1024px-Prozession_Beisetzung_Kardinal_Meisner_-4100-810x500.jpeg

Kardinál Müller bude slúžiť záverečnú latinskú omšu na púti do Chartres v roku 2024

73
Kultúra života

Kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery, bude slúžiť tradičnú pápežskú latinskú omšu na záver budúcoročnej púte na Zelený štvrtok do Chartres, trojdňovej púte francúzskym vidiekom z Paríža do stredovekej katedrály Notre Dame du Chartres.

Oznámenie bolo zverejnené v tlačovej správe združenia Notre-Dame de Chrétienté:

Pápežskú záverečnú svätú omšu 42. púte do Chartres, ktorú organizuje združenie Notre-Dame de Chrétienté, bude celebrovať kardinál Gerhard Ludwig Müller, v katedrále Notre-Dame de Chartres, v pondelok 20. mája 2024 o&nbsp15:30 hod.m. Bude prítomný na stretnutí s pútnikmi na Bielu sobotu v bivaku Gas. Pôvodom Nemec, veľký teológ a blízky priateľ Josepha Ratzingera, na ktorého kompletné dielo dohliadal, bol v roku 2012 pápežom Benediktom XVI. vymenovaný za prefekta Kongregácie pre náuku viery,’najväčšej doktrinálnej autority Cirkvi, a túto funkciu zastával do roku 2017. V roku 2014 ho pápež František vymenoval za kardinála. Od roku 2017 sa venuje vyučovaniu a obrane katolíckej viery, napríklad prostredníctvom svojich dvoch posledných kníh: Sila pravdy a Vo všetkej dobrej viere. Združenie Notre-Dame de Chrétienté ďakuje Jeho Eminencii za priateľskú prítomnosť na púti a pozýva pútnikov, aby si už teraz rezervovali letničný víkend (18. - 19. - 20. mája) a živili svoju vieru prostredníctvom doktrinálnej formácie, modlitby a kajúcej a radostnej púte do Chartres.

Púť zaznamenala v posledných rokoch obrovský nárast a v máji tohto roku dosiahla maximálnu kapacitu. Zo Sainte Sulpice v Paríži vyrazilo 16 000 katolíckych pútnikov a púť sa skončila s viac ako 20 000 osobami, ktoré na Zelený pondelok zaplnili do posledného miesta nádhernú, ikonickú gotickú katedrálu Notre Dame du Chartres vo Francúzsku. Pútnici z celého sveta prešli 65-kilometrovú trasu počas troch dní z Paríža ako svedectvo svojej lásky k tradičnej latinskej omši a zároveň sa modlili za udelenie plnej slobody pre slávenie starobylej apoštolskej liturgie Cirkvi’

Čítajte: Tisíce katolíkov putujú 3 dni vo Francúzsku za slobodu, obnovu latinskej omše

Podnietená očividnou oddanosťou pútnikov na latinskú omšu, ktorí sa na poslednú päťdesiatnicu zišli v Chartres, Jeanne Smits, LifeSiteNews’ parížska korešpondentka, v júni 2023 napísala,

“Čím viac je tradičná omša prenasledovaná, tým viac sa zdá, že priťahuje! Tvárou v tvár ľudskému prílivu pútnikov – priemerného veku 20 až 25 rokov – by sa dalo len žasnúť nad takým zápalom, takým osviežujúcim duchom, aj takým odhodlaním. Združenie Notre Dame de Chrétienté, ktoré sa nevzdáva a nevzdá tradičnej liturgie, poskytlo tento víkend francúzskym biskupom, ktorí si lámu hlavu nad tým, ako prilákať mladých ľudí, odpoveď, ktorá je fackovacím panákom a zároveň výzvou. Úspech púte’s rastúcim počtom účastníkov im ukázal, že nie je potrebné držať krok so svetom, nieto ho ešte napodobňovať, aby sme nové generácie inšpirovali k nasledovaniu Krista a úcte Panny Márie, ktorá ich k nemu nevyhnutne vedie.”

Čítajte: Púť do Chartres vyzdvihuje neochvejnú oddanosť katolíckej tradícii medzi mládežou

Dúfame, že veriaci, ktorí absolvujú púť na Zelený štvrtok v Chartres, vyhovejú ich žiadostiam o úplnú slobodu, aby mohli sláviť tradičnú latinskú omšu, a že prídu na to, čo pápež Benedikt XVI. vyhlásil za pravdivé, že “to, čo predchádzajúce generácie považovali za posvätné, zostáva posvätné a veľké aj pre nás a nemožno to zrazu úplne zakázať alebo dokonca považovať za škodlivé.”

Organizátori každoročnej tradičnej púte na Zelený štvrtok z Paríža do Chartres spolu so spriatelenými združeniami požiadali v liste predsedovi Konferencie francúzskych biskupov’ arcibiskupa Erica de Moulins-Beauforta o stretnutie s francúzskym biskupom, aby prediskutovali silnú túžbu veriacich po väčšej slobode pri slávení tradičnej latinskej omše. Napísali:

Úspech púte do Chartres organizovanej na Zelený štvrtok 2022 bol živým dôkazom dynamiky a misionárskeho charakteru tradičného spoločenstva. Pri príležitosti 40. výročia založenia Notre Dame de Chrétienté sa napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam, po dvoch rokoch prerušenia v dôsledku zdravotnej krízy, zišlo viac ako 15 000 pútnikov. Tohtoročná’rekordná účasť bola potvrdením stáleho trendu, keďže počet veriacich, ktorí sa zúčastňujú na púti Christa, sa už niekoľko rokov zvyšuje. Polovica účastníkov púte bola mladšia ako 20 rokov, čo odhaľuje hlbokú vitalitu tohto hnutia veriacich, ktorí prichádzajú en masse aby využili milosti podujatia, ktoré využíva výlučne tradičný obrad.

Títo tradične zmýšľajúci mladí ľudia sú len viditeľnou súčasťou obrovského množstva veriacich, ktorí sú pripútaní k us antiquior, a stoviek francúzskych škôl, kaplniek a farností, ktoré sa touto liturgiou živia. Vysoká účasť mladých ľudí je tiež dôkazom toho, že mnohé rodiny účinne odovzdávajú svoju vieru, ako aj návyk pravidelnej náboženskej praxe práve vďaka tradičnému obradu.

Najbližšia púť do Chartres je naplánovaná od soboty 18. mája do pondelka 20. mája. Pre pútnikov zo Severnej Ameriky existujú dve kapitoly, prostredníctvom ktorých sa môžu záujemcovia prihlásiť na účasť: kapitula Panny Márie Ružencovej a kapitula Panny Márie Guadalupskej s Remnant Tours, ktorú vedie Michael Matt.

RELATED

Polovica tradičných katolíkov na púti do Chartres bola mladšia ako 20 rokov

Tradičná latinská omša oslovuje ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev

VIDEO: John-Henry Westen sa zamýšľa nad ‘intenzívnym,’ ‘krásnym’ zážitkom z pešej púte v Chartres