Screenshot-2023-10-06-at-9.42.58-AM-e1699009855415-810x500.png

Vláda NDP v Manitobe od roku 2024 pozastaví platnosť provinčnej dane z pohonných hmôt

14
Neutral

Manitoba sa chystá pozastaviť platnosť provinčnej dane z pohonných hmôt na šesť mesiacov, a to v súvislosti s pretrvávajúcou kontroverziou okolo Trudeauovej’uhlíkovej dane. 

Dňa 23. novembra minister financií za ľavicovú Novú demokratickú stranu (NDP) Adrien Sala oznámil, že vláda Manitoby predložila návrh zákona o pozastavení platnosti provinčnej dane z pohonných hmôt na šesť mesiacov od 1. januára 2024.   

“Vieme, že v Manitobe a v celej Kanade je kríza cenovej dostupnosti,” povedal Sala. “Táto legislatíva by poskytla veľmi potrebnú úľavu obyvateľom Manitoby v týchto bezprecedentných časoch vysokej inflácie. Návrh zákona by pomohol každému, od rodiny, ktorá sa ponáhľa s deťmi na rôzne aktivity, až po majiteľa malého podniku, ktorý sa spolieha na svoje auto pri práci.” 

Navrhovaná legislatíva, Bill 3: The Fuel Tax Amendment Act, nazývaná aj palivové daňové prázdniny, dočasne zruší provinčnú sadzbu dane z pohonných hmôt na benzín, zemný plyn a naftu na použitie na cestách. Daňová úľava by trvala od januára 2024 do júla 2024.  

Sala dodal, že dane z pohonných hmôt pre leteckú dopravu, lokomotívy a propán nebudú zahrnuté do daňových prázdnin a budú sa naďalej vyberať.  

Poznamenal, že podľa nového systému by priemerná manitobská rodina s dvoma autami ušetrila počas daňovej úľavy približne 250 USD.   

“Poskytlo by to priamu úľavu rodinám z Manitoby, ktoré zápasia s rastúcimi nákladmi, a je to kľúčový krok v pláne našej vlády urobiť život dostupnejším pre všetkých obyvateľov Manitoby,” povedal Sala. 

Toto opatrenie prisľúbil premiér Wab Kinew počas nedávnej volebnej kampane v snahe bojovať proti rastúcim životným nákladom Kanaďanov.  

“Toto je prvý krok nášho plánu zaviesť opatrenia na zvýšenie cenovej dostupnosti pre vás,” Kinew povedal. “Chystáme sa tiež dostať ceny pohonných hmôt pod pôsobnosť Rady pre verejné služby, aby sme mohli prekonať niektoré zlyhania trhu, ktoré často vidíme, pokiaľ ide o ceny benzínu.” 

Úľava na dani z pohonných hmôt prichádza v čase, keď Kanaďania čoraz častejšie volajúpo úľave z uhlíkovej dane premiéra Justina Trudeau’a. 

Trudeau nedávno oznámil že na tri roky pozastavuje výber uhlíkovej dane z vykurovacieho oleja pre domácnosti, z čoho profitujú najmä liberálmi ovládané atlantické provincie. Súčasné náklady na uhlíkovú daň z paliva na vykurovanie domácností predstavujú 17 centov za liter. Väčšina Kanaďanov však svoje domovy vykuruje čistým zemným plynom, palivom, ktoré nebude oslobodené od uhlíkovej dane.  

Prieskum nadväzuje na dva nedávne prieskumy verejnej mienky o tom, ako na oslobodenie od uhlíkovej dane reagovali obyvatelia Atlantickej Kanady a Ontária; 77 percent Kanaďanov z Atlantiku podporilo oslobodenie od dane na všetky formy vykurovania domácností v porovnaní s 63 percent obyvateľov Ontária.    

Podobne sa vyjadrilo aj päť kanadských premiérov od pobrežia k pobrežiu spojili a požadujú od Trudeaua, aby zrušil uhlíkovú daň na účty za vykurovanie domov pre všetky provincie, pričom tvrdia, že jeho politika, ktorá poskytuje jednému regiónu daňové úľavy oproti iným, spôsobila “rozkoly.” Napriek výzvam Kanaďanov, Trudeau odmietolrozšíriť výnimku z uhlíkovej dane.  

Trudeau’uhlíkovú daň, formulovanú ako spôsob zníženia emisií uhlíka, stála Kanaďanov napriek zľavám stovky eur ročne viac.     

Očakáva sa, že zvýšené náklady budú len rásť, pretože nedávna správa odhalila že na dosiahnutie Trudeauových’čistých nulových cieľov do roku 2050 je potrebná daň z uhlíka vo výške viac ako 350 USD za tonu.    

V súčasnosti Kanaďania žijúci v provinciách pod federálny systém stanovovania cien uhlíka platia 65 dolárov za tonu, ale Trudeauova vláda má za cieľ do roku 2030 dosiahnuť 170 dolárov za tonu.   

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu ešte DNES