Unborn-baby-1-810x500.jpeg

Predstavitelia mesta Ontario by mohli zakázať fotografovanie obetí potratov na verejnom priestranstve

20
Kultúra smrti

Mestskí radní v Londýne v Ontáriu schválili návrh, aby sa zvážil zákaz všetkých záberov nenarodených detí na verejnom priestranstve.

V utorok 5. decembra predložili radní Hadleigh McAlister a Sam Trosow tento návrh výboru pre komunitné a ochranné služby mesta, aby sa rozšíril kontroverzný zákon z roku 2022, ktorý zakazuje všetky zábery plodov otvorene doručovať do súkromných domov. Nový návrh sa snaží zakázať demonštrácie za život na chodníkoch s takzvanými “grafickými obrázkami,” čo znamená akékoľvek obrázky nenarodených detí, či už celých alebo rozštvrtených.

Počas zasadnutia radca Trosow uznal, že tak predpis z roku 2022, ako aj novo predložený návrh porušujú kanadskú Chartu práv a slobôd.

“[Podzákonný predpis] vytvoril záťaž pre slobodu prejavu a skutočne predstavuje porušenie článku 2b Charty… O tom nie je sporu,” povedal.

“Išlo o obsahové opatrenie, ktoré obmedzovalo inak prípustný prejav.”

Vzdor tomuto priznaniu sa radca pokúsil ospravedlniť toto porušenie citovaním oddielu 1 Charty, všeobecne známeho ako klauzula o primeraných obmedzeniach.

Päť členov výboru, Jerry Pribil, Elizabeth Peloza, David Ferreira, Sam Trosow a Hadleigh McAlister, všetci jednomyseľne hlasovali za návrh. Návrh vyzýva na stretnutie s účasťou verejnosti k&nbspnávrhu novely interného predpisu, ako aj na&nbspzamestnancov mesta, aby pre výbor vypracovali správu o&nbsptejto téme.

Londýn je len jedným zo série kanadských miest, ktoré obmedzili slobodu prejavu aktivistov za život. Blaise Alleyne z Kanadského centra pre bioetickú reformu pre LifeSiteNews uviedol, že Toronto, Calgary a St. Catharines zaviedli vlastné obmedzenia na doručovanie fotografií pozostatkov potratených detí do domácností.

Alleyne však povedal, že tento nový návrh by bol prvý svojho druhu. “Žiadne mesto neprijalo žiadnu legislatívu, ktorá by obmedzovala pro-life nápisy na chodníkoch,” povedal. “Bolo by to len také nehanebné porušenie Charty”

Čítajte: Kam putujú potratené deti po ich zabití? Odpoveď vás môže šokovať

Aleyn, ktorý sa už viac ako 18 rokov angažuje v hnutí za život, povedal, že používanie fotografií potratených plodov je mocným nástrojom, ako upriamiť pozornosť a zmeniť myslenie.

“Vnáša do rozhovorov jednotlivé obete nespravodlivosti, ktoré nemôžu’hovoriť za seba… Fotografie obetí potratov jasne ukazujú, že potrat nie je len o tom, čo, ale aj o tom, kto.”

Alleyne povedal, že nie je zriedkavé, že použitie týchto fotografií má okamžité a priame výsledky.

“Počuli sme, že ľudia rušia svoje termíny potratov, pretože vidia fotografie obetí potratov a to, čo by potrat urobil s ich dieťaťom.”

Upozornil na zvláštnu definíciu, ktorú londýnska mestská rada použila pre “grafické zobrazenia”, ktorá znie: “‘Grafické zobrazenie’ znamená obrázok alebo fotografiu, na ktorej je zobrazený alebo sa predpokladá, že je zobrazený plod alebo akákoľvek jeho časť.” Výraz “plod,” odvodený od latinského slova označujúceho potomka, sa často používa na zakrytie ľudskosti nenarodeného dieťaťa.

“Takto jasne vyčleňuje posolstvo pro-life,”  povedal Alleyne. “Akoby sa’snažil zakryť obete potratov.”

Čítajte: Konzervatívec tvrdí, že obchod zrušil jeho poštovú schránku po tom, čo poslal listy odsudzujúce sexuálne knihy pre deti

Maria McCannová, prezidentka organizácie Londýn proti potratom, povedala pre LifeSiteNews, že návrh spôsobí obrovskú zmenu v tom, ako pro-liferi praktizujú aktivizmus.

“Skutočne sa snaží umlčať celú stranu masívnej diskusie, ktorú naša kultúra vedie,” povedala. “Myslím na všetky tie naozaj úžasné úctivé rozhovory, ktoré som”mohla viesť s nespočetným množstvom Londýnčanov, ktorí robili osvetu v rámci organizácie Londýn proti potratom, a medzi nimi bolo aj mnoho interakcií s ľuďmi, ktorí so mnou v tejto otázke nesúhlasili.”

Skupinu už ovplyvnil predchádzajúci zákaz “grafických obrázkov” letákov, kvôli ktorému sa zmenili na pouličnú osvetu.

“Posledná vec, ktorú naša spoločnosť potrebuje, sú ďalšie pokusy o zabránenie občianskej diskusii… ak jednoducho umlčíme celé strany, je to“len autoritárske konanie väčšiny,” povedala McCannová.

Vyjadrila obavy z toho, aký rozsiahly by mohol byť navrhovaný zákaz kvôli nepresnej formulácii. Poznamenala, že pod zákaz by mohli spadať aj také veci, ako sú nálepky na nárazníky.

McCannová poznamenala, že zákony tohto druhu by sa mohli použiť na útoky proti iným hnutiam, ako sú protesty za mier na Ukrajine a na Blízkom východe.

“Chcela by som povzbudiť ľudí, aj keď s nami nesúhlasia v otázke potratov, aby sa rozhodne vyjadrili proti tomuto návrhu v záujme ochrany svojho práva vyjadrovať sa k otázkam, ktoré sú pre nich dôležité.”

McCannová opakovane vyzvala na občiansku diskusiu týkajúcu sa potratov, najmä preto, že čelila násiliu zo strany ľudí, ktorí nesúhlasia s jej pro-life názormi.

“Myslím si, že rozhodnutie páchať násilie, to je istým spôsobom ovocie iniciatív, ktoré sa snažia umlčať ľudí,” povedala. “Pretože ak niekoho nemôžete’umlčať legálne, prečo ho neumlčať násilím?"”

Obyvateľov Londýna v Ontáriu žiadame, aby poslali e-mail a najmä zavolali svojmu miestnemu mestskému radcovi a vyjadrili tak znepokojenie nad týmto návrhom. Kontaktné údaje na všetkých členov mestskej rady nájdete tade.