P1120434-scaled-e1706890857171-810x500.jpeg

Quebecký kardinál Lacroix "kategoricky" popiera sexuálne útoky v minulosti, zastavil výkon verejných funkcií

16
Neutral

 Kardinál G eacute;rald Lacroix z arcidiecézy Quebec dôrazne poprel obvinenia zo sexuálneho zneužívania, ktoré boli voči nemu vznesené, ale po týchto správach sa dočasne stiahol zo svojich verejných povinností v diecéze.

Vyhlásením z 26. januára Lacroix reagoval na obvinenia zo sexuálneho zneužívania v minulosti, ktoré boli voči nemu vznesené v rámci hromadnej žaloby.

Čítajte: Kardinál Lacroix z Quebec City menovaný v hromadnej žalobe za sexuálne zneužívanie  

“Kategoricky popieram zverejnené obvinenia,” uviedol. “Pokiaľ viem, nikdy som neurobil žiadne nevhodné gesto voči nikomu, či už maloletému alebo dospelému. Moja duša a moje svedomie sú zmierené s týmito obvineniami, ktoré odmietam. Zaväzujem sa rešpektovať súdny proces v rámci súčasnej hromadnej žaloby.”

Kardinál – jeden z organizujúcich členov Synody o synodalite’– uviedol, že Quebecká diecéza “zostáva odhodlaná zabezpečiť, aby obete zneužívania dostali finančné odškodnenie okrem iných prostriedkov, ktoré majú k dispozícii na dosiahnutie uzdravenia. Pre mňa, pre nás, je to zásadné.”

Písal, ako “postupujeme v procese kolektívnej akcie,” Lacroix oznámil, že sa dočasne stiahne zo svojich povinností v diecéze, hoci sa nevzdá úradu:

V tejto súvislosti som sa po nedávnych udalostiach, po porade s mojimi blízkymi spolupracovníkmi, rozhodol dočasne stiahnuť z činnosti v mojej diecéze. Nejde o rezignáciu, ale o dočasné stiahnutie sa, aby sme mohli lepšie posúdiť ďalšie kroky a zvážiť rozhodnutia, ktoré treba urobiť.

Diecézne vyhlásenie dodáva, že “povaha obvinení zostáva nejasná a identita sťažovateľa nie je známa.” Napriek tomu “predstavitelia diecézy začali vnútorný cirkevný proces stanovený v motu proprio Vos estis lux mundi.”

“Etapa podávania správ Svätému Otcovi bola ukončená a budeme čakať na výsledok prebiehajúceho procesu,” dodáva sa vo vyhlásení diecézy.

ČÍTAŤ: Úradník synody odmietol odpovedať na otázku, či sa členovia musia v diskusiách riadiť cirkevným učením

Odhalené obvinenia boli 25. januára podané advokátskou kanceláriou Arsenault Dufresne Wee. Hromadná žaloba, schválená v roku 2022, “zahŕňa každého, kto bol sexuálne napadnutý duchovným alebo laickým personálom, ktorý bol v zodpovednosti katolíckej arcidiecézy Quebec City, a to od roku 1940.”

Sám Lacroix patrí medzi približne 15 menovaných osôb v žalobe a je osobne obvinený zo sexuálneho zneužitia 17-ročného dievčaťa v rokoch 1987 až 1988.

Obvinenie voči Lacroixovi zahŕňa sexuálne dotyky, penetráciu a orálny sex, informovala tlačová agentúra Canadian Press, pričom údajná obeť uvádza, že Lacroix ju varoval, aby o útoku mlčala. 

Obvinenia voči Lacroixovi sú súčasťou tej istej žaloby, v ktorej bol iný quebecký kardinál Marc Ouellet, obvinený v roku 2022 zo sexuálneho zneužitia voči dospelej žene, ku ktorému malo dôjsť v roku 2008.

Žiadne z obvinení nebolo na súde dokázané.