Untitled-53-810x500.png

Moslimskí džihádisti zabili 15 katolíkov počas omše v Burkine Faso

45
Kultúra smrti
  • Džihádisti zabili 15 katolíkov počas nedeľnej omše v Burkine Faso.
  • Kresťania sú terčom útokov a prenasledovania v regióne Sahel v Afrike.
  • Kostoly sú zatvorené, kresťania sa boja vyjadrovať svoju vieru verejne.
  • Džihádistické hnutia a politická nestabilita spôsobujú eskaláciu prenasledovania kresťanov.

Moslimskí džihádisti počas uplynulého víkendu zabili 15 katolíkov počas nedeľnej omše v prenasledovaním sužovanej africkej krajine Burkina Faso.

Incident sa odohral v dedine Essakane v provincii Oudalan na severovýchode krajiny, v katolíckej diecéze Dori. 

Generálny vikár diecézy Dori otec Jean-Pierre Sawadogo potvrdil islamský útok vo vyhlásení:  Dávame vám do pozornosti teroristický útok, ktorého obeťou sa dnes, 25. februára, stala katolícka komunita v dedine Essakane, keď sa zhromaždila na nedeľnej modlitbe.” 

“V tejto bolestnej situácii vás pozývame k modlitbe za tých, ktorí zomreli vo viere, za uzdravenie zranených a za útechu smútiacich sŕdc,” povedal. “Nech naše úsilie o pokánie a modlitbu počas tohto požehnaného pôstneho obdobia získa pokoj a bezpečnosť pre našu krajinu, Burkinu Faso.” 

Nedeľňajší’útok je len posledným z dlhej série islamských činov prenasledovania kresťanov v Oblasť Sahel v Afrike, ktorá zahŕňa Burkinu Faso, Mali a Niger.

BBC uviedla, že “úrady bojujú proti islamistickým skupinám napojeným na al-Kájdu a Islamský štát, ktoré v oblasti Sahelu obsadili veľké územia a vysídlili milióny ľudí. Za posledné tri roky sa stali terčom útokov kostoly a desiatky veriacich boli zabité.” 

Zprávy podrobne uvádzajú, že po občianskej vojne v Líbyi v roku 2011 a prevzatí moci islamistami v severnom Mali v roku 2012 sa šíriace sa “džihádistické povstanie v regióne od roku 2015 prenieslo do Burkiny Faso a Nigeru.” 

Vzhľadom na islamské útoky namierené proti katolíkom počas omší sa mnohí katolíci v Burkine Faso zdržiavajú nedeľných omší a mnohé farské kostoly boli opustené. Situácia vyvolala minulý rok solidárne vyjadrenia biskupa Laurenta BirfuoraéDabiraé z diecézy Dori, ktorý vyjadril ľútosť nad terorom vyplývajúcim z prenasledovania islamskými džihádistami. 

Čítajte: Stovky nigérijských kresťanov zabitých, zranených pri brutálnom útoku počas Vianoc 

Zprávy potvrdzujú, že “polovica Burkiny Faso je mimo kontroly vlády” kvôli zverstvám džihádistov, ktorí zabili tisíce ľudí a vysídlili viac ako 2 milióny ľudí. 

V nedávno zverejnenej správe Open Doors, January 2024 Report, ktorá podrobne opisuje zverstvá a prenasledovanie kresťanov v Burkine Faso, medzinárodná organizácia Watchdog uvádza: 

V posledných rokoch sa vplyv násilných islamských militantov v krajine rozširuje a ich vplyv je cítiť aj v mestách, ktoré boli predtým mimo ich dosahu. Týka sa to najmä ‘Skupiny na podporu islamu a moslimov’ (JNIM).

Kresťania sa stali terčom útokov a vrážd a kostoly boli zničené. Kresťania moslimského pôvodu sú najviac prenasledovanou kresťanskou skupinou v krajine. Podobné útoky v Nigeri, Mali a v širšom regióne Sahelu spôsobujú, že situácia v Burkine Faso je veľmi vážna.

Kresťania sa stali terčom útokov v dedinách, kostoloch a na pracoviskách. Stovky kostolov boli zatvorené kvôli aktivitám džihádistov. Rodina a členovia komunity odmietajú konvertitov a snažia sa ich prinútiť, aby sa zriekli kresťanskej viery, pričom sa kvôli takýmto hrozbám boja vyjadrovať svoju vieru na verejnosti. Priestor pre náboženskú slobodu kresťanov sa zmenšuje, pretože džihádistické ideológie získavajú na sile a rozširujú sa v rámci širšej komunity.

ČÍTAJTE: Kňaz opisuje brutálne prenasledovanie kresťanov z rúk islamských džihádistov v africkom štáte 

V správe, ktorá sleduje nárast prenasledovania kresťanov v Burkine Faso za posledných niekoľko rokov a s tým súvisiacu politickú nestabilitu spôsobenú dvoma vojenskými prevratmi v roku 2022, sa uvádza, že nárast prenasledovania je “spojený s nárastom džihádistických hnutí a sociálno-ekonomickou krízou, ktorá má dopad najmä na kresťanov v krajine. Hlavnou príčinou tejto eskalácie je prudký nárast násilia a nátlaku, ktorý zažíva celá krajina a ktorý sa zameriava predovšetkým na kresťanov.”  

Konštatovanie: 

Rozširujúca sa činnosť džihádistických skupín viedla k násilnému zatvoreniu mnohých kostolov a kresťanských vzdelávacích inštitúcií, čo zintenzívnilo tlak v rámci kresťanskej komunity. Zámerné útoky na kresťanov a úmrtia medzi nimi vyvolali atmosféru strachu, ktorá mnohých odrádza od účasti na náboženských obradoch alebo od toho, aby umožnili svojim deťom vzdelávať sa v takýchto zariadeniach.

K tomu treba dodať, že džihádistické frakcie prevzali kontrolu v rôznych regiónoch, vytlačili vládne funkcie a prevzali zodpovednosť za poskytovanie základných sociálnych služieb. Túto zložitú situáciu ešte zhoršila politická neistota v krajine, ktorú poznačili vojenské prevraty v januári a októbri 2022 v podmienkach prehlbujúcej sa bezpečnostnej krízy.

K neistote v Burkine Faso navyše výrazne prispela nestabilita v susedných krajinách, ako sú Niger a Mali.

Kedysi mimoriadne tolerantná spoločnosť prešla znepokojujúcou premenou a prejavuje zvýšenú netoleranciu voči nemoslimským komunitám. Zintenzívnili sa etnické konflikty prepletené s náboženským rozmerom, čo zvýšilo tlak na konvertitov a rôzne kresťanské skupiny. Stručne povedané, Burkina Faso vyzerá mimoriadne krehko.