Josh-Hawley-810x500.jpg

Republikánski zákonodarcovia kritizujú Bidenov návrh zameraný na zrušenie pro-life tehotenských centier

27
Kultúra života

Republikánski zákonodarcovia vo Washingtone, D.C., vyjadrili hlboké znepokojenie nad návrhom Bidenovej administratívy, ktorý by zvýšil kontrolu pro-life tehotenských centier a ich kvalifikácie pre federálne sociálne fondy.

Oznámenie o navrhovaných predpisoch (NPRM) zverejnené 2. októbra sa snaží zmeniť federálny sociálny program Temporary Assistance for Needy Families (TANF) a zameriava sa najmä na pro-life centrá. Navrhovateľmi návrhu sú Úrad pre pomoc rodinám (OFA), Úrad pre deti a rodiny (ACF) a Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS). 

Dňa 1. decembra bol ministrovi HHS Xavierovi Becerrovi predložený list podpísaný 29 federálnymi zákonodarcami, v ktorom vyjadrili “hlboké znepokojenie” nad znením návrhu”ktorý navrhuje “zamerať sa na [pro-life] tehotenské centrá” tým, že ich diskvalifikuje z prijímania finančných prostriedkov z TANF. 

Ako sa podrobne uvádza v návrhu, jedným z cieľov federálneho sociálneho programu je “prevencia a zníženie výskytu tehotenstiev mimo manželstva a stanovenie ročných číselných cieľov na prevenciu a zníženie výskytu týchto tehotenstiev.” Medzi ďalšie ciele patrí poskytovať pomocpotrebným rodinám, aby sa o deti mohli starať vo svojich domovoch alebo v domovoch príbuznýchs” a “podporovať vytváranie a udržiavanie dvojrodičovských rodín.”

V rámci svojej navrhovanej zmeny znenia programu”federálne vládne agentúry zameriavajú pozornosť na pro-life tehotenské centrá ako na organizácie, ktoré by museli osobitne preukázať, že ich služby “skutočne dosahujú účel TANF.” 

“Programy, ktoré poskytujú len alebo predovšetkým poradenstvo v tehotenstve ženám až po ich otehotnení, pravdepodobne nespĺňajú štandard rozumnej osoby, pretože súvislosť s prevenciou a znižovaním počtu tehotenstiev mimo manželstva je slabá alebo neexistuje, a preto nedosahujú tretí účel,” tvrdí NPRM.  

Dalej sa v ňom uvádza, že “štáty, ktoré poskytujú finančné prostriedky na tieto typy programov, a to aj prostredníctvom subjektov niekedy známych ako krízové tehotenské centrá alebo centrá pre tehotné ženy, musia byť schopné preukázať, že výdavok skutočne dosahuje účel TANF, alebo že existuje akademický alebo iný výskum, ktorý naznačuje, že od výdavku možno odôvodnene očakávať dosiahnutie účelu TANF.” 

Naviac sa v návrhu uvádza, že všetky “programy prevencie tehotenstva” ponúkané centrami pre život dostanú finančné prostriedky “len [na] tie náklady, ktoré súvisia s poskytovaním prevencie tehotenstva” a nie “na iné aktivity” ako napríklad komplexnejšie “mimoškolské programy.” 

Republikánski zákonodarcovia kritizujú Bidenov návrh”s ‘nespravodlivým’ vyobrazením pro-life centier

V reakcii na navrhovanú jazykovú zmenu republikánski zákonodarcovia zaslali HHS list, v ktorom “vyjadrujú naše hlboké znepokojenie” a “vyzývajú vás, aby ste [návrh] okamžite stiahli.”V liste obhajujú právo pro-life centier na financovanie namiesto toho, aby vláda “pripravila tehotné ženy, ktoré potrebujú súcitnú pomoc pre seba a svoje nenarodené deti.” 

“Programy alternatív k potratom a tehotenské centrá, ktoré podporujú, poskytujú služby, ktoré spĺňajú všetky štyri ciele TANF, ale navrhované pravidlo nepresne opisuje tieto programy ako obmedzené na ‘len alebo predovšetkým poskytovanie poradenstva ženám v tehotenstve až po tom, ako otehotnejú’ a relevantné len pre prevenciu a znižovanie mimomanželského tehotenstva,” uvádza sa v list, ktorý podpísalo viac ako 20 republikánskych senátorov a kongresmanov.

Zákonodarcovia GOP poukázali na to, že centrá pre tehotné ženy poskytujú širokú škálu služieb súvisiacich s tehotenstvom, rodičovstvom, sexuálnym zdravím a pomocou v oblasti zamestnanosti a bývania. V liste označili návrh’zobrazenie pro-life centier za “nespravodlivé,” “cielené,” a za “do očí bijúce pokrytectvo,” s tým, že “HHS neuvádza žiadne dôkazy”, že tieto centrá “nezákonne využívajú federálne finančné prostriedky na iné účely ako TANF.” 

Zákonodarcovia tiež poznamenali, že pobočky plánovaného rodičovstva “oznámili, že vynaložili 1 USD.04 mil. eur z prostriedkov TANF v roku 2018” a že HHS “nevyvolalo obavy”, že sú spojené s najväčším americkým”potratovým biznisom napriek tomu, že prostriedky TANF sa nesmú používať na potraty. 

“Ženy si zaslúžia niečo lepšie ako potraty a mali by dostať podporu, keď sa rozhodnú pre život svojich detí,” uzatvára list.  

Známa pro-potratová Bidenova administratíva sa v minulosti zamerala na pro-life tehotenské centrá. Po historickom zvrátení rozsudku vo veci Roe v. Wade,bolo HHS obvinené z zastavenie činnosti centier, ktoré demokrati často napádajú za to, že neponúkajú alebo nepodporujú interrupcie.

RELEVANTNÉ 

Západná Virgínia využíva pro-life skupinu, aby viedla program podpory matiek v hodnote 1 milión dolárov