Untitled-23-810x500.png

Mikuláš je uctievaný pre svoj súcit, zázraky a neochvejnú obranu kresťanského učenia.

19
Kultúra života

Božská Múdrosť chcela, aby na ceste, ktorá vedie k Mesiášovi, nášmu Veľkňazovi, bolo mnoho pontifikov, ktorí mu vzdajú poctu, ktorá mu patrí. Dvaja pápeži, svätý Melchiades a svätý Damask; dvaja svätí doktori, svätý Peter Chryzológ a svätý Ambróz; dvaja biskupi, svätý Mikuláš a svätý Ambróz; dvaja biskupi, svätý Ján a svätý Ján. Euzébius: to sú slávni pontifikovia, ktorým bolo zverené, aby svojimi modlitbami pripravovali cestu kresťanského ľudu k tomu, ktorý je zvrchovaným kňazom podľa Melchisedechovho rádu.

Keď príde každý z ich sviatkov, ukážeme, že majú právo byť takto prijatí na Ježišov dvor. Dnes Cirkev s radosťou slávi sviatok veľkého Thaumaturga Mikuláša, ktorý je pre grécku Cirkev tým, čím je pre nás svätý Martin. Rímska cirkev si Mikulášovo meno uctieva už takmer tisíc rokov. Obdivujme obdivuhodnú moc, ktorú mu Boh dal nad stvorením; ale čo najvrúcnejšie mu blahoželajme k tomu, že mu bolo dovolené byť jedným z tristoosemnástich biskupov, ktorí v Nicæa vyhlásili, že Slovo je konsubstanciálne s Otcom.

Poníženia Božieho Syna ho nepohoršili. Ani poníženosť tela, ktoré na seba vzal zvrchovaný Pán všetkého v lone Panny, ani chudoba jasličiek mu nebránili, aby vyznával, že je Syn Boží, rovný Bohu, Ten, ktorý je Synom Márie: a preto Boh oslávil tohto svojho služobníka a dal mu moc, aby každý rok získaval pre deti Cirkvi milosť prijímať toho istého Ježiša, Slovo, s jednoduchou vierou a vrúcnou láskou. Vypočujme si teraz chválospev na svätého Mikuláša, ktorý rímska cirkev vložila do svojej liturgie.

Mikuláš sa narodil v slávnom meste Patara, v provincii Lycia. Jeho narodenie bolo plodom modlitieb jeho rodičov’. Dôkazy o jeho veľkej budúcej svätosti boli dané už od jeho kolísky. Keď bol totiž ešte nemluvňa, prijímal potravu len raz v stredu a v piatok, a to až večer, zatiaľ čo v ostatné dni často bral prsník: tento zvyk pôstu si zachoval po celý zvyšok života. Keď ako chlapec stratil rodičov, všetok svoj majetok rozdal chudobným. O jeho kresťanskej dobrosrdečnosti svedčí nasledujúci vznešený príklad. Jeden z jeho spoluobčanov mal tri dcéry, ale keďže bol príliš chudobný na to, aby im zabezpečil čestné manželstvo, chcel ich zanechať životu prostitútok. Keď sa Mikuláš dozvedel o tomto prípade, prišiel v noci do domu a hodil do okna sumu peňazí, ktorá stačila na veno jednej z dcér; to isté urobil aj druhý a tretí raz, a tak sa všetky tri vydali za vážených mužov.

Keď sa úplne oddal službe Bohu, vydal sa do Palestíny, aby navštívil a uctil si sväté miesta. Počas tejto púte, ktorú podnikol po mori, predpovedal námorníkom pri nalodení, hoci bolo vtedy nebo pokojné a more pokojné, že ich zastihne strašná búrka. Za krátky čas sa búrka zdvihla. Všetci boli v bezprostrednom nebezpečenstve, keď ju svojimi modlitbami utíšil. Jeho púť sa skončila, vrátil sa domov a dal všetkým ľuďom príklad najväčšej svätosti.

Na základe Božieho vnuknutia sa vybral do Myry, metropoly Lýkie, ktorá práve stratila svojho biskupa smrťou a biskupi provincie sa zišli, aby si zvolili nástupcu. Keď sa radili o voľbe, zjavenie z neba im povedalo, že si majú vybrať toho, kto zajtra ako prvý vstúpi do cirkvi, pričom jeho meno bolo Mikuláš.

Podľa toho vykonali potrebné pozorovania, keď zistili, že Mikuláš čaká pri dverách kostola: vzali ho a na neuveriteľnú radosť všetkých ho vymenovali za biskupa Myry. Počas svojho biskupského úradu nikdy nepoľavil v cnostiach, ktoré sa u biskupa hľadali: čistota, ktorú si naozaj vždy zachoval, vážnosť, vytrvalosť v modlitbe, bdenie, zdržanlivosť, štedrosť a pohostinnosť, miernosť v napomínaní, prísnosť v karhaní.

Priatelil sa s vdovami a sirotami peniazmi, radami a každou službou, ktorá bola v jeho moci. Bol takým horlivým obhajcom všetkých, ktorí trpeli útlakom, že pri jednej príležitosti, keď cisár Konštantín odsúdil troch tribúnov, ktorí boli oklamaní ohováraním, a keď sa dopočuli o zázrakoch, ktoré konal Mikuláš, odporúčali sa jeho modlitbám, hoci žil vo veľkej vzdialenosti od toho miesta: svätec sa zjavil Konštantínovi a hnevajúc sa na neho, dosiahol od vydeseného cisára ich oslobodenie.

Keď v rozpore s ediktom Diokleciána a Maximiána hlásal v Myre pravdu kresťanskej viery, zmocnili sa ho služobníci oboch cisárov. Odviedli ho do veľkej vzdialenosti a uvrhli do väzenia, kde zostal, kým Konštantín, ktorý sa stal cisárom, neprikázal jeho záchranu a svätec sa vrátil do Myry.

Krátko nato sa vydal na koncil, ktorý sa konal v Nikæaii: tam sa spolu s tristoosemnástimi otcami zúčastnil na odsúdení ariánskej herézy. Sotva sa vrátil na svoj stolec, dostal chorobu, na ktorú čoskoro zomrel. Keď vzhliadol k nebu a videl anjelov, ako mu idú v ústrety, začal žalm: V teba, Pane, som dúfal; a keď dospel k týmto slovám, do tvojich rúk zverujem svojho ducha, jeho duša sa vydala na útek do nebeskej krajiny. Jeho telo, ktoré bolo preložené do Bari v Apúlii, je predmetom všeobecnej úcty.

Odchod

℟. Z jeho mramorového hrobu vyteká svätý olej, ktorým sa pomazávajú a uzdravujú slepí: * Hluchým sa vracia sluch a slabí sa vracajú domov silní. ℣. Ľudia sa hrnú v zástupoch, túžiac byť svedkami zázračných skutkov, ktoré koná. * Hluchým sa obnovuje sluch: a slabí sa vracajú domov silní.

ANTIFÓN

O Kristovom milosrdenstve, hodnom všetkej našej chvály, ktoré po celom svete dáva poznať zásluhy svojho služobníka Mikuláša, lebo z jeho hrobu vyteká olej a uzdravuje všetkých chorých.

Hymnus I

Povedz, môj jazyk, chválu pontifikovi Mikulášovi, aby nám tak zvrchovaný Adonaj, Kráľ a Otec všetkých stvorení, doprial, aby nás jeho Syn priviedol do prístavu spásy.

Keď bol ešte nemluvňa na prsiach svojej matky, vzal si ho len raz na každú štvrtú a šiestu fériu, ani jednou kvapkou mlieka dieťa neporušilo svoj pôst.

Mikuláš, povýšený na pontifika, tak hojne dával všetkým ľuďom rosu zbožnosti, že sotva by sa v niektorom veku našiel lepší alebo tak dobrý pastier.

