’musí mať naďalej pozastavené nemocničné práva, keďže odmieta vakcínu COVID, ktorú jej provincia nariadila pre prácu v zdravotníckych zariadeniach.  

“Tento senát uznáva, že odvolateľka má právo prijímať rozhodnutia, ktoré majú vplyv na jej telesnú integritu, a akceptuje, že pevne a úprimne verí svojim názorom,”uvádza sa v rozhodnutí. “To však neznamená, že je imúnna voči dôsledkom svojho rozhodnutia.” 

“Nemocničné privilégiá” je termín v oblasti zdravotníctva, ktorý označuje oprávnenie, ktoré nemocnica udeľuje lekárovi alebo zdravotnej sestre na liečbu pacientov v tejto nemocnici.   

Podľa rozhodnutia súdu zostane Szezepaniaková suspendovaná “dovtedy, kým odvolateľka nebude spôsobilá plniť si svoje služobné povinnosti,” čo znamená, kým nedostane vakcínu COVID alebo kým provincia nezruší mandát.   

V rozhodnutí sa ďalej uvádza, že Szezepaniakovej’oprávnenia by mali byť zrušené, ak nebude spôsobilá pracovať v čase jej ročného preskúmania.  

V marci 2020 Szezepaniaková, lekárka v provincii už viac ako 20 rokov, nastúpila na pozíciu v nemocnici Royal Inland Hospital (RIH) v Kelowne.  

Dňa 25. októbra 2021 zdravotné nariadenia nariadili, aby zamestnanci dostali vakcínu COVID, aby mohli pracovať v zdravotníckych zariadeniach “pokiaľ nedostali vakcínu COVID-19 alebo im nebola udelená výnimka od PHO.” 

V dôsledku toho Szezepaniaková nemohla od 26. októbra pracovať v RIH a požiadala o výnimku z očkovania na základe argumentu, že porušuje jej práva a slobody. Svoje odvolanie podložila “početnými žiadosťami o informácie týkajúce sa zverejnenia vedeckých dôkazov o vakcínach a spôsobe plnenia požiadaviek Charty.” 

Napriek jej dôkazom bola Szezepaniak’výnimka zamietnutá a Úrad pre vnútorné zdravie s ňou 19. novembra 2021 rozviazal pracovný pomer. 

Dňa 19. augusta 2021 bola Szezepaniak’prepustená z funkcie. 23. augusta 2022 bolo rozhodnutie oficiálne zverejnené správnou radou zdravotníckeho úradu, ktorá s účinnosťou od 19. augusta zrušila jej “vymenovanie za lekársky personál a nemocničné práva.”  

Szezepaniaková tiež upozornila nemocnicu, že politika povinného očkovania “je nezákonná” a že každý, kto sa podieľa na presadzovaní týchto povinností “bude osobne zodpovedný za všetky škody spôsobené touto politikou.” 

Osemnásteho októbra 2022 Szezepaniaková podala odvolanie proti rozhodnutiu správnej rady”; jej odvolanie však bolo teraz zamietnuté  

Napriek rozhodnutiu sa Szezepaniaková nevzdala svojho boja a so svojím právnikom Lee Turnerom rozhodnutie preskúmava. 

“Očakávam, že naša klientka sa čoskoro rozhodne, či sa bude snažiť o súdne preskúmanie rozhodnutia,” Turnerpovedalpre Kanadskú rozhlasovú a televíznu spoločnosť. 

Szezepaniaková nie je vo svojom boji proti povinnosti očkovania takmer jediná. V novembri sa stovky zdravotníckych pracovníkov v Britskej Kolumbii spojili a spoločne zažalovali provinčného hygienika dr. Bonnie Henryovú za pretrvávajúce povinnosti očkovania COVID, ktoré im bránia v práci.  

Britská Kolumbia je jednou z mála provincií, ktorá zachováva povinnosti očkovania COVID napriek nedostatku zdravotníckych pracovníkov.