dana_nessel-810x500.jpg

Michiganskí demokrati navrhujú obmedziť nezávislosť rodín, ktoré sa vzdelávajú doma

16
Neutral

Liberálna generálna prokurátorka Michiganu Dana Nesselová a jej demokratickí kolegovia žiadajú prísnejší štátny dohľad nad domácim vzdelávaním v štáte Veľkých jazier, údajne kvôli zachyteniu podvodov a zneužívania, ale kritici sa obávajú, že skutočným cieľom je, aby štátni úradníci mohli zasahovať do rodičovských práv.

Detroit Free Press uviedol, že niektorí zákonodarcovia žiadajú, aby boli študenti domáceho vzdelávania registrovaní v štáte, a vyjadrujú poľutovanie nad tým, že Michigan je jedným z 11 štátov, ktoré ich nezapočítavajú ani neregistrujú. Demokratický štátny poslanec Matt Koleszar tvrdil, že “zneužívajúci rodičia to využívajú, aby sa vyhli odhaleniu, ” zatiaľ čo v školách sú “študenti v prítomnosti povinných spravodajcov a dospelých, ktorí by mohli byť schopní rozpoznať zneužívanie.”

Podporovatelia uvádzajú nedávny prípad dvoch michiganských párov, ktoré boli obvinené z adopcie takmer 30 detí, ktoré údajne psychicky a fyzicky týrali, s cieľom získať do svojho vrecka takmer 1 milión dolárov, ktoré mali ísť na starostlivosť o deti’.

“Jedným z dôvodov, prečo toto zneužívanie mohlo zostať v dome Floreovcov … neodhalené, bola skutočnosť, že všetky deti sa učili doma,” tvrdí Nessel. “Musí existovať nejaký druh monitorovania, aby aj tieto deti mohli využívať túto ochranu.”

Ostatní sa ohradili voči názoru, že na vine je domáce vzdelávanie alebo že registrácia všetkých študentov domáceho vzdelávania je správnym riešením.

“Namiesto zneužívania falošného politického príbehu o domácom vzdelávaní, aby sa dostal na titulné stránky novín, by sa zástupca Koleszar’radšej mal sústrediť na zlepšenie Michigan’ského systému verejného školstva, zamerať svoju pozornosť na skutočné problémy, ktoré trápia štátnu’službu na ochranu detí a zneužívanie detí v školách podporovaných odbormi,” odpovedal viceprezident siete Michigan Christian Homeschool Network Israel Wayne.

“Dlho a tvrdo sme bojovali na súdoch aj v zákonodarnom zbore, aby sme zabezpečili naše súčasné michiganské zákony o domácom vzdelávaní, a dnes opakujeme naše stanovisko, že budeme v maximálnej miere odolávať akýmkoľvek snahám o obmedzenie slobôd domáceho vzdelávania, ktorým sa rodiny tešia od roku 1993,” dodal Wayne. ‘Rodiny, ktoré sa vzdelávajú doma, by nemali byť zaťažované ďalšími nariadeniami kvôli niekoľkým zlým rodičom, ktorí porušujú zákon a zneužívajú svoje deti.”

“Požiadavka, aby sa študenti, ktorí sa vzdelávajú doma, registrovali v štáte, je hrubým porušením rodičovských práv, zásahom do súkromia a neoprávneným prekročením vládnych právomocí,” dodala republikánska štátna poslankyňa Jaime Greeneová, matka, ktorá sa vzdeláva doma a sedí vo výbore pre vzdelávanie Snemovne reprezentantov. “Tento návrh na registráciu domáceho vzdelávania nielenže nerešpektuje rodičovské práva, ale tiež sa nesprávne zameriava na reguláciu úspešnej a legitímnej voľby vzdelávania, čím odvádza pozornosť a zdroje od riešenia systémových problémov vo vládnych agentúrach.”

Pre mnohých Američanov je domáce vzdelávanie vnímané ako vhodnejšia alternatíva k tomu, aby deti chodili do verejných a súkromných škôl, kde radikálna ľavicová “indoktrinácia” je stále častejšie a kde LGBT ideológia čoraz viac prevažuje nad práva rodičov a bezpečnosť študentov.

Medzi tým sa Nessel’ovo pôsobenie vo funkcii michiganského generálneho prokurátora vyznačovalo nepriateľstvom voči právam a hodnotám kresťanských a konzervatívnych Michigáncov, od náboženské organizácie zaoberajúce sa adopciou až po religiózne zamestnávanie až po odporcov rovnakého pohlavia “manželstva.”