Nedovoľte, aby z vašich detí vyrástli popové hviezdy

2,611
Kultúra smrti

Jedna z prvých príležitostí, kedy sa Miley Cyrusová objavila v televízii pred očami mladých amerických divákov, bola počas účinkovania v show Oprah Winfreyovej. Počas „otázok a odpovedí“ 14-ročná Miley Cyrusová povedala Oprah, že jej obľúbeným veršom z Biblie je List Efezanom 6, 10-11: „Napokon upevňujte sa v Pánovi a v sile jeho moci. Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla.

Nuž, keď sa pozrieme na jej nedávne televízne vystúpenia, najmä počas Video Music Awards, slovo irónia nestačí na zhodnotenie voľby verša.

Od tohto „vystúpenia“ ostal v ďalších prípadoch bez povšimnutia fakt, že Miley je len najnovším príkladom veľmi smutného trendu: popové hviezdy vyrastajúce v pevných kresťanských domovoch sa po dosiahnutí „slávy“ stanú známymi aspoň svojimi prehreškami, ak už nie hudbou.

Ako uvádza Wikipédia, predtým ako Katy Perry povedala svetu, že pobozkala dievča a páčilo sa jej to [pieseň „I Kissed a Girl“, pozn.prekl.], navštevovala kresťanské školy a tábory a podieľala sa na misii svojich rodičov. Justin Bieber je momentálne menej známy hlásením sa ku kresťanskej viere. Poznáme ho skôr vďaka jeho vyvádzaniu, urážlivým gestám fotografom či vyhrážaniu sa bitkou ďalšiemu z radov novinárov.

A predtým ako Jessica Simpson porodila dve nemanželské deti, bola vo svojej reality show vyzdvihovaná za to, že si chce zachovať čistotu pre manželstvo.

Bolo by síce trúfalé špekulovať o vzťahu týchto ľudí k Bohu, no nie je nezmyslom naznačiť, že spomenuté príbehy zobrazujú, aké ťažké je zosúladiť status celebrity s počestnosťou kresťana.

To platí obzvlášť vo svete populárnej hudby a ešte viac, keď hovoríme o ľuďoch, ktorí sa stali celebritami v čase, keď ešte nemali dostatočný vek na to, aby mohli právoplatne podpísať zmluvu.

Niekto, kto tomu veľmi dobre rozumie, je Billy Ray Cyrus, Mileyin otec. Pred piatimi rokmi veril, že kresťanská viera jeho rodinu ochráni od pokušenia slávy. No nebolo to tak. A tak v roku 2011 pre časopis GQ povedal, že hlboko ľutuje rozhodnutie nechať svoju dcéru stať sa detskou hviezdou. Hovorí, že toto rozhodnutie „zničilo [jeho] rodinu“ a keby mohol „v momente by ho vzal späť“.

Bohužiaľ sa to nedá. Jeho úprimnosť však môže slúžiť ako varovanie pre iných kresťanských rodičov, ktorých deti snívajú o tom, že sa stanú celebritou. Možno si myslíte, že ste výnimkou a že byť celebritou bude nejakým spôsobom „na oslavu“ Boha.

Nedajte sa však oklamať. Len ťažko by to tak mohlo byť. To, čo Ježiš povedal o nebezpečenstve bohatstva, platí rovnako o celebritách v tejto postmodernej dobe a väčšinou z tých istých dôvodov: deformuje naše vnímanie seba, a to vo vzťahu k druhým i k Bohu.

A to ešte predtým, ako vôbec vezmeme do úvahy presexualizovaný charakter väčšiny populárnej kultúry.

Najlepšia rada, ktorú môžem kresťanským rodičom dať, je, parafrázujem Willieho Nelsona: „Mama, nedovoľ, aby z tvojich detí vyrástli popové hviezdy.“

Tým nechcem povedať, že by sme deti nemali podporovať v ich tvorivom úsilí, ako je hudba, divadlo či výtvarné umenie. Práve naopak. Ako povedal Eric Metaxas a aj ja mnohokrát na BreakPoint, vo všetkých týchto oblastiach potrebujeme viac kresťanov, aby ľuďom cez svoje diela poukazovali na Pravdu a Krásu. Medzi celebritou a umelcom je však obrovský rozdiel. Celebrita priťahuje pozornosť na seba, umelec na svoje dielo.

Celebrita si myslí, že úspech znamená byť slávnym. Umelec vie, že úspechom je byť verný. Celebrita si namiesto pravdivosti volí štýl. Umelec vie, že vyzerať dobre nebude nikdy natoľko dôležité, ako byť dobrým.

Kým umelci môžu oslavovať Boha, celebrity to už takmer definitívne robiť nebudú. Väčšinou je totiž na ich oblohe miesto len pre jednu hviezdu.