Amazon-bishop-810x500.jpg

Heterodoxný biskup Amazonskej synody tvrdí, že Cirkev sa "nemôže vrátiť" do obdobia pred pápežom Františkom

0
Kultúra smrti

Biskup Erwin Kräutler, kľúčový architekt amazonskej synody a zástanca “žien kňaziek”, povedal, že Cirkev sa “nemôže vrátiť” do obdobia pred “zmenou”, ktorú inicioval pápež František.

V rozhovore pre švajčiarske vydanie kath.ch sa 84-ročný Kräutler vyjadril k možnosti, že Katolícka cirkev oficiálne povolí kňazské svätenia žien a za kňazov bude svätiť “osvedčených” ženatých mužov (viri probabti).

Na otázku, ako môže dôjsť k tejto “zmene” v Cirkvi, rakúsky biskup odpovedal: “Ako mladý som zažil Druhý vatikánsky koncil. To bolo pre Cirkev jarné obdobie. Túto jar potrebujeme znova.”

“Nasledujúci pápež to možno dokáže,” dodal.

“Nemohol by nasledujúci pápež znova vrátiť čas?” opýtal sa Kräutler v rozhovore.

“Nie, nemôže’to,” odpovedal. “To, čo pápež František inicioval, sa Cirkev nemôže vrátiť k tomu, čo bolo predtým.”

Kým Kräutler prejavil vcelku pozitívny postoj k “zmenám”, ktoré pápež František inicioval, vyjadril zároveň sklamanie z rímskeho pontifika, že nerealizoval jeho návrhy viri probati a ženské svätenia.

“Bol som frustrovaný a sklamaný,” povedal prelát. “Na synode v Amazónii 80 percent biskupov hlasovalo za viri probati a diakonát pre ženy.”

 

“Je nepochopiteľné, že pápež František to vo svojej apoštolskej exhortácii vôbec nespomenul. Jeden brat biskup, ktorý je inak skôr tradičný, mi povedal: ‘Mám štyroch ženatých mužov, ktorých môžem hneď vysvätiť.’Preto’nechápem, prečo nebola realizovaná žiadna z našich požiadaviek.”

Kräutler poznamenal, že František “vyvoláva obrovskú nádej”, ale potom sklamáva tým, že nedodržiava zmeny v cirkevnej doktríne, v ktoré “progresívni” preláti dúfajú.

Na otázku, čo očakáva od synodálneho procesu univerzálnej Cirkvi, Kräutler odpovedal: “Veľa z toho nebude.”

“Problém je, že sa nediskutuje o všetkých reformných otázkach,”dodal.

“Kedy budú [v Cirkvi] ženatí kňazi a diakonky?” opýtal sa respondent.

“Najskôr prídu ženatí kňazi, potom diakonát pre ženy,” ubezpečil Kräutler. “Ženskí kňazi budú ďalšou etapou.”

Čítajte: Kardinál Sarah’krásnu obhajobu kňazského celibátu si treba prečítať

Keď respondent poznamenal, že pápež Ján Pavol II. učil, že ženy nemôžu byť kňazmi, Kräutler povedal: “Žiaľ, poľský pápež si neuvedomil, že ženy majú dnes úplne iné postavenie.”

“V minulosti neboli”ani ženy, ktoré by študovali teológiu,” pokračoval. “Dnes svet vyzerá inak. Potrebujeme ženy – aj v [ordinovaných] službách. Je neprípustné, aby veľmi starí muži vytvárali teológiu žien.”

Pápež Ján Pavol II. vo svojomapoštolskom liste Ordinatio Sacerdotalis, i, v ktorom uvádzal, že “na základe svojej služby potvrdzovania bratov (porov. Lk 22, 32) vyhlasujem, že Cirkev nemá nijakú právomoc udeľovať kňazské svätenie ženám a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci veriaci Cirkvi’.”

V odpovedi na dubium questanovisko, Kardinál Joseph Ratzinger, ktorý v tom čase stál na čele Kongregácienáuky viery (CDF), potvrdil, že toto učenie Jána Pavla II. si “vyžaduje definitívny súhlas, pretože je založené na napísanom Božom slove a od začiatku neustále uchovávané a uplatňované v Tradícii Cirkvi, bolo stanovené neomylne riadnym a všeobecným Magistériom[.]” Kardinál Gerhard Müller, ktorý predtým viedol CDF, sa tiež zdôraznil, že žiadny pápež, synoda ani koncil “nemôže umožniť vysvätenie žien za biskupa, kňaza alebo diakona.”

