lourdes-rupnik-810x500.jpg

Biskup Strickland po meškaní lurdského biskupa vyzýva na okamžité odstránenie všetkých Rupnikových diel

127
Kultúra smrti
  • Biskup Strickland žiada odstránenie Rupnikových diel zo všetkých katolíckych miest.
  • Biskup Micas z Lurdoch sa stotožňuje s odstránením Rupnikových mozaík.
  • Pápežská komisia vyzvala k zastaveniu používania umenia páchateľov zneužívania.
  • Rupnik bol obvinený zo sexuálneho zneužívania spojeného s jeho umeleckým dielom.

Biskup Strickland vyzval na okamžité odstránenie všetkých obrazov otca Marka Rupnika zo všetkých katolíckych pamiatok niekoľko dní po tom, ako sa lurdský biskup vyhol odstráneniu mozaiky vo svätyni kvôli “skutočnému odporu.”

V príspevku na sociálnej sieti 4. júla biskup Joseph Strickland vyzval na okamžité odstránenie všetkých umeleckých diel, ktoré vytvoril údajný sériový násilník otec Marko Rupnik.

“Nemalo by dôjsť k žiadnemu odkladu, žiadnej diskusii, žiadnemu zvažovaniu, žiadnemu kompromisu,” napísal. “Rupnikovo [sic] zverstvo by malo byť okamžite odstránené zo všetkých katolíckych miest a ženám, ktoré Rupnik znásilnil, by sa malo ospravedlniť. Čokoľvek iné podporuje zlo.”

Strickland’v príspevku nespomína Lurdy, ale pripojil obrázok priečelia baziliky mariánskej svätyne, ktorá je slávne a bohato vyzdobená početnými Rupnikovými mozaikami. Objavil sa ako priama reakcia na prebiehajúcu polemiku týkajúcu sa Rupnikových diel v slávnej mariánskej svätyni.

Dňa 2. júla biskup lurdskej diecézy Jean-Marc Micas vydal vyhlásenie ohľadom budúcnosti Rupnikových mozaiiek. 

“Dnes vidím, že názory sú veľmi rozdelené a často nejednotné,” napísal. “Mali by sa tieto mozaiky ponechať tam, kde sú ? Mali by sa zničiť ? Mali by sa odstrániť alebo vystaviť na inom mieste ? Žiadny návrh nie je konsenzuálny. Pozície sú živé a vášnivé.”

Micas uviedol, že jeho “osobný názor” je, že by bolo dobré Rupnikove mozaiky odstrániť, ale nie všetci zúčastnení sa s tým stotožňujú. Jeho názor “u niektorých dokonca naráža na skutočný odpor: téma vyvoláva vášne,” uviedol. “Dnes ‘najlepšie rozhodnutie, ktoré treba prijať’, ešte nedozrelo a moje presvedčenie-rozhodnutie, ktoré by nebolo dostatočne pochopené, by ešte viac pridalo na rozdelení a násilí.”

Biskup ešte v apríli 2023 oznámil vytvorenie komisie, ktorá má preskúmať budúcnosť Rupnikovej’mozaiky v Lurdoch. Upozorňujúc na Lurdy ako na miesto “uzdravenia” pre pútnikov a “obete,” Mica vyzdvihol “utrpenie”, ktoré sa vyskytuje pri pohľade na Rupnikove”umelecké diela vo svätyni. 

Rupnik bol obvinený zo sexuálneho a duchovného zneužívania mnohých ľudí vrátane mníšok a mužských obetí. Bývalý jezuita bol tiež exkomunikovaný za to, že pri spovedi rozhrešil sexuálneho komplica, ale následne mu bol trest zrušený.

