Uruguay-same-sex-blessing-e1709208812394-810x500.jpg

Vatikánom schválený obrad "požehnania" pre "zosobášených" homosexuálov vyvolal v Uruguaji pobúrenie

0
Kultúra smrti
  • Obrad požehnania homosexuálnych mužov v Uruguaji vyvolal zmätok a pobúrenie.
  • Katolícka cirkev považuje homosexuálnu aktivitu za hriech podľa Svätého písma.
  • Požehnanie homosexuálnych párov schválil otec James Martin, čo vyvolalo kontroverzie.
  • Fiducia Supplicans, heterodoxný dokument pápeža Františka, vyvolal odpor ortodoxných katolíkov.

Obrad požehnania osôb rovnakého pohlavia v Uruguaji, ktorý schválil miestny vatikánsky nuncius, vyvolal medzi katolíkmi zmätok a pobúrenie.

Revista Gente, populárny bulvárny časopis v Uruguaji, informoval o civilnej “svadbe” dvoch homosexuálnych mužov, 82-ročného herca Carlosa Perciavalleho a 47-ročného Jimmyho Castilhosa, a o “požehnaní”, ktoré dostali od katolíckeho kňaza 21. februára, dva dni po tom, ako sa civilne “zosobášili.”

PREČÍTAJTE SI: Otec James Martin vykonal ďalšie ‘požehnanie’ pre dvoch ‘zosobášených’ mužov

Podľa Revista Gente, otec James Martin vykonal ďalšie ‘požehnanie’ pre dvoch ‘zosobášených’ mužov. Francisco Gordalina, ktorý viedol obrad “požehnania”, povedal, že títo dvaja muži sú “Božie deti, ktoré … požiadali o požehnanie pre vás od Boha, nášho Otca” a že “s radosťou sme tu prítomní v mene Cirkvi, aby sme vás požiadali o požehnanie.”

Kňaz uviedol, že ide len o “požehnanie” a “nie o svadbu.” Dodal však, že obrad “je spôsobom, ktorým vám Cirkev chce ukázať, že Boh je s vami, a my veľmi dobre vieme, že aj vy ste s Bohom, pretože sme sa dôverne rozprávali s naším biskupom a videli sme vašu vieru.”

Katolícka cirkev považuje homosexuálnu aktivitu za “vnútorne neusporiadanú,” smrteľne hriešnu a za “hriech, ktorý volá do neba,” v súlade so Svätým písmom a ustálenou Tradíciou Cirkvi.

Viaceré miestne médiá opísali obrad ako “homosexuálne manželstvo” schválené Cirkvou, čo vyvolalo zmätok a pobúrenie medzi katolíkmi v Uruguaji. To prinútilo biskupa Miltona Troccoliho z diecézy Maldonado-Punta del Este-Minas vydať oficiálne vyhlásenie k tejto záležitosti.

Troccoli povedal, že s oboma homosexuálnymi mužmi mal “zamyslené obrátenie”, po ktorom “požiadali o prijatie požehnania,” ktoré opísal ako “možnosť, ktorú nastolila [Fiducia Supplicans] pre páry v ‘neregulárnej situácii.’”

Biskup potom povedal, že kontaktovali apoštolského nuncia v Uruguaji, arcibiskupa Gianfranca Galloneho, aby sa opýtali, “ako postupovať v tejto situácii,”ktorá podľa ich očakávania vzbudí značnú pozornosť médií, keďže Perciavalle je v Uruguaji známym hercom.

“Nuncius nás informoval, že je potrebné udeliť požehnanie vzhľadom na to, že existuje dokument podpísaný pápežom [Fiducia Supplicans], a že by sme mali podľa toho postupovať,” uviedol Troccoli.

“Potom sme informovali záujemcov, že požehnanie bude udelené, a pripomenuli sme im, že to nebude v kostole, že ide o požehnanie pre ľudí a nie pre zväzok (nejde o ‘cirkevný sobáš’), a že z toho istého dôvodu bude diskrétne, bez prítomnosti hostí; čo je jednoduché požehnanie,” pokračoval vo vyhlásení.

Podľa správ z médií sa na večierku Perciavalle a Castilhos’ 21. februára, na ktorom oslávili svoju homosexuálnu “svadbu” a dostali “požehnanie”, zúčastnilo 400 hostí. Aj “požehnanie” sa malo konať v kaplnke, než bolo presunuté na ich farmu po pobúrení zo správ, že sa malo konať v kostole San Benito v Garzón.

Ako povedal kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, poznamenal, “požehnanie” homosexuálneho “páru” nevyhnutne schvaľuje ich vzťah, čo je v rozpore s katolíckym učením. “Ak totiž niekto požehnáva pár qua pár, teda ako spojený iným sexuálnym vzťahom ako manželstvom, potom schvaľuje tento zväzok, pretože práve zväzok ich tvorí ako takýto pár,” napísal v nedávnej eseji. 

Podobné vyjadrenia urobili aj ďalší významní preláti, teológovia a kanonisti, napríklad Cardinal Robert Sarah a Father Gerald Murray.

Ako sa očakávalo, “diskrétny” obrad si získal pozornosť národných a medzinárodných médií.

Troccoli pripustil, “že medializácia situácie mohla zraniť citlivosť niektorých a iných mohla zmiasť.”Rozhodnutie povoliť “požehnanie ” však zdôvodnil citovaním Fiducia Supplicans. 

“Novosť dokumentu a jeho pastoračné dôsledky nás všetkých mobilizujú,” povedal biskup.

Podľa Revista Gente, Perciavalle a Castilhos sa rozhodli “prenajať si náhradné lono,” t. j, získať dieťa prostredníctvom náhradného materstva, čo je prax, ktorú Katolícka cirkev odsudzuje ako ťažko hriešnu a odporujúcu prirodzenému zákonu.

Ohľadne homosexuality Katechizmus Katolíckej cirkvi uvádza:

Vychádzajúc zo Svätého písma, ktoré homosexuálne činy predstavuje ako činy ťažkej skazenosti, tradícia vždy vyhlasovala, že ‘homosexuálne činy sú vnútorne neusporiadané.’ Sú v rozpore s prirodzeným zákonom. Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života. Nevychádzajú zo skutočnej citovej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností ich nemožno schvaľovať.

Heterodoxná vatikánska deklarácia Fiducia Supplicans, ktorú schválil a podpísal pápež František, vyvolala odpor ortodoxných katolíckych prelátov, kňazov a laikov na celom svete, vrátane uruguajského kardinála Daniela Sturlu’ktorý odsúdil Fiducia Supplicans’pre jej obsah a zámerné zmätky.

PREČÍTAJTE SI: ÚPLNÝ ZOZNAM:

Kde sú biskupi v otázke požehnania homosexuálnych párov?