Správa: Chen Guangcheng je vážne chorý

1,729
Kultúra smrti

LINYI, ČÍNA, 20. február 2012 (LifeSiteNews.com) - Nevidiaci aktivista za ľudské práva, ktorý odhalil čínsku brutálnu politiku jedného dieťaťa čelí „veľmi vážnej situácii medzi životom a smrťou,“ povedal pre LifeSiteNews.com Xiqiu „Bob“ Fu z ChinaAid, skupinou zameranou na ochranu ľudských práv.

„Situácia v rodine je veľmi znepokojujúca,“ povedal Fu, „a sme veľmi rozhorčení tým, že čínska vláda s nimi jedná čoraz horšie. Požadujeme okamžité vysvetlenie a prepustenie tejto rodiny z ilegálnej väzby.“

Podľa Littlejohnovej, svedkyne, ktorá v januári videla Chena Guangchenga: „Chen vyzeral bledý a jeho pohyby boli labilné. Len niekoľko krokov od dverí odpadol na zem.“ Obhajcovia ľudských práv v Číne (Chinese Human Rights Defenders) takisto obdržali „dôveryhodné správy,“ že jeho manželka Yuan Weijing sa zdá byť „vychudnutá,“ „opierala sa o stenu interiéru“ a zdalo sa, že „pre ňu bolo obtiažne hýbať driekom.“

Režim zakázal akýkoľvek kontakt medzi Chenovou matkou, ktorá má vyše 80 rokov a trpí ťažkým zápalom priedušiek, a rodinou mimo tohto ohradeného obytného priestoru. Ona sa starala o zásoby jedla pre tento pár.

Postaršiu matku naposledy videli „chodiť s barlou. Neopustila dom“ od smrti svojho druhého syna, povedala pre LifeSiteNews.com Reggie Littlejohnová. „Zvykla sa starať o jedlo,“ dodala Littlejohnová.

„Je ťažké si predstaviť, ako táto rodina dokáže prežiť,“ povedal očitý svedok pre Obhajcov ľudských práv v Číne (CHRD).

Chen bol uväznený na viac ako štyri roky za odhalenie faktu, že čínska vláda vykonala 130 000 nútených potratov a nedobrovoľných sterilizácií za rok 2005 len v jeho provincii, čím presadzovala svoju tvrdú politiku regulovania populácie. V roku 2010 zmenili vládne orgány celú dedinu v provincii Shandong na prísne monitorovaný väzenský tábor, kde Chen ostal v domácom väzení odkedy opustil väznicu.

Vládny dozor a útrapy, ktoré spôsobovali, sa zintenzívnili od 23. januára, t.j. Čínskeho nového roku, kedy podľa organizácie WRWF (Práva žien bez hraníc) zomrel Chenov starší brat na rakovinu žalúdka. Dom je stále sledovaný siedmimi kamerami, obklopuje ho 20 strážcov a viac ako 200 ďalších členov personálu bolo pridelených na to, aby zabránili rodine navštíviť jeho hrob.

Littlejohnová pre LifeSiteNews povedala, že čínska vláda nasadila dodávky, cez ktoré jeho susedia museli prejsť: „Bolo to ako prejsť bezpečnostnou kontrolou, aby sa človek dostal do vlastného domu.“ 

Stráž ešte viac izolovala od spoločnosti aj Chen Kesi, šesťročnú dcéru spomínaného páru, ako zistili CHRD. Každý deň je do školy eskortovaná štyrmi alebo piatimi strážcami, ktorí stoja na stráži pri vchode do školy. Ďalší strážcovia sú rozmiestnení pri obchodoch na trase, kadiaľ chodí, aby sa s ňou dedinčania nemohli rozprávať.

„Mala byť v škole, ale v prvý deň školy ju nevideli,“ povedal Fu pre LifeSiteNews. Littlejohnová povedala, že odvtedy sa dievča vrátilo do školy pod prísnym dozorom.

Vláda taktiež zabránila ich 11-ročnému synovi Chenovi Keruimu, ktorý býva so starými rodičmi z matkinej strany, aby ich prišiel navštíviť počas osláv Čínskeho nového roka. Chlapec sa už predtým rezal v nádeji, že ho rodičia budú môcť navštíviť v nemocnici.

„To, že Čínska komunistická strana pokračuje v brutalite voči chudobnému, nevidiacemu, chorému a nevinnému mužovi je hanebné a amorálne,“ povedala Reggie Littlejohnová, prezidentka WRWF. „Chen Guangcheng je hrdina, pre Čínu i pre celý svet - muž ohromnej odvahy a hrdinskej vytvralosti.“ Organizácia WRWF požaduje, aby ho bezpodmienečne prepustili a okamžite lekársky ošetrili.

Doteraz boli všetky snahy pomôcť tomuto páru potlačené Pekingom napriek medziárodnej vlne odporu, do ktorej sa zapojili všetci od amerického ministerstva zahraničia cez Amnesty International až po Christiana Balea, hviezdu z filmu Batman. Spomínané ministerstvo naliehalo na Čínu, aby Chena prepustili už v roku 2006.