Po medzinárodných protestoch pápež František v októbri oznámil, že Rupnik bol podrobený vyšetrovaniu Kongregácie pre náuku viery pre uvedené zneužívanie. Dôveryhodnosť dôkladne zdokumentovaných obvinení o&nbspRupnikovom sériovom zneužívaní považujú jeho bývalí nadriadení za veľmi vysokú 

Michalovi trvalo viac ako rok, kým dospel k&nbspjakémukoľvek rozhodnutiu. V rozhovore pre La Croix dodal, že “moje hlboké, utvorené, dôverné presvedčenie je, že jedného dňa ich [mozaiky] bude treba odstrániť: bránia tomu, aby sa Lurdy dostali ku všetkým ľuďom, pre ktorých je posolstvo svätyne určené’.”

Micas’vo svojom vyhlásení z 2. júla spomenul aj svoju starosť o obete zneužívania, ktoré prichádzajú na púť do Lúrd, a povedal, že bude s nimi naďalej spolupracovať, “aby sme rozoznali, čo bude potrebné urobiť tu v Lurdoch, aby sme splnili absolútnu požiadavku útechy a nápravy.”

“Pre obete sú mozaiky Marka Rupnika”prekážkou, aby prišli do Lúrd,” priznal počas rozhovoru pre La Croix”

.

Miesto toho, aby podnikol nejaké kroky na odstránenie alebo zakrytie Rupnikových mozaiiek, Micas teraz zabezpečuje, aby neboli osvetlené reflektormi v rámci svetelnej šou, ktorá sa koná po večernej ružencovej procesii. 

Biskup to označil za “prvý krok.”

“Spolu s ľuďmi dobrej vôle, ktorí budú súhlasiť, že nám pomôžu, budeme rozlišovať ďalšie kroky,” oznámil.

Vyjadrenie lurdského biskupa prišlo krátko po tom, čo kardinál Sean O’Malley, predseda Pápežskej komisie na ochranu maloletých (PCPM), vydal list všetkým vatikánskym dikastériám, v ktorom ich vyzval, aby prestali používať umenie “spôsobom, ktorý by mohol naznačovať buď očisťovanie alebo jemnú obhajobu” údajných páchateľov zneužívania “alebo naznačovať ľahostajnosť voči bolesti a utrpeniu toľkých obetí zneužívania.”

O’Malley, ktorý tri dni po odoslaní listu dovŕšil 80 rokov a stal sa tak nespôsobilým hlasovať v konkláve, sa výslovne odvolal na Rupnika. “Musíme sa vyhnúť tomu, aby sme vyslali signál, že Svätá stolica si nevšíma psychické utrpenie, ktorým trpí toľko ľudí,” napísal.“

Rupnikove údajné obete uvádzajú, že sexuálne zneužívanie, ktoré prežili, je úzko späté s umeleckým dielom zneucteného kňaza. Tvrdia, že Rupnik im robil sexuálne návrhy počas maľovania, po svätej omši alebo po vypočutí spovede v&nbspjeho umeleckom centre Aletti v&nbspRíme.

Bývalá členka Rupnikovej&nbspkomunity Loyola, ktorá používa pseudonym “Anna, uviedla, že Rupnik využíval svoje maľby, aby o&nbspsebe vzbudil záujem a&nbsppestoval vzťahy.

Anna uviedla, že pri jednej príležitosti, keď mu stála modelkou pre jeho umelecký projekt, pri ktorom si rozopínala blúzku, ju Rupnik pobozkal na ústa a povedal, že takto “bozkáva oltár, kde slávi eucharistiu.”

Anna tvrdila, že Rupnikovo’umenie bolo pevne spojené s jeho sexuálnymi túžbami:

Bolo to skutočné zneužitie svedomia. Jeho sexuálna posadnutosť nebola mimovoľná, ale hlboko spojená s jeho koncepciou umenia a teologickým myslením. Otec Marko spočiatku pomaly a jemne prenikal do môjho psychologického a duchovného sveta tým, že sa odvolával na moju neistotu a slabosť, pričom využíval môj vzťah k Bohu, aby ma tlačil k sexuálnym zážitkom s ním.

Trvanie Rupnikovho’diela v Lurdoch sa zdá byť v dohľadnej budúcnosti hotovou vecou.