web3-jesus-5-holy-wounds-public-domain.jpg

Silná oddanosť k piatimi Kristovým ranám

912
Milko Kostovič
AltKAT

Pápež František je jedným z najväčších podporovateľov tejto starobylej oddanosti. 

 

V priebehu stáročí rástla silná oddanosť medzi kresťanmi pripomínajúcich si päť najväčších rán, ktoré Kristus utrpel počas svojho umučenia a smrti. Mnoho svätých praktikovalo túto oddanosť a je obľúbená u pápeža Františka. 

Jedným z hlavných zdrojov tejto oddanosti je pasáž z prvého Petrovho lista: "Sám vyniesol naše hriechy na svojom tele na drevo, aby sme zomreli hriechu a žili pre spravodlivosť. Jeho rany vás uzdravili." (1Pt 2,24). 

Konkrétnejšia oddanosť ku Kristovým ranám sa objavila v 12. a 13. storočí, keď kresťania začali znovu objavovať Svätú zem a zaujímali sa o meditáciu k umučeniu Krista. Sv. Bernard z Clairvaux predniesol kázanie zdôrazňujúce Kristove rany, ktoré sa stalo hlavným textom pri podpore tejto oddanosti, 

Kde môžu slabí nájsť miesto pevnej ochrany a pokoja, s výnimkou rán Spasiteľa? Vskutku, čím bezpečnejšie je moje miesto, tým viac môže urobiť, aby mi pomohol.

Kristove rany boli následne spresnené na "Päť svätých rán", ktoré obsahujú rany Ježišovej pravej ruky, ľavej ruky, pravej nohy, ľavej nohy a boku. Tieto rany boli pripomínané na liturgii počas Veľkonočnej vigílie, keď kňaz umiestnil päť zrniek kadidla do veľkonočnej sviečky-paškálu na počesť piatich zranení. Dokonca aj dominikánsky ruženec nesie stopy tejto oddanosti v piatich Otčenášoch roztrúsených medzi ostatnými modlitbami.

Sv. Gertrúda je ďalšou svätou, ktorá propagovala túto oddanosť, a po meditácii ku Kristovým ranám sa jej vo vízií zjavil Ježiš. Povedal jej: "Pohľad, v akej sláve sa ti teraz zjavujem. Týmto spôsobom sa ti zjavím aj pri tvojej smrti a prikryjem všetky škvrny tvojich hriechov a tých, ktorí uctievajú moje rany rovnakou oddanosťou." 

Pápež František predložil 18. marca pri modlitbe Anjela Pána túto úvahu: 

Nezabudnite na toto: pozerajte sa na kríž, no pozerajte sa do neho. Je tu nádherná oddanosť modliť sa Otčenáša za každú z piatich rán: keď sa modlíme tohto Otčenáša, snažíme sa dostať dnu skrz Kristove rany, do vnútra, priamo do Jeho srdca. A tam sa naučíme veľkú múdrosť Kristovho tajomstva, veľkú múdrosť kríža.

Je to nádherná oddanosť, ktorá si uvedomuje veľkú bolesť, ktorú Ježiš utrpel pre každého z nás a dovoláva sa jeho milosrdenstva, aby zmyl naše hriechy.