schneider-credo-810x500.jpg

Biskup Schneider vydáva nový katechizmus na obranu "integrity katolíckej a apoštolskej náuky

153
Kultúra života

Biskup Athanasius Schneider vydal rozsiahly katechizmus, ktorý sa zaoberá mnohými otázkami vyskytujúcimi sa v modernej spoločnosti a odpovedá na mnohé súčasné útoky na katolicizmus a morálku.

Krédo: Kompendium katolíckej viery zostavil astanský pomocný biskup’a verejnosti ho vydalo katolícke vydavateľstvo Sophia Institute. Biskup Schneider knihu oficiálne predstavil na podujatí 26. októbra, niekoľko minút od Námestia svätého Petra’

Sformulovaná tradičným štýlom otázok a odpovedí, Kredo sa zaoberá viacerými aspektmi potrebnými pre katolíkov v spoločnosti, ktorá neustále opúšťa tradičnú morálku. 

Schneider začína výkladom článkov Vyznania viery, potom prechádza k morálke, cnostiam a otázkam o hriechu spolu s Desatorom a prikázaniami Cirkvi. Tretia časť textu sa zameriava na sviatosti Cirkvi’a uctievanie Boha.

Kniha obsahuje aj užitočnú prílohu s vyznaniami viery, modlitbami, podrobnosťami o obradoch a vybavení tradičnej omše spolu s indexom niektorých omylov.

Ale aj keď sa formulácia obsahu knihy’bude zdať čitateľom tradičnejších katechizmov Cirkvi’trochu povedomá – ako je Baltimorský alebo Penny katechizmus – Schneiderov’text je plne vybavený otázkami a odpoveďami relevantnými pre problémy modernej spoločnosti. Jasne a precízne píše o rôznych témach, ktoré predtým v takýchto dôveryhodných katechizmoch z predchádzajúcich desaťročí zostali bez odpovede, vrátane:

O téme užívania niektorých drog biskup Schneider píše:

Je rekreačné užívanie marihuany hriechom opojenia?  

Ano. Vzhľadom na jej rýchly a okamžitý účinok, ktorým je oslabenie intelektu, sa marihuana môže legálne používať len zo skutočných liečebných dôvodov pod dohľadom zdravotníckeho pracovníka.

Kým na tému vzťahu Katolíckej cirkvi’k islamu – téma, ktorá je oveľa propagovaná Vatikánom v súčasnosti – Schneider uvádza islam medzi “hlavnými náboženskými omylmi týkajúcimi sa Svätej Trojice,” a poznamenáva, že:

Islam výslovne odmieta zjavené pravdy o vtelení, božstve Krista, jeho vykupiteľskej obeti na kríži a o Svätej Trojici. Krista považujú za obyčajného proroka a Pannu Máriu uctievajú len ako svätú ženu, nie ako Božiu Matku.

Píšuc o veľmi aktuálnom aspekte injekcií a produktov s prímesou potratov, Schneider uvádza:

Vývoj takýchto produktov spolupracuje na ohavných zločinoch vraždenia detí a krádeže orgánov, ktoré v súčasnosti poháňajú potratový a fetálny priemysel. Vedomé používanie takýchto výrobkov – napr, vakcíny s prímesou potratov – znamená vážne opomenutie rozhodného a verejného protestu proti takémuto zlu, čím sa naše principiálne odmietnutie týchto produktov stáva v praxi neúčinným a nepresvedčivým; a vedomá konzumácia produktov týchto neľudských ‘odvetví’ vytvára dojem spoluúčasti na tomto zle.

Dôvodom jeho odsúdenia takejto účasti je, že “akokoľvek vzdialený je pôvodný potrat, tvorba a používanie takýchto produktov s prímesou potratu naďalej inštrumentalizuje telá zavraždených detí prostredníctvom bunkových línií, ktoré im kedysi patrili.”Schneider sa v tejto argumentácii ďalej ponára a odpovedá na otázky týkajúce sa princípu “dvojitého účinku” a výrokov Magistéria”v tejto veci.

