canadian-protest-getty-810x500.jpg

Právnici vedúcich predstaviteľov konvoja slobody žiadajú súd, aby zamietol "slabý" prípad pre nedostatok dôkazov

12
Kultúra života

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu

Po tom, ako sa minulý týždeň korunní prokurátori náhle rozhodli ukončiť prípad proti vedúcim konvoja slobody Tamare Lichovej a Chrisovi Barberovi, právnické tímy dvojice podali žiadosť o zamietnutie prípadu s tým, že vláda nemá žiadne dôkazy, ktoré by viedli k tomu, že organizátori konvoja budú uznaní za vinných zo svojich obvinení.  

“Pokiaľ na strane protestujúcich existovali nejaké kolektívne ciele, neboli vo svojej podstate nezákonné,”napísal Lich’právny zástupca Lawrence Greenspon v podaní, v ktorom sa snažil o úplné zamietnutie žaloby proti svojej klientke.

V podaní, ktoré bolo súdu predložené minulý týždeň, Greenspon ďalej zdôraznil, že niečo, čo by bolo “vo svojej podstate nezákonné”, by bola vražda alebo závažné problémy súvisiace s drogami, ale to, že išli do Ottawy protestovať proti vládnym mandátom COVID, tomuto popisu nezodpovedá.  

“Podobne neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by sa niektorý z vedúcich predstaviteľov Konvoja slobody 2022 dohodol, že bude svoje ciele sledovať prostredníctvom nezákonnej činnosti,” dodala obhajoba.

Tím obhajoby tiež poznamenal, že na povzbudzovaní iných, aby prišli alebo zostali v Ottawe a protestovali legálne, nie je “[n]ic nezákonného.” 

“Lich nikdy nikoho nenabádal, aby sa zapojil do akéhokoľvek nezákonného konania,” dodali.  

Posledný pondelok, ktorý bol 27. dňom súdneho procesu, Lich a Barber’právny zástupca tvrdili, že koruna do dnešného dňa nedokázala preukázať, že organizátori sa zúčastnili na sprisahaní s cieľom porušiť zákon alebo povzbudzovať iných k porušovaniu zákona, a preto by sa mal prípad úplne zamietnuť. 

Koruna sa snažila dokázať, že Lich a Barber nejakým spôsobom ovplyvnili konanie protestujúcich’ svojimi slovami ako súčasť spoluspiknutia.  

Súdny proces trvá už takmer tri mesiace, začal sa 5. septembra 2023. Napriek tomu, že tu a tam zaznamenal niekoľko prestávok vrátane voľna počas väčšiny novembra, korunná prokuratúra si dávala načas s predvolávaním svojich svedkov.

V pondelok sa však koruna náhlivo rozhodla ukončiť svoj prípad a oznámila súdu, že nebude predvolávať žiadnych nových svedkov.  

Takisto v pondelok vypovedala na súde posledná svedkyňa koruny, Nicole Bachová z Ottawskej policajnej služby (OPS), ktorá sa zaoberala skupinou na chatovanie, vytvorenou medzi policajtmi. Predtým vypovedala, že jej telefón poskytnutý políciou bol “vymazaný” zo všetkých informácií, keď sa jej sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová opýtala, či má kópie dôležitých informácií z rozhovorov medzi ňou a protestujúcimi.  

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.  

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu vláda premiéra Justina Trudeaua’14. februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach.

Počas vypratávania protestujúcich po zavedení EA bol jeden protestujúci, staršia pani, zošliapnutý policajným koňom,a jedna konzervatívna reportérka bola zbitá políciou a postrelená kanistrom so slzným plynom. 

Súdny proces s Lichom a Barberom’si doteraz vyžiadal viac času, ako sa pôvodne plánovalo, a to pre pomalé tempo predvolávania svedkov korunou. Portál LifeSiteNews sa procesu venuje rozsiahlo 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu