truckers-freedom-convoy--e1695811700308-810x500.jpeg

Prokurátori v prípade vodcov konvoja slobody náhle prestali predvolávať svedkov

27
Neutral

Súdny proces s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom je do budúceho týždňa prerušený po tom, ako sa koruna náhle rozhodla ukončiť svoj prípad a oznámila súdu, že nebude predvolávať nových svedkov. 

Súdny proces trvá už takmer tri mesiace, začal sa 5. septembra 2023. Napriek tomu, že tu a tam zaznamenal niekoľko prestávok, vrátane prestávky počas väčšiny novembra, korunná prokuratúra si dávala načas s predvolávaním svojich svedkov. To sa zmenilo tento pondelok, ktorý bol 27. dňom súdneho procesu.  

V tento deň sa koruna rozhodla náhle ukončiť svoj prípad proti Lichovi a Barberovi, ktorí sa na súd dostavili prostredníctvom telekonferencie, pričom ich obhajoba tvrdila, že konanie organizátorov protestov bolo v súlade so zákonom a nemali by byť považovaní za spolupáchateľov, ako tvrdí koruna. 

Koruna sa snažila dokázať, že Lich a Barber nejakým spôsobom ovplyvnili konanie protestujúcich’ svojimi slovami ako súčasť spoluspiknutia. 

V pondelok na súde vypovedala posledná svedkyňa koruny, Nicole Bachová z Ottawskej policajnej služby’ (OPS) Police Liaison Team (PLT), na súde o chatovej skupine vytvorenej medzi policajtmi. Predtým vypovedala, že jej telefón poskytnutý políciou bol “vymazaný” zo všetkých informácií, keď sa jej sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová opýtala, či má kópie dôležitých informácií z rozhovorov medzi ňou a protestujúcimi. 

Bachová povedala súdu, ako poznamenalFond Democracy, ktorý crowdfundingovo financuje právne náklady Lich’ovcov, že obsah teraz už zredigovaného e-mailu si obhajoba napokon mohla pozrieť “obsahoval, že telefóny OPS sú ‘firemným majetkom’ a že mobilné telefóny majú ‘osobnú stránku’ a ‘pracovnú stránku’.” 

“Okrem toho e-mail obsahoval pokyny pre príslušníkov PLT týkajúce sa ‘rezervácie termínu migrácie’ s oddelením IT na aktualizáciu ich pracovných telefónov,” poznamenal TDF.  

Bachová uviedla, že si svoj telefón nezálohovala napriek tomu, že v e-maile od IT oddelenia jej bolo oznámené, že aktualizácia telefónu “vymaže” všetky údaje.  

Po niekoľkých ďalších rečiach týkajúcich sa textových správ koruna oznámila súdu, že je pripravená uzavrieť svoj prípad. 

V súčasnom stave bude proces pokračovať 27. novembra, pričom Lich a Barber’obhajoba predvolajú svojich svedkov. Zatiaľ nie je jasné, koľko dní bude mať obhajoba na to, aby predniesla svoje argumenty pred súdom, ale vyzerá to tak, že žiada o zrušenie celého prípadu pre nedostatok dôkazov.  

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022, vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu.