bishop_hector_aguer-810x500.jpg

Arcibiskup Aguer: Cirkev nemôže účinne šíriť evanjelium bez väčšieho počtu kňazských povolaní

40
Kultúra smrti

Nasledujúci text je esejou arcibiskupa Héctora Aguera s názvom: “Ďalšie rádiografické prístupy.” Predchádzajúce prístupy si môžete prečítať tu. Posuňte sa až na koniec a prečítajte si jeho krátke poznámky na podporu biskupa Josepha Stricklanda, ktorého pápež František 11. novembra zosadil.

1. Deň 25. október 2023 by sa mal zapísať do análov argentínskej cirkvi ako pozoruhodný dátum. V ten deň biskup Gabriel Barba zo San Luis reformuloval dogmu o Najsvätejšej Trojici. V katedrále diecézy sa konalo ekumenické podujatie s veľmi širokou účasťou. Prítomná bola dokonca aj umbandská viera: bola pozvaná alebo “vkradnutá.” Obrad sa skončil biskupským požehnaním - pamätným “v mene Otca a Ducha Svätého.” Biskup’“ekumenizmus” zahrnul aj nekresťanov, ktorých nesmie uraziť zmienka o Synovi, druhej osobe Trojice, ktorý s Otcom a Duchom Svätým tvorí jedného Boha. A nicejská dogma? Toľko času uplynulo od roku 325! Progresivizmus sa na tomto zhromaždení nezúčastnil, pretože ešte nebol vymyslený.

Diecézu San Luis poznám veľmi dobre; pri mnohých príležitostiach ma nezabudnuteľný biskup Juan Rodolfo Laise požiadal, aby som sa prihovoril mladým ľuďom na konferenciách a rekolekciách. Pozvali ma aj jeho dvaja bezprostrední nástupcovia. Biskup Laise počas svojho dlhého 30-ročného biskupského pôsobenia vybudoval veľkolepú duchovnú a pastoračnú stavbu, ktorú teraz biskup Barba systematicky ničí.

To, čo sa stalo 25. októbra, bolo desafueroDesaforar v španielčine znamená zlomiť, zbaviť, rozložiť, odvážiť sa. Desafuero je niečo bezohľadné, nespútané, odvážne. Meno Syna sa nesmie vyhýbať. Medzi kresťanmi sa požehnanie udeľuje “v mene Otca i Syna i Ducha Svätého”, nemôže nikoho uraziť.

2. Nedostatok duchovných v Argentíne”je historickou realitou, ktorá sa v poslednom desaťročí zhoršila, na rozdiel od nárastu počtu obyvateľov. “Nedostatok” znamená chudobu alebo nedostatok toho, čo je potrebné na živobytie. V súčasnosti je nadbytok biskupov, ale veľký nedostatok kňazských povolaní. Toto nešťastie je jednou z príčin neúčinnosti Cirkvi’pri christianizácii spoločnosti.

Žurnalistika vyvoláva zmätok, keď sa vyjadrenia o episkopáte označujú ako “Cirkev.” Skutočnosťou, podstatou Cirkvi sú však kňazi v bezprostrednom vzťahu s veriacimi laikmi a v bezprostrednom kontakte so sociálnou realitou v teréne. Nedostatok kňazov je úmerný dechristianizácii.

Starým argentínskym fenoménom je, že väčšina pokrstených nechodí na omšu. Dominika sa stala sekulárnou, svetom bez Eucharistie. Okrem toho rodina založená na sviatostnom manželstve uvoľnila svoje miesto iným formám “párovania,” a počet detí sa enormne znížil; čoraz viac ich nahrádzajú psy a mačky. Odkiaľ sa teda majú brať povolania?

V mnohých prípadoch sa načrtne povolávací zámer dieťaťa, keď sa “stotožní s kňazom: “Chcem byť ako on.” Navyše je to práve kňaz, ktorý môže sprevádzať a podporovať proces povolania. Robí tak tým, že pozná a žije to, čo dnes Cirkev učí o druhom stupni kňazstva, ktorý je vlastný presbyterovi. Tu je niekoľko faktov k tejto téme:

Presbyterorum ordinis, rozsiahly a hlboký výklad o službe a živote kňazov, bol promulgovaný na IX. zasadaní Druhého vatikánskeho koncilu 7. decembra 1965. Koncil vo viacerých dokumentoch predstavil presbyterov ako pravých kňazov Nového zákona a spolupracovníkov biskupského rádu a poukázal aj na ich miesto v Cirkvi. Okrem toho sa v dokumente Optatam totius venoval téme kňazskej formácie, plánu cesty, ktorý navrhol kandidátovi na kňazskú vysviacku. Mladí muži s vierou a záujmom o povolanie by mali byť s týmto učením oboznámení. Bez preháňania si možno myslieť, že v tejto otázke ide o budúcnosť Cirkvi.

3. V Argentíne Cirkev chýba vo sférach, kde sa rozvíjajú nové kultúrne čnosti. Táto sociálna skutočnosť má ideologický aspekt. Nemyslí sa (neverí sa!), že je aj poslaním Cirkvi’vytvárať kresťanskú spoločnosť. Nie vždy to tak bolo. Táto tendencia sa presadila po koncile; progresivizmus tichým spôsobom presvedčil laické centrá, že táto tendencia evanjelizácie kultúry je nostalgickým pozostatkom kresťanstva.

Dva historické momenty zostávajú ako vzory toho, čo môžu laickí katolíci prísť presadzovať so súčasnými charakteristikami. V osemdesiatych rokoch 19. storočia sa skupina katolíkov stala prítomnou vo vtedajšej politike a konfrontovala sa s dominantným slobodomurárstvom. Spomeniem len niekoľko mien: Estrada, Goyena, Achával Rodríguez, Pizarro. Boli to politici, ktorí jasnozrivo bojovali za kresťanskú slobodu, predlžujúc to najlepšie z nášho vlasteneckého pôvodu.

V dlhšom časovom období od 20. rokov 19. storočia vznikali Katolícke kultúrne kurzy, ktoré združovali najlepších filozofov, spisovateľov a umelcov (napríklad básnikov a maliarov) tej doby. Zvolávali sa aj nekatolícke osobnosti; ich svedectvá sa často tlačili a podnietili vznik Katolíckej univerzity, ktorej prvé roky boli brilantné. Malá je krásna; dnes je však obrovskou továrňou na akademické tituly, nie centrom kresťanského myslenia v dialógu so svetom a pestovania umenia. Ale minulosť, ktorá sa stala prítomnosťou, môže byť budúcnosťou.

4. Nemám pochybnosti o oprávnenosti krstu detí. Hovorím to preto, lebo je známe, že v kresťanskom staroveku začiatok života v Kristovi znamenal osobné obrátenie: človek sa stal kresťanom, vybral si cestu Pána. Dejiny zaznamenávajú vypracovanie teológie krstu ako zdroja života v milosti a cesty do neba, k spáse. V tomto kontexte nemôže byť nič prirodzenejšie ako to, že kresťanskí rodičia túžia po tomto nadprirodzenom dare pre svoje deti. Cirkev stanovila podmienky na to, aby dieťa mohlo prijať krst: totiž aby existovala opodstatnená nádej, že bude vychovávané kresťanským spôsobom, a teda záväzok rodičov a krstných rodičov.

Moje skúsenosti kňaza a biskupa mi umožnili rozpoznať pastoračné problémy, ktoré vznikli v Argentíne a ktoré sa v odkresťančenej spoločnosti ešte viac prehlbujú. V prvom rade sa výrazne znížil počet krstov. Preto zaznamenajme niektoré hlavné problémy, ktoré sú naliehavé aj vzhľadom na to, že zmena zaužívaných postojov si vyžaduje čas.

Katechizácia rodičov je pri príležitosti krstu dieťaťa potrebná, aby vnímali svoju zodpovednosť a vedeli ju vedome prevziať. Nemožno zabúdať na vzťah medzi krstom a obrátením. V tom spočíva možnosť postupnej evanjelizácie spoločnosti. Sponzorstvo bolo narušené; aj krstní rodičia by mohli absolvovať krátku katechézu, aby znovu získali zmysel pre svoj stav. Spoločenstvo by sa malo dozvedieť o krste detí a sprevádzať ho, aby sa stal cirkevnou udalosťou a nebol obmedzený na súkromný alebo len rodinný poriadok. Táto možnosť si vyžaduje kázanie, aby sa tajomstvo krstu uskutočnilo a prehĺbilo pre veriacich.