Dáva svoje zlato, aby zabezpečil pannám ich poklad; rozdáva ľuďom obilie v čase hladu; vynáša z morských hlbín vázu, ktorá sa prepadla; prináša pomoc námorníkom, ktorí boli blízko stroskotania.

Oživuje mŕtveho, ktorý sa dopustil krádeže; Žid je pokrstený a získava späť to, čo mu bolo ukradnuté; jednému sa vracia život; druhého privádza k viere.

Nikoláš, ty krásny klenot, česť a sláva kňazstva, pomáhaj svojím milostivým príhovorom celému ľudu, celému kléru, aby ich myseľ, ruky a ústa vzdali hold nášmu Bohu.

Chvála, moc a triumf Najvyššej Trojici! Nech nám dá, aby sme po tomto živote s vavrínovými vencami na hlavách prišli k radostiam, ktoré Mikuláš Blažený vlastní v našej nebeskej vlasti. Amen.

Hymnus II

Nech duchovenstvo radostne pozdvihne hlas v piesni a oslávi Mikuláša, otca a patróna kléru, a nech ich spevy dodajú novú oddanosť ich už aj tak horlivému a poddajnému srdcu.

Nech Gréci a Latiníci a každý jazyk, kmeň a národ; nech more a zem; nech všetci, bez ohľadu na pohlavie a stav, hosť, občan alebo cudzinec, spievajú Mikulášovu chválu s rovnakým nadšením.

Tento pontifik, ktorého meno je nesmrteľné v pamäti ľudí, vždy dával, dáva a bude dávať milosti všetkým; spôsobí, že ten, kto sa trápil v smútku, rozkvitne v radosti ako ľalia.

Kým žil v tele, odvrhol skutky tela; nerobil nič a nehovoril nič iné, len to, čo bolo na spásu; a teraz, keď bol oslobodený od telesných pút, vystúpil do hviezdnych sfér.

O tom, aká veľká je sila jeho lásky aj v tomto veku, dostatočne jasne svedčí olej, ktorý vyteká z jeho hrobu a dáva všetkým ľuďom, ktorí oň prosia, dobrodenie zdravia.

Chvála, moc a triumf Najvyššej Trojici! Nech nám dá, aby sme po tomto živote prišli s vavrínovými vencami na hlavách k radostiam, ktoré Mikuláš Blažený vlastní v našej nebeskej vlasti. Amen.

Nebolo možné, aby Adam zo Svätého Viktora mlčal pri chvále svätého Mikuláša. Cirkvi od neho v stredoveku dostali nasledujúcu krásnu Sekvenciu.

SEKVENCIA

Srdcom a spevom v jednom tóne jasajme v túto sviatočnú slávnosť blahoslaveného Mikuláša.

Keď bol nemluvňa v kolíske, začal sa postiť,

A tak si zaslúžil, skôr než sa od prsníka odstavil, radosti nebeské.

Vstúpil, keď bol chlapcom, na štúdiá,

Ale nesleduje, a predsa nepozná nečistotu.

Vskutku požehnaný vyznávač, ktorého hodnotu spoznalo posolstvo z neba,

Na ktorého príkaz bol povýšený a povýšený do najvyššej hodnosti pontifika.

V jeho duši bol najnežnejší súcit, ktorý ho podnecoval k tomu, aby neustále udeľoval dobrodenia tým, ktorí trpeli útlakom.

Zlatom, ktoré daroval, odvrátil hanbu od panien a tým istým zmiernil chudobu ich otca’

.

Niekoľko námorníkov sa vydalo na plavbu; keď ich napadla prudká búrka a ich loď takmer stroskotala:

Zúfalí o život a v tomto krajnom nebezpečenstve jednohlasne zvolali:

“Ó, svätý Mikuláš, pomôž nám z týchto úžin smrti a zaveď nás do prístavu!

“Áno, veď nás do prístavu, ty, ktorého láskavé srdce je vždy pripravené pomôcť tým, ktorí sú v nešťastí.”

Modlili sa a nebolo to márne, lebo hľa, bolo počuť hlas: “Som tu, aby som vám pomohol.”

Vtedy sa zdvihol priaznivý vietor: búrka sa utíšila, more sa upokojilo.

Z jeho hrobu vyteká hojný olej:

Uzdravuje všetky druhy chorôb na príhovor svätca.

My, ktorí teraz žijeme na tomto svete, sme už stroskotali v mori hriechu:

Ach! slávny Mikuláš, zaveď nás do prístavu spásy, kde je pokoj a sláva.

Je tu milosť, ktorú nám tvoje milosrdné modlitby musia získať od Pána:

Je to tá unkcia, ktorá zahojila ranu Magdalény’mnohých hriechov.

Nech tí, čo slávia tento sviatok, prídu k večným radostiam;

A nech ich Ježiš po skončení tohto života korunuje.

Amen.

Ale žiadna z mikulášskych sekvencií nebola taká populárna ako tá, ktorú teraz uvádzame. Nájdeme ju v mnohých procesiách až do 17. storočia a podľa jej vzoru bolo zložených nespočetné množstvo ďalších, ktoré, hoci boli zostavené na oslavu rôznych patrónov, zachovali nielen takt a melódiu, ale aj samotné výrazy, tu a tam dômyselne obrátené, Sekvencie sv. Mikuláša.

SEKVENCIA

Na zázračnom oleji sa chorým vracia zdravie.

Tých, ktorým hrozí stroskotanie, vyslobodzujú Mikulášove’ modlitby.

Vzkriesil spomedzi mŕtvych mŕtvolu, ktorá ležala na ceste.

Žid žiada o krst, keď sa stal svedkom zázračného získania svojich peňazí.

Váza, ktorá sa potopila v morskej hlbočine, a dieťa, ktoré sa stratilo svojmu otcovi, boli obe uzdravené.

O ako veľký svätec sa neukázal pri rozmnožení obilia počas hladomoru!"

Nech teda toto zhromaždenie spieva chválospevy na Mikulášovu’ chválu;

Všetci totiž, ktorí sa k nemu s úprimným srdcom modlia, vrátia sa vyliečení zo svojich duchovných neduhov.

Amen.

Ale žiadna cirkev neprejavovala také nadšenie pre svätého Mikuláša ako grécka cirkev vo svojej Menæa. Tento slávny Thaumaturgus bol zjavne jednou z najpevnejších nádejí Byzantskej ríše a Konštantínopol preniesol rovnakú dôveru na Rusko, ktoré dodnes vyznáva veľkú úctu k svätému Mikulášovi. Ako zvyčajne, vyberáme niekoľko strof zo svätých spevov, ktoré sa v chráme svätej Sofie kedysi spievali v gréckom jazyku a ktoré pozlátené kupoly Moskvy dodnes každoročne opakujú v slovanskom jazyku.

Hymnus sv. NIKOLÁSA
(Prebraté z Menæa Grékov)

Pobýval si v Myre a duchovne pomazaný si sa ukázal byť naozaj mystickým myrom, svätý Mikuláš, veľký Kristov veľkňaz! Pomazávaš tých, čo vždy s vierou a láskou prichádzajú oslavovať tvoju pamiatku, lebo svojimi modlitbami k Bohu, Otče, ich vyslobodzuješ z každej núdze, nebezpečenstva a súženia.

Ako dobre si vskutku naplnil svoje meno, Ľudové’víťazstvo! lebo, svätý Mikuláš a Kristov veľkňaz, ty si mocný pomocník tých, čo sú v pokušení. Kdekoľvek ťa vzývajú, rýchlo si pri tých, čo sa s láskou utiekajú pod tvoju ochranu, lebo dňom i nocou sa ukazuješ očiam viery a zachraňuješ ich pred pokušeniami a núdzou.

Ty si sa zjavil Cisárovi Konštantínovi a Ablaviovi v spánku, vystrašil ich, a tak ich vyzval, aby urýchlene oslobodili svojich väzňov: “Títo muži, ktorých držíte spútaných vo väzení, si nezaslúžia smrť, na ktorú ste ich nespravodlivo odsúdili, a ak ty, knieža, znevažuješ moje slovo, prosím, aby som proti tebe podal žiadosť Pánovi.”

