Kresťania nepatria do verejných funkcií

1,391
Kultúra smrti

Zatknutie Kima Davisa šokovalo celú krajinu a prinieslo jasný odkaz: vyzerá to tak, že kresťania do verejných funkcií nepatria, tvrdí senátor Ted Cruz.

Cruz povedal, že keď sa vo štvrtok poobede hlboko veriaci úradník Davis dostal do väzenia, „justičné bezprávie prerástlo do justičnej tyranie.“

Najvyšší súd USA na čele so sudcom Anthonym Kennedym rozhodol, v pomere hlasov päť ku štyrom, o možnosti uzatvárať „manželstvá“ rovnakého pohlavia. Zatknutie Kima Davisa kvôli „pohŕdaniu súdom“ nariadil sudca okresného súdu David Bunning, ktorého vymenoval George W. Bush. Bunning je syn bývalého umierneného republikánskeho senátora a bejzbalového velikána Jima Bunninga z Kentucky.

„Tí, ktorí prenasledujú Kima Davisa, zastávajú názor, že kresťania by nemali vykonávať verejné funkcie,“ uviedol Cruz.

Rovnaký názor má aj bývalý senátor Rick Santorum, ktorý varuje: „Ak neurobíme potrebné opatrenia, aby sa ľudia mohli nielen modliť, ale aj žiť život podľa viery, potrestaných osôb, ako bol pán Davis, bude čoraz viac.“

Santorum žiada schválenie zákona o obrane, ktorý je súčasťou Prvého dodatku Ústavy Spojených štátov amerických. Na základe uvedeného zákona by bolo nemožné zatknúť úradníkov, pokutovať kvetinárov, či prinútiť pekárov, aby zatvorili svoje predajne.

„Je to zlé. Nie je to Amerika, ktorá nedávno organizovala Manifestáciu za náboženskú slobodu. Išlo v nej práve o ľudí, ktorých podniky utrpeli kvôli tomu, že ich majitelia zohľadnili svoju vieru v súvislosti s otázkami sexuality. Za Kimom Davisom stojím. Jednoznačne.

Stojím za každým Američanom či Američankou, ktorých Obamova vláda núti, aby si vybrali medzi životom podľa viery a protizákonným nariadením súdu,“ povedal Cruz. „Vyzývam všetkých veriacich, každého konštitucionalistu, každého milovníka slobody, aby sa postavil za Kima Davisa.“

Niekdajší guvernér Arkansasu, Mike Huckabee by urobil to isté. Podporu Davisovi vyjadril tak, že v utorok 8. septembra organizoval v Kentucky zhromaždenie s názvom #ImWithKim.

Cruz sa pripojil k ďalším republikánskym prezidentským kandidátom, ktorí podporujú kresťanského úradníka z Kentucky.

„Myslím si, že je absurdné uväzniť niekoho na základe uplatnenia jeho náboženskej slobody,“ povedal vo štvrtok popoludní republikánsky senátor Paul z Kentucky pre CNN. „Myslím si, že je to chyba.“

Floridský senátor Marco Rubio sa k nemu pridáva a hovorí: „Mal by existovať spôsob, ako chrániť náboženskú slobodu a výhradu svedomia jednotlivcov, ktorí vykonávajú verejné funkcie.“

Ostatní kandidáti však nesúhlasia. Republikán Chris Christie v tolkšou Fox News Sunday povedal, že zákony musia dodržiavať aj kresťania, ktorí sa nechcú podieľať na homosexuálnych „manželstvách“.

Aj senátor Lindsey Graham a senátorka Carly Fiorina vyjadrili súhlas s tým, že Davis mal aj napriek svojej viere vydať povolenie na uzatvorenie manželstva.

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová pridala na Twitter správu o Davisovom zatknutí a vyjadrila sa, že zákony treba dodržiavať.