Carlo-Acutis-810x500.png

Blahoslavený Carlo Acutis sa po schválení druhého zázraku stane prvým tisícročným svätcom

56
Kultúra života
  • Blahoslavený Carlo Acutis bude prvým tisícročným svätým v Katolíckej cirkvi.
  • Pápež František uznal druhý zázrak a umožnil kanonizáciu Acutisa v roku 2025.
  • Kanonizačný proces zahŕňa vyšetrovanie, ktoré vedie biskup, a potom schválenie pápežom.
  • Valeria Valverde bola uzdravená po modlitbách pri hrobe blahoslaveného Carla Acutisa.

Blahoslavený Carlo Acutis sa stane prvým tisícročným svätým po tom, ako pápež uznal jeho druhý zázrak na kanonizáciu.

Pápež František 23. mája pripísal zázračné uzdravenie 21-ročnej ženy z Kostariky príhovoru blahoslaveného Carla Acutisa, čím umožnil jeho kanonizáciu počas jubilejného roka Katolíckej cirkvi 2025.

Pápež František zvolá konzistórium kardinálov, aby pokročilo v kanonizačnom procese, uviedol Tlačový úrad Svätej stolice. Okrem Acutisa František podobne pristúpil aj ku kanonizácii “blahoslaveného Emanuela Ruiza a 7 spoločníkov z Rádu menších bratov a Františka, Abdela Mootiho a Rafaela Massabkiho, verných laikov, zabitých z nenávisti k viere v Damasku (Sýria) medzi 9. a 10. júlom 1860.” 

Proces kanonizácie v Katolíckej cirkvi začínadiecéznym vyšetrovaním, ktoré vedie biskup. Potom môže pokračovať do Ríma, kde Kongregácia pre kauzy svätých môže potom vyhlásiť osobu za “Božieho služobníka”

Pokračuje sa v ďalšom vyšetrovaní a skúmajú sa tvrdenia o zázrakoch, ktoré vedú k prípadnému rozhodnutiu pápeža’vyhlásiť osobu za ctihodnú, blahoslavenú alebo nakoniec za svätú.

Druhý zázrak

V júli 2022 bola mladá žena Valeria Valverde blízko smrti po tom, čo si počas štúdia vo Florencii v Taliansku vážne poranila hlavu pri nehode na bicykli.

Valeria utrpela ťažký úraz hlavy a vyžadovala si kraniotomickú operáciu a odstránenie pravej zátylkovej kosti, aby sa znížil tlak na mozog. Lekári jej rodine povedali, že má veľmi malú šancu zákrok prežiť.

Šesť dní po nehode sa jej matka Liliana modlila pri hrobe blahoslaveného Carla’v Assisi a zanechala list, v ktorom opísala situáciu svojej dcéry. Liliana’sekretárka sa tiež začala modliť za príhovor blahoslaveného Carla Acutisa’

V ten istý deň, keď jej matka navštívila Carlovu’hrobku, začala Valéria sama dýchať. Na druhý deň sa Valérii vrátilo používanie horných končatín a čiastočne sa jej vrátila reč.

Osemnásteho júla počítačová tomografia odhalila, že krvácanie zmizlo. Krátko nato, 11. augusta, bola Valeria poslaná na rehabilitačnú terapiu, kde urobila rýchly pokrok.

V septembri, len dva mesiace po nehode, Valeria a Liliana cestovali ku Carlovmu’hrobu v Assisi, aby sa mladému svätcovi poďakovali za jeho príhovor.

Prvý tisícročný svätec

Po schválení svojho druhého zázraku je Carlo na dobrej ceste stať sa prvým tisícročným svätcom.

V roku 1991 narodený Carlo, Talian narodený v Anglicku, je známy svojou oddanosťou svätej Eucharistii, ktorá ho viedla k vytvoreniu webovej stránky dokumentujúcej všetky schválené eucharistické zázraky a mariánske zjavenia.

Jeho výstava o eucharistických zázrakoch mala premiéru v roku 2005 počas Roka Eucharistie, ktorý vyhlásil pápež Ján Pavol II. V súčasnosti je vystavená v tisícoch farností na piatich kontinentoch.

Už ako malé dieťa bola na Carlovi viditeľná zbožnosť, keď sa snažil čo najčastejšie navštevovať každodennú svätú omšu vo farskom kostole oproti svojej základnej škole v Miláne.

“Byť vždy spojený s Ježišom: To je môj životný plán,” povedal svojej matke krátko po svojom prvom svätom prijímaní vo veku siedmich rokov.

Jeho svätosť a oddanosť inšpirovali ľudí okolo neho, vrátane jeho rodičov, ktorí sa vrátili ku katolíckej viere, a jeho hinduistického pára, ktorý bol pokrstený v Katolíckej cirkvi.

Carlo zomrel v roku 2006 na leukémiu a v októbri 2020 bol blahorečený pápežom Františkom.

Počas svojho života Carlo označoval Eucharistiu za “moju diaľnicu do neba.”

“Ľudia, ktorí sa stavajú pred slnko, sa opália; ľudia, ktorí sa stavajú pred Eucharistiu, sa stávajú svätými,” hovorieval.