Svoj bystrý zrak si upieral na výšiny Tajomstva a hľadel si do mrakmi zahalenej priepasti Múdrosti. Otče, ktorý si obohatil svet svojím učením, pros za nás Krista, veľkňaza Mikuláša!

Kristus, náš Boh, ťa ukázal svojmu stádu ako pravidlo viery a vzor miernosti, ty veľkňaz, ty svätý hierarcha Mikuláš, veď v Myre rozlievaš lahodnú vôňu a tvoje skvelé skutky vydávajú svoje jasné svetlo, ty ochranca siroty a vdovy: preto sa neprestávaj modliť za spásu našich duší.

Raduj sa, najsvätejšia duša, najčistejší príbytok Trojice, pilier Cirkvi, opora veriacich, pomoc unavených, hviezda, ktorá žiarivými lúčmi svojich najúčinnejších modlitieb rozptyľuješ temnotu každého pokušenia, svätý kňaz Mikuláš! najpokojnejší prístav, do ktorého sa utiekajú a nachádzajú bezpečie búrky, pros Ježiša, aby preukázal našim dušiam svoje veľké milosrdenstvo.

Raduj sa, ty, ktorý horíš božskou horlivosťou, ktorý si svojou hroznou hrozbou, vyslovenou ľuďom vo sne, zachránil tých, čo boli nespravodlivo odsúdení na smrť. Ó prameň Myry preplnený sladkosťou, ktorý duše osviežuješ, ktorý očisťuješ, čo vášeň poškvrňuje! Meč, ktorý rozsekávaš kúkoľ bludu! Ó, príď a odviň plevy Áriových náuk a pros Ježiša, aby udelil našim dušiam svoje veľké milosrdenstvo.

O ty, najvyšší Kráľ kráľov, všemohúci Pane, ó božské Slovo, prosíme ťa, vyslyš modlitbu tohto svojho svätého pastiera a daj všetkým kresťanom, aby svoje dni prežili v pokoji; udeľ nášmu dobrému kráľovi víťazstvo a energiu proti barbarom: aby sme tak všetci a vo všetkých časoch oslavovali tvoju moc a velebili ťa na veky vekov.

Svätý pápež Mikuláš, aká veľká je tvoja sláva v Božej’Cirkvi! Ty si vyznával Ježišovo meno pred prokonzulami svetovej’ríše a trpel si prenasledovanie pre jeho meno’potom si bol svedkom úžasných Božích činov, keď obnovil pokoj vo svojej Cirkvi; a krátko nato si opäť otvoril svoje ústa v zhromaždení tristoosemnástich otcov, aby si s najvyššou autoritou vyznal božstvo nášho Spasiteľa Ježiša Krista, pre ktorého už prelialo svoju krv toľko miliónov mučeníkov.

Prijmi zbožné blahoželania kresťanského ľudu v celom vesmíre, ktorý trilkuje radosťou, keď myslí na tvoje slávne zásluhy. Pomáhaj nám svojimi modlitbami v týchto dňoch, keď sa pripravujeme na príchod Toho, ktorého si vyhlásil za súpodstatného s Otcom. Zaruč sa, že budeš pomáhať našej viere a získaš nový zápal pre našu lásku. Ty teraz hľadíš tvárou v tvár tomu Slovu, skrze ktoré bolo všetko stvorené a vykúpené; pros ho, aby dovolil našej nehodnosti priblížiť sa k nemu. Buď naším orodovníkom u Neho. Ty si nás naučil poznávať Ho ako zvrchovaného a večného Boha; nauč nás milovať Ho aj ako najvyššieho dobrodinca Adamových detí. Práve od Neho, milosrdný pápež, si sa naučil tomu nežnému súcitu s utrpením blížnych, vďaka ktorému sa všetky tvoje zázraky stali toľkými skutkami láskavosti; neprestaň sa teraz, keď si v spoločnosti anjelov, zľutúvať nad našimi nešťastiami a pomáhať im.