Kräutler povedal, že kardinál Joseph Ratzinger (neskorší pápež Benedikt XVI.) a Ján Pavol II. sa postavili proti heterodoxnej teológii oslobodenia, ktorú zastával Kräutler a niektorí jeho najbližší spojenci, pretože “jej nikdy nerozumeli”.

Prelát zopakoval svoj názor, že domorodé obyvateľstvo v amazonskej oblasti, kde bol vyše 30 rokov biskupom, nerozumie konceptu celibátu. Povedal, že keď ako mladý biskup povedal domorodým dedinčanom, že nie je ženatý, dostalo sa mu čudných pohľadov “pretože pojem celibát nezapadá“do reality ich života.”

Keď zostarol, “uchýlil sa k ‘bielej lži’ a povedal, že moja manželka je ďaleko, ďaleko.”

“Dedinčania si mysleli, že je to hanba, že som prišiel sám. Ale aspoň už neboli žiadne čudné reakcie.”

Povedal, že na boj proti nedostatku kňazov v amazonskom regióne a umožnenie ľuďom mať každú nedeľu svätú omšu by mali byť “osvedčení ľudia z farností” vysvätení za “kňazov alebo kňažky.”

Čítajte: 81-ročný teológ oslobodenia je architektom Amazonskej synody

Erwin Kräutler: Erwin Kräutler sa narodil v rakúskom Koblachu a od roku 1981 do roku 2015 bol biskupom katolíckej diecézy Xingu-Altamira, ktorá sa nachádza v Amazonskom pralese v Brazílii. Bol jedným z hlavných architektov heterodoxnej Amazonskej synodyv roku 2019.

Osobne sa opakovane zasadzoval za ordináciu žien a vysväcovanie “osvedčených” ženatých mužov (viri probati), pričom tvrdil, že domorodé obyvateľstvo “nerozumie celibátu.”

Čítajte: Biskup, ktorý napísal pracovný dokument Amazonu, chce prepracované kňazstvo, vysvätené ženy

Naproti tomu Rexcrisanto Delson, vnuk domorodého bývalého šamana, povedal LifeSiteNews v roku 2019, že Kräutlerove’poznámky o tom, že domorodí ľudia nerozumejú celibátu, sú pre neho “veľmi urážlivé” a “veľmi rasistické”.

Rexcrisanto Delson, vnuk domorodého bývalého šamana, však v roku 2019 pre LifeSiteNews povedal, že Kräutlerove’poznámky o domorodých ľuďoch, ktorí nerozumejú celibátu, sú pre neho “veľmi urážlivé” a “veľmi rasistické”.

“Títo ľudia, ktorí veria takýmto veciam, zrejme zabudli na úlohu misionárov, ako ju chápali v minulosti, keď hlavným účelom a cieľom bolo obrátiť a pokrstiť ľudí – zachrániť ich duše, ” povedal Delson.

“Tento biskup [Kräutler] nechápe, že domorodci nerozumejú celibátu, pretože ich intelekt nebol kŕmený pravdou našej katolíckej viery,” pokračoval.

“Samozrejme, môžu mať problém s myšlienkou, že muž nemá manželku, pretože je im to cudzie. Nie sú’prví, ktorí si to myslia. Som si’istý, že keď [belgickí] kňazi a misionári začali evanjelizovať mojich pohanských predkov Igorotov, aj oni sa čudovali, prečo títo muži nemajú manželku. Pre nich to nie je’prirodzené.”

“Práve preto ich bolo treba naučiť ‘nadprirodzenosti’ našej katolíckej viery.”

“Práve preto sa Cirkev musí zamerať na pozdvihnutie intelektu domorodcov namiesto toho, aby sa znižovala k ich pohanským predstavám a praktikám.”

“Po tom, čo sa dozvedeli o kňazstve a význame kňaza ako persony Christi, pochopili [Delsonovi’pohanskí predkovia] Pravdu o celibáte,” uzavrel.

RELATÍVNE

Kľúčoví architekti amazonskej synody sú sklamaní novou pápežskou exhortáciou

Biskup Paprocki obviňuje kardinála McElroya z ‘herézy,’ hovorí, že sa možno exkomunikoval