TransGrappling-810x500.jpg

Vzbura zápasníčok podnietila zmenu pravidiel, ktoré obmedzujú ženské súťaže na skutočné ženy

42
Kultúra života

Severoamerická asociácia grapplingu (NAGA) ustupuje a obmedzuje “trans ženy” bojové umenie na súťaženie proti mužom po tom, čo sa niekoľko skutočných bojových umelkýň stiahlo zo súťaže z dôvodu obáv o svoju bezpečnosť.

The New York Post uviedol, že viaceré zápasníčky tvrdia, že ich postavenie proti mužským súperom, ktorí sa “identifikujú” ako ženy, ich natoľko rozrušilo, že sa z budúcich turnajov stiahli.

Ansleigh Wilk opisuje, že sa cítila v “panickom režime”, keď bola postavená proti mužskému súperovi bez predchádzajúceho varovania. Vyhrala, ale hovorí, že “sa cítila taká silná, že som si hovorila, ‘Panebože’ … myslela som si, že ich nemôžem’zdolať […] Vždy išlo o ďalšie dievčatá, ktoré táto udalosť traumatizovala, a o budúcnosť ženského grapplingu. Nemôžem’uveriť, že si ľudia myslia, že je to v poriadku." ”

“Jednoduchým faktom je, že muži, ktorí sa prihlásia do bojového športu, aby bojovali so ženami, sú absolútne neprijateľní, ” povedala Jayden Alexanderová. “Zážitok bol hrozný a desivý … Bola som absolútne v režime bojuj alebo utekaj […] Nezaslúžime si, aby sme sa samy vylučovali zo súťaží, aby sme sa vyhli boju s mužmi. Zaslúžime si, aby boli zavedené pravidlá a predpisy, ktoré nás udržia v bezpečí a ktoré nás ochránia pred tým, aby k takýmto situáciám vôbec dochádzalo.”

135-kilová Taelor Moorová nedávno vyhrala súboj s 200-kilovou “transrodovou” súperkou, ale “mohla byť vážne zranená,” povedal jej tréner Jimmy Witt.

Predstavitelia NAGA sa spočiatku snažili situáciu vysvetliť tak, že “trans” súťažiaci si jednoducho zaškrtli “ženu” a do zápasu si ich nevšimli; existujúce pravidlá uvádzali, že účastníčky mali mať možnosť odmietnuť stretnutie s biologicky mužskými súpermi. Prezident NAGA Kipp Kollare však prostredníctvom Instagramu priznal, že registračné postupy organizácie’boli nedostatočné.

“Na stránku podujatia a pravidiel … pridávame dodatočný text, ktorý pomôže informovať transsexuálne ženy, do ktorej divízie sa musia prihlásiť,” uviedol a tvrdí, že zachovanie “férovosti pre ženské športovkyne je našou prvoradou prioritou,” a “ešte dôležitejšou vzhľadom na zvýšený potenciál zranení v grapplingu.”

V budúcnosti budú “transrodové športovkyne, ktoré prešli mužskou pubertou, vylúčené zo súťaženia v ženskej divízii na podujatiach NAGHA,” oznámil.

“Budeme mať divízie len pre biologické ženy. Do týchto divízií nebudú zaradené transrodové ženy,”uvádza sa v revidovanej politike pre transrodové ženy. “Transrodové ženy musia súťažiť v mužskej divízii’. Dúfame, že jednoduchosť tejto revidovanej politiky pomôže predísť akýmkoľvek budúcim prípadom, keď transrodové ženy vstúpia do ženských divízií. Ak je personál NAGA informovaný, že transrodová žena je v ženskej divízii, dostane na výber, či pôjde do mužskej divízie, alebo jej budú vrátené peniaze.”

Povinné zaraďovanie osôb s pohlavným rozdielom do športov opačného pohlavia sa propaguje ako záležitosť “inkluzívnosti”, ale kritici upozorňujú, že dopriatie “transrodovým” športovcom podkopáva pôvodný racionálny základ, prečo vôbec existuje športovanie podľa pohlavia, čím sa športovkyne pripravujú o uznanie a profesionálne či akademické príležitosti. 

Prišli početné vysokoprofilové príklady v posledných rokoch, keď muži vyhrávajúženské’súťaže, a výskumy potvrdzujú, že fyziológia dáva mužom výrazné športové výhody, ktoré sa nedajú úplne negovať hormonálnou supresiou.

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži [nestrácajú] významnú svalovú hmotu (ani silu), keď sa ich hladina cirkulujúceho testosterónu znížila na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru) počas 20 týždňov,” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory, ako je štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda pre transsexuálov [biologických mužov], ktorú im poskytujú smernice [Medzinárodného olympijského výboru], je neprípustná nespravodlivosť.”

V Spojených štátoch na rôzne aspekty tejto problematiky upozornilplavec William “Lia” Thomas z Pennsylvánskej univerzity, ktorý si údajne ponechal mužské genitálie a stále ho priťahujú ženy, napriek tomu sa “identifikuje” ako žena a lesbička. Thomas po prechode z mužského tímu začal rýchlo dominovať v ženskom’plávaní a kvôli tomu, že sa s nimi delí o skrinky, vyvolal nepokoj svojich spoluhráčok. Napriek tomu Národná kolektívna športová asociácia (NCAA) údajne tlačila na plavcov a ich rodičov, aby sa nevyjadrovali.