ČÍTAJ: Páter Schneider: Biskupi, ktorí presadzujú ‘herézu’, vedia, že pápež František ich nebude’trestať

Približujúc mnohé záležitosti, ktoré boli počas pontifikátu pápeža Františka predmetom zmätkov a omylov, Schneider predstavuje aj katolícke chápanie bratstva, čo je pojem, ktorý pápež často používa:

Všeobecné a naturalistické bratstvo založené na zväzkoch krvi a prirodzenosti je jadrom odsúdeného bludu slobodomurárstva, ktoré navrhuje ‘univerzálne náboženstvo, na ktorom sa zhodnú všetci ľudia. Spočíva v tom, že človek je dobrý, úprimný, skromný a čestný človek, nech už sa vyznačuje akýmkoľvek vyznaním alebo konkrétnym presvedčením.’

V súvislosti s transgenderovou ideológiou stručne načrtáva katolícke a biologické skutočnosti – “Mužské a ženské pohlavie sú základné a nemenné biologické skutočnosti a telo každého človeka odhaľuje, či je muž alebo žena” – a genderovú ideológiu označuje za “druh gnostického a v konečnom dôsledku satanského dualizmu, ktorý treba odmietnuť.”

ČÍTAJTE: Bp. Schneider vyzýva vysokopostavených cirkevných predstaviteľov na podporu ‘neomarxistickej’ LGBT ideológie

Medzičasom, kým Synoda o synodalite je nastoľuje a diskutuje o otázke diakoniek, biskup Schneider načrtáva konzistentné učenie v tejto veci:

A čo tí, ktorí sa dožadujú vysvätenia žien za katolícke duchovné? 

Títo: 1. Stavajú sa proti Bohom ustanovenému poriadku dvoch pohlaví, z ktorých každé má svoje špecifické poslanie; 2. Odmietajú hierarchickú konštitúciu Cirkvi; 3. Znevažujú jedinečnú dôstojnosť kresťanského ženstva, spočívajúcu najmä v materstve, a to tak fyzickom, ako aj duchovnom.

Prezentujúc svoje dielo, Schneider pripomenul biblický príkaz hlásať evanjelium (1 Kor 1,5) a zároveň sa vyjadril, že "je to jedinečný príkaz, ktorý sa dá splniť, ak sa v ňom hovorí o tom, že žena je žena. 9, 16), ako aj povinnosť biskupa “zachovávať depozit viery, celý a neporušený, ako ho odovzdali apoštoli a ako ho vyznáva Cirkev všade a vždy.”

ČÍTAJ: Bp. Schneider: Budúci pápeži budú ďakovať biskupovi Stricklandovi za jeho vernosť katolíckej viere

“Som nútený odpovedať na žiadosti mnohých synov a dcér Cirkvi, ktorí sú zmätení rozšíreným doktrinálnym zmätkom v Cirkvi našich dní,” napísal. 

Ponúkam toto dielo, Krédo: Kompendium katolíckej viery, aby ich posilnilo vo viere a poslúžilo ako sprievodca nemenným učením Cirkvi. Pamätajúc na biskupskú povinnosť byť ‘vychovávateľom katolíckej a apoštolskej viery’ (catholicae et apostolicae fidei cultoribus), ako sa uvádza v Kánone omše, chcem tiež verejne svedčiť o kontinuite a integrite katolíckej a apoštolskej náuky.

Niekoľko riadkov chvály na adresu knihy napísali viacerí významní katolícki preláti a vedci, medzi nimi kardinál Robert Sarah, bývalý prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, tylerský’biskup Joseph Strickland a dr. Scott Hahn. 

“Aj keď som si istý, že táto kniha poslúži biskupovi Schneiderovi’prichádzať na pomoc tým maličkým, ‘ktorí sú hladní po chlebe správneho učenia,’ ukáže sa aj ako dôležitý nástroj v základnej misijnej práci evanjelizácie a apologetiky, pri ohlasovaní spásonosnej pravdy Ježiša Krista v našom svete, ktorý ju tak zúfalo potrebuje,” napísal kardinál Sarah.