Podnecuj a posilňuj vieru ľudstva v Spasiteľa, ktorého im poslal Pán. Nech je to jeden z plodov tvojej modlitby, aby Božie Slovo už nebolo neznáme a zabudnuté na tomto svete, ktorý vykúpil svojou krvou. Vypros pastierom Cirkvi toho ducha lásky, ktorý tak žiarivo zažiaril v tebe; toho ducha, ktorý ich robí podobnými ich božskému učiteľovi a získava im srdcia ich ľudu.

Pamätaj tiež, svätý pápež, na tú východnú Cirkev, ktorá ťa stále tak vrúcne miluje. Keď si bol na tejto zemi, Boh ti dal moc vzkriesiť mŕtvych k životu; modli sa teraz, aby sa pravý život, ktorý spočíva vo viere a jednote, opäť vrátil a oživil to telo, ktoré schizma pripravila o dušu. Svojou prosbou dosiahni od Boha, aby sa Baránkova obeta, ktorá nás má tak skoro navštíviť, mohla opäť a čoskoro sláviť pod kupolami svätej Sofie. Nech sa svätyne Kyjeva a Moskvy znovu posvätia návratom ľudu k jednote. Nech sa pýcha polmesiaca pokorí, aby sa podriadila krížu, a majestát cára nech uzná moc kľúčov svätého Petra, aby tak odteraz nebolo ani Skýtov, ani barbarov, ale jeden ovčinec pod jedným pastierom.

Pokračujme v úvahách o stave sveta v čase bezprostredne predchádzajúcom príchodu Mesiáša. Všetko svedčí o tom, že proroctvá, ktoré predpovedali túto veľkú udalosť, sa už naplnili. Nielenže bolo žezlo odobraté Judovi; aj Danielove týždne už takmer vypršali. Ostatné biblické predpovede týkajúce sa veľkých revolúcií, ktoré mali nastať vo svete, sa postupne naplnili. Ríše Asýrčanov, Médov, Peržanov a Grékov padli jedna po druhej; ríša Rimanov je teraz v zenite svojej veľkosti; na druhej strane musí ustúpiť večnej ríši Mesiáša.

Táto postupnosť ríš, ktorá mala vyústiť do dokonalého kráľovstva, bola predpovedaná; a všetko je teraz pripravené na jej konečné naplnenie. Boh tiež prostredníctvom jedného zo svojich prorokov povedal: “Ešte chvíľu a pohnem nebom i zemou… a pohnem všetkými národmi a príde vytúžený všetkých národov.” (Haggai 2,7-8) Zostúp teda, ty večné Slovo! Všetko je dovŕšené. Bieda sveta je extrémna; zločiny ľudí volajú do neba o pomstu; celému ľudskému rodu hrozí sebazničenie a bez toho, aby vedel, čo robí, volá ťa ako jediný zdroj. Tak príď! Všetky predpovede, ktoré mali označiť Vykupiteľa, boli vyslovené a vyhlásené. V Izraeli už niet proroka a veštby pohanského sveta prestali hovoriť. Príď, Pane Ježišu, a všetko naplň, lebo prišla plnosť času.

Modlitba na čas adventu
(Mozarabský breviár, 1st nedeľa adventná, Capitulum)

Nepohŕdaj našimi modlitbami, Pane: pohliadni na nás a milosrdne nás vypočuj, aby nás, ktorí sme v súžení a zvrhnutí na hlas nepriateľa, potešil najsvätejší príchod tvojho jednorodeného Syna. Nech nám viera dá krídla, aby sme ako holubica vzlietli k tomu, čo je hore. Oddeľ nás, Pane, od zlého sveta a chráň nás pred nástrahami nepriateľa. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

Tento text je prevzatý z Liturgického roka, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Stránke Ecu-Men za to, že toto klasické dielo je ľahko dostupné online.