Tieto návrhy navrhujú pokus o pastoračnú obnovu, ktorá bude mať určite aj kultúrne a sociálne účinky. Ideálom je kresťanská spoločnosť.

5. Tento prístup nadväzuje na predchádzajúci a dopĺňa ho. Tak ako bolo veľmi bežné krstiť deti, bolo tiež bežné posielať ich do farnosti na prípravnú katechézu k prvému svätému prijímaniu, či skôr k jedinému svätému prijímaniu, pretože neskoršie vytrvalosť bola problémom, ktorý sa nikdy nedal prekonať. Nie je to nepodstatná skutočnosť: ide o nepochopenie Eucharistie a jej významu a ústredného postavenia. Argentínu som raz definoval ako krajinu, kde pokrstení v Katolíckej cirkvi nechodia na omšu. Kultúrnym a spoločenským dôsledkom je strata náboženského zmyslu diecézy Dominika, Pánovho’dňa. Tento nedostatok je chronický a výrazne väčší vo veľkých mestách; naznačuje tempo dechristianizácie.

Podobne sa zabudlo na konfirmáciu alebo sa odložila na neurčito. Podľa môjho názoru hlavným problémom bolo – a na mnohých miestach ešte stále je – nedostatočné poznanie historického a teologického poriadku štruktúrujúceho kresťanskú iniciáciu. Sviatosť, ktorá odovzdáva Ducha Svätého, treba prijať pred prvým svätým prijímaním. V trojročnom katechetickom cykle možno konfirmovať po druhom roku; je to príležitosť na formáciu na spôsob Cirkvi a príslušnosti k nej.

Zostáva otázka veku konfirmácie. Po Druhom vatikánskom koncile bolo veľmi bežné odkladať druhú sviatosť kresťanskej iniciácie až do veku dospievania. Bola to reakcia na teologický a pastoračný omyl, ktorý zamieňal dar duchovnej dospelosti udelený touto sviatosťou s predpokladanou zrelosťou, ktorá by bola vlastná mladým. Toto zamieňanie bolo pri výchove vo viere pomerne bežné, v dôsledku čoho mnohí katolíci zostávali nepotvrdení. Zlá teológia má zhubné účinky na pastoračný poriadok. Nechápem, ako mnohí katolíci nadšení koncilom nepochopili význam Cirkvi, ako sa odráža v Lumen gentium. Obnova cirkevného života nevyhnutne predpokladá poznanie počiatkov kresťanského staroveku.

Predložené prístupy zodpovedajú argentínskej realite, ale sú rovnako platné v rôznych prostrediach Cirkvi. Zodpovedajú môjmu štúdiu a mojej biskupskej skúsenosti.

Odozva na odvolanie biskupa Stricklanda’pápežom Františkom

Už som dočítal piaty prístup, keď som sa dozvedel o podivnom odvolaní biskupa Josepha Stricklanda z Tyleru v Texase. Ďalší “počin” absolútnej pápežskej monarchie. Pripomína mi to, ako svätý Pavol konfrontoval Petra a vyčítal mu jeho pokrytectvo. Mohlo by sa to dnes vzťahovať na vzťahy medzi nástupcami apoštolov a Petrovým nástupcom?"

Aby som neobmedzoval svoj úmysel písať podrobnejšie o tejto záležitosti, chcem vyjadriť solidaritu s biskupom Stricklandom, ktorému sľubujem svoje biedne modlitby za jeho budúci status “zrušeného” biskupa a jeho zámery.

Modlím sa aj za amerických biskupov verných Tradícii, ktorých je veľa. Progresivizmus je neplodný; mladí ľudia túžia po Katolíckej cirkvi vernej svojmu pôvodu a tomu najlepšiemu z jej histórie. Oni sú budúcnosťou Katolíckejé.

+ Héctor Aguer

Arcibiskup emeritný z La Platy