Biden-WHO-810x500.jpeg

24 republikánskych guvernérov odkazuje Bidenovi, že budú brániť "protiústavnej" zmluve WHO o pandémii

16
Neutral
  • Guvernérov USA, republikáni, bránia suverenitu pred WHO a Pandemickou dohodou.
  • Dohody by obmedzili práva občanov, zasahovali do práv štátov a ohrozili slobody.
  • WHO by získala neobmedzenú moc nad USA a občanmi, vrátane mandátov na zákroky.
  • Guvernérov zaujíma, že politika verejného zdravia je vecou štátov, nie WHO.

Takmer polovica guvernérov v USA, všetci republikáni, podpísali list prezidentovi Joeovi Bidenovi, v ktorom vyhlasujú, že budú brániť akýmkoľvek snahám Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o kontrolu verejnej politiky v Amerike prostredníctvom navrhovanej “Pandemickej dohody” a zmenených a doplnených Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR).

Dvadsaťštyri guvernérov vyhlásilo, že sú jednotne proti pripravovanej zmluve a IHRs, pretože tieto dohody “by podkopali národnú suverenitu, zasiahli do práv štátov” a ohrozili ústavou zaručené slobody.” Bidenova administratíva údajne plánuje obísť zákonnú požiadavku, aby americký Senát schválil zmluvu dvoma tretinami hlasov.

Predstavitelia GOP štátu uviedli, že cieľom týchto dohôd je umožniť WHO “obmedziť práva občanov USA vrátane slobôd, ako sú sloboda prejavu, súkromie, cestovanie, výber lekárskej starostlivosti a informovaný súhlas, čím sa porušujú základné princípy našej ústavy“.” 

Gubernátori tvrdili, že dohody by sa “snažili povýšiť WHO” z iba poradného – ak už má obrovský vplyv – orgánu, “na globálnu autoritu v oblasti verejného zdravia” schopnú “nútiť občanov, aby dodržiavali smernice WHO,” potenciálne vrátane mandátov na lekárske zákroky. Poznamenali, že WHO by okrem toho mohla jednostranne “vyhlásiť ‘mimoriadnu situáciu v oblasti verejného zdravia medzinárodného významu’ (PHEIC) v členských krajinách, čo by sa rozšírilo nad rámec pandémií a zahŕňalo by celý rad vnímaných mimoriadnych situácií.”

ČÍTAJTE: Rep. Chris Smith varuje, že pandemická zmluva WHO je najväčšou hrozbou pre slobodu v histórii ľudstva

Podčiarkujúc obavy ďalších verejných činiteľov z celého sveta zdôraznili, že by to úplne narušilo suverenitu členských štátov WHO. Medzi ďalšie nebezpečenstvá dohôd patrí “globálna infraštruktúra dohľadu a požiadavky na členské štáty, aby cenzurovali prejavy týkajúce sa verejného zdravia,” podľa guvernérov.

Guvernér Texasu Greg Abbott, guvernér Floridy Ron DeSantis, guvernér Virgínie Glenn Youngkin a ďalší uviedli, že pandemická zmluva a MZP by WHO poskytli “bezprecedentné a protiústavné právomoci nad Spojenými štátmi a ich obyvateľmi” a “mohli by drasticky zmeniť úlohu guvernérov v reakcii na ich poverenie ako štátnych zdravotníckych predstaviteľov.”

“Ako guvernéri potvrdzujeme, že politika verejného zdravia je záležitosťou vyhradenou štátom, nie federálnej vláde, a už vôbec nie medzinárodným orgánom, ako je WHO. Sme odhodlaní vzdorovať akýmkoľvek pokusom o prenesenie právomocí na WHO v oblasti verejnej politiky, ktorá sa týka našich občanov, alebo akýmkoľvek snahám WHO o presadenie takýchto právomocí nad nimi,”uzavreli guvernéri.

Rastie počet verejných činiteľov, ako aj amerických štátov a zvolení predstavitelia v posledných mesiacoch vyvolali poplach v súvislosti s tzv. pandemickou dohodou.

Začiatkom tohto mesiaca sen. Ron Johnson z Wisconsinu zvolalkaždého republikána v USA. Senátu, aby podpísali otvorený list, v ktorom žiadajú Bidenovu administratívu, aby odmietla pripravované dohody, ktoré sa budú posudzovať na Svetovom zdravotníckom zhromaždení (WHA) koncom mája.

Čítajte: Všetkých 49 senátorov GOP vyzýva Bidenovu administratívu, aby stiahla podporu pandemickej zmluvy WHO

Vo štvrtok 18. apríla skupina zákonodarcov GOP a konzervatívnych aktivistov podobne varovala pred dohodou na tlačovej konferencii na Kapitole, ktorú zorganizovala Koalícia za suverenitu.

“Zmluva by nás dostala pod palec OSN a komunistickej Číny a WHO pre čokoľvek, čo by chceli vyhlásiť za krízu, či už’je to kríza chudoby, alebo kríza násilia so zbraňami, alebo klimatická kríza, alebo zdravotná kríza, a prinútila by nás počúvať WHO. To nie je v súlade s ústavou,” vyhlásil republikán Bob Good z Virgínie.

Tento rok’zasadnutie Svetového zdravotníckeho zhromaždenia, rozhodovacieho orgánu WHO, sa bude konať od 27. mája do 1. júna vo švajčiarskej Ženeve.

K guvernérom, ktorí podpísali list Bidenovi, patria napr: Kay Ivey (AL), guvernér Mike Dunleavy (AK), guvernérka Sarah Sanders (AR), guvernér Ron DeSantis (FL), guvernér Brian Kemp (GA), guvernér Brad Little (ID), guvernér Eric Holcomb (IN), guvernérka Kim Reynolds (IA), guvernér Jeff Landry (LA), guvernér Tate Reeves (MS), guvernér Greg Gianforte (MT), guvernér Jim Pillen (NE), guvernér Joe Lombardo (NV), guvernér Chris Sununu (NH), guvernér Doug Burgum (ND), guvernér Kevin Stitt (OK), guvernér Henry McMaster (SC), guvernérka Kristi Noem (SD), guvernér Bill Lee (TN), guvernér Greg Abbott (TX), guvernér Spencer Cox (UT), guvernér Glenn Youngkin (VA), guvernér Jim Justice (WV) a guvernér Mark Gordon (WY