CHRD vo februári minulého roka informovali, že Chen a jeho manželka boli „zbití do bezvedomia“ a bolo im odopreté zdravotné ošetrenie po tom, čo nespokojný štátny zamestnanec prepašoval na verejnosť videozáznam, na ktorom Chen popisuje komplexný dozor, ktorý musí znášať. Stráž zopakovala predošlé zaobchádzanie minulý rok v júli po tom, ako búrka nakrátko dovolila Chenovi zatelefonovať pár ľuďom bez štátneho dozoru. Bili ho štyri hodiny.

Kongresman za New Jersey Christopher Smith horlivo podporuje Guangengov prípad, minulý rok sa pokúsil o stretnutie s týmto disidentom. Takisto minulý rok v júli schválil dodatok, v ktorom vyslovuje podporu tomuto právnikovi a aktivistovi.

Hviezda z filmu Batman Christian Bale upriamil pozornosť celého sveta na tento prípad videonahrávkou, na ktorej voči nemu zakročili Guangchengovi strážcovia, keď sa ho minulý rok pokúsil navštíviť.

Vo februári CHRD informovali, že čínska vláda po 40. krát odstavila mikroblog, ktorý podporuje Guangchenga.

Nakoľko perzekúcia Guangchenga sa zhoršila, vedúce osobnosti Ameriky zvýšili snahy o jeho prepustenie.

Päť republikánskych kongresmanov - Christopher Smith za New Jersey, Frank Wolf za Virginiu, Joe Pitts za Pennsylvániu, John Carter za Texas a Robert Aderhold za Aljašku - napísali list prezidentovi Obamovi, v ktorom ho žiadajú aby vyvinul nátlak za účelom „okamžitého a bezpodmienečného prepustenia“ Chena a ďalších piatich ľudí väznených za svoje politické názory, ktoré odporujú vláde: Gao Zhisheng, disidenta Liu Xianbin, Guo Quan, Alimujiang Yimiti a Yang Rongliovú.

V tomto liste z 10. februára sa píše: „Medzinárodnej komunite sa roky sľubovalo, že uvidíme konkrétne reformy a rastúci priestor pre disidentov, ako je to náležité u národa s rastúcou význačnosťou na svetovej úrovni. Kvôli tomu bola Čína prijatá do Svetovej obchodnej organizácie a stala sa usporiadateľom Olympijských hier v Pekingu. Tieto sľuby boli prázdne a teraz znejú nepravdivo.“

„Je možné, že utláčateľov to len povzbudilo,“ napísali.

Nasledujúci pondelok obdržal prezident ďalší list so žiadosťou o prepustenie tých istých šiestich vodcov. Bol podpísaný vedúcimi osobnosťami náboženského života Dr. Richardom Landom, prezidentom Komisie pre etiku a slobodu náboženstva v Južnom baptistickom konvente; Leithom Andersonom, prezidentom Národnej asociácie evanjelikov a rabínom Davidom Sapersteinom, riaditeľom Náboženského centra reformovaného židovstva.

Neskôr vo februári bol zatknutý pastor Eddie Romero z Los Angeles za to, že sám vystúpil na protest pred hotelom, kde sa zdržiaval čínsky viceprezident Xi Jinping. Michael Horowitz, vedúci Projektu medzinárodnej slobody náboženstva v stredisku Hudson Institute, podobne ako Romero vyjadril svoj nesúhlas nočným protestom pred Bielym domom.

„Myslím, že toto je veľkosť Američanov, ich sŕdc a ducha, “ povedal Bob Fu pre LifeSiteNews.com. Vyzdvihol „odvážne a úctivé činy pána Horowitza a pastora Romera, ktorí sa nechali zatknúť, aby tak prelomili mlčanie a zvýšili povedomie o týchto ľuďoch, väznených za svoje politické presvedčenie, a to vrátane pána Chena Guangchenga a jeho rodiny. “

Littlejohnová podotkla, že tisícky Američanov podpísali petíciu, ktorú spísala za účelom oslobodenia Chena Guangchenga. Momentálne obsahuje „viac ako 8 000 podpisov, ale radi by sme dostali 80 000 podpisov,“ povedala pre LifeSiteNews. Má v úmysle predložiť túto petíciu Čínskej ambasáde a poslať jej kópiu čínskemu prezidentovi.

„Chceme poznamenať, že prezident Obama sa doteraz verejne nevyjadril,“ povedal Bob Fu pre LifeSiteNews.com, „a skutočne naňho naliehame, aby prehovoril a podporil prenasledovaných za vieru a odvážne činy, ktorými chcú chrániť ľudské práva.“

Fu dodal, že „by sme mali naliehať na prezidenta Obamu, aby sa verejne postavil za pána Chena a jeho manželku v ich čoraz horšej situácii.“

http://www.youtube.com/watch?v=hnqQ5v_ofgw&feature=player_embedded