Freedom-Convoy-leader-Tamara-Lich-being-interviewed-by-Canadian-psychologist-Jordan-Peterson-e1697625616434-810x500.png

Súdny proces s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody sa v roku 2023 končí, ale bude pokračovať v roku 2024

17
Neutral

Súdny proces s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom sa pre rok 2023 skončil, ale začiatkom budúceho roka sa k nemu opäť vrátime.  

Posledný štvrtok, 33. deň, bol posledným dňom súdneho procesu pre rok 2023. Očakáva sa, že súd bude pokračovať 4. januára 2024. 

Počas 33. dňa súdneho procesu Demokratický fond (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lich’právne náklady, uviedol, že súd bude pokračovať v roku 2024 s “voir dire,” alebo súdnym pojednávaním v rámci súdneho procesu, ktoré sa bude “konať o tom, ako by sa malo zaobchádzať s pripomienkami sudcu, ktorý predsedal súdnemu príkazu z Ottawy z februára 2022.” 

“V nasledujúcich dňoch by sa malo rozhodnúť o návrhu obhajoby na zamietnutie Carterovej žiadosti,” poznamenala TDF.  

Súdny proces, ktorý sa začal 5. septembra 2023, mal trvať len niekoľko týždňov.  

Posledný rok sa právnici oboch strán zhodli na tom, že 16 dní by bol primeraný čas na spravodlivé konanie. Koruna však dlho prechádzala svoj zoznam svedkov, čo spomalilo tempo procesu na minimum. 

Na 33. deň procesu právny zástupca Barbera zopakoval súdu, že to, že vodcovia nepovedali ľuďom, aby opustili Ottawu, ako to tvrdí Koruna, nie je “zločin”.  

Doteraz podľa TDF koruna tvrdila, “že absencia násilia alebo pokojný charakter protestu neznamenali, že bol zákonný a zdôraznila, že bremeno dokazovania nezákonnosti protestu bolo na korune.”  

Koruna sa na súde vytrvalo držala tejto predstavy v snahe dokázať, že Lich a Barber svojimi slovami nejakým spôsobom ovplyvnili konanie protestujúcich’v rámci spoluspiknutia. Toto tvrdenie obhajoba odmietla ako slabé.  

Na podporu týchto tvrdení koruna dúfala, že jej pomôže tzv. aplikácia “Carter”, ktorá im má pomôcť pri dokazovaní. Koruna’v takzvanej “Carterovej žiadosti” žiada, aby sudca pri určovaní viny Licha zohľadnil “Barberove’vyhlásenia a činy a  naopak,” uviedla TDF.  

TDF uviedla, že Carterova žiadosť je veľmi “komplikovaná” a vyžaduje si, aby Koruna dokázala “bez akýchkoľvek pochybností”, že existovalo “sprisahanie alebo plán a že Lich bol jeho účastníkom na základe priamych dôkazov,” a preto obhajoba žiada sudcu, aby žiadosť zamietol.  

Skutočnosť je taká, že Lich a Barber mnohokrát spolupracovali s políciou, aby protesty boli v súlade so zákonom.   

Na 32. dniprocesu s Lichom Barberom’obhajca vodcov odhalil medzery v hlavnom argumente koruny, že protesty boli nezákonné, hoci počas demonštrácií nedošlo k násiliu. 

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.  

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia po pobrežie, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach.  

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bola jedna protestujúca, staršia pani, pošliapal policajný kôň, a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzným plynom.  

Súdny proces s Lichom a Barberom’si tak zatiaľ vyžiadal viac času, ako sa pôvodne plánovalo. LifeSiteNews bol pokrývanie procesu rozsiahle.