baby-810x500.jpg

Najvyšší súd Južnej Karolíny zamietol námietku plánovaného rodičovstva proti zákonu o srdcovom tepe

37
Kultúra života

Zákon Južnej Karolíny, ktorý zakazuje potraty detí po zistení srdcového tepu, zvyčajne okolo piateho až siedmeho týždňa, môže naďalej platiť po tom, čo najvyšší súd štátu zamietol ďalšiu námietku potratového priemyslu.

Planned Parenthood a ďalšie potratové zariadenia predtým podali žalobu na súd, aby zakázali zákon na základe podľa nich nejasnej definície v zákone, ako zistiť srdcový tep. V podaní sa tiež pripúšťalo, že srdcový tep plodu sa zisťuje skôr ako v 17. týždni, čo je v rozpore s tým, čo predtým tvrdil potratový priemysel.

“Najvyšší súd vo svojom uznesení odmietol nariadiť zrušenie zákona alebo sa priamo zaoberať námietkou,” informovala ABC 4. “Žiadosť o pôvodnú jurisdikciu by umožnila obísť súdy nižšej inštancie; vo svojom rozhodnutí najvyšší súd ponechal poskytovateľom otvorené dvere, aby sa mohli domáhať žaloby na súdoch nižšej inštancie.”

Rozhodnutie Najvyššieho súdu Južnej Karolíny je najnovším víťazstvom úsilia štátu Palmetto o obmedzenie potratov. Najvyšší súd štátu’potvrdil zákon v auguste po tom, ako bol prepracovaný tak, aby prežil právne námietky.

Planned Parenthood uviedol, že “približne 91 percent”jeho klientov, ktorí žiadali o interrupciu v Columbii a Charlestone, bolo odmietnutých po tom, ako súd v auguste rozhodol v prospech zákona o srdcovom tepe.

“Obmedzenie potratov zakazuje väčšinu potratov po približne šiestom týždni” tehotenstva s výnimkami v prípade znásilnenia alebo incestu do 12. týždňa, ako aj v prípade ‘fatálnych anomálií plodu,’ alebo na záchranu života matky,” LifeSiteNews predtým informoval. “Ochrana pre deti mladšie ako šesť týždňov nie je stanovená. Obhajcovia života poukazujú na to, že život začína počatím, na úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutné, a že nenarodené deti sú nezavinili podmienky ich počatia.”

Akkoľvek zákony o srdcovom tepe nechránia úplne všetky nenarodené deti pred potratom, ukázalo sa, že znižujú zabíjanie nevinného ľudského života. Štáty sa však musia popasovať s problémami potratových liekov – Joe Biden a jeho administratíva sa snažili uľahčiť ženám prístup k nebezpečným liekom, dokonca ignorujúc federálne zákony vo svojej snahe.

Nedávne údaje však ukazujú že pôrodnosť sa vzrástla v štátoch, ktoré obmedzili interrupcie od zrušenia rozsudku Roe v. Wade a že mnohé ženy v týchto štátoch sa pravdepodobne neuchýlili k “samovoľným” interrupciám, napríklad pomocou nelegálnych tabletiek.

Čítajte: Dobbs nebol pyrrhovým víťazstvom: desiatky tisíc životov boli zachránené pred potratmi

Ostatné štáty s obmedzeniami potratov zaznamenali podobný úspech pri ochrane ľudského života. Napríklad v Indiane údajne v auguste 2023 po zavedení takmer úplného zákazu zabíjania nenarodených detí nedošlo k žiadnemu potratu, ako predtým informoval portál LifeSiteNews.

Ostatné štáty zaznamenali podobný pokles hlásených potratov po svojich zákazoch alebo obmedzeniach, vrátane Kentucky a North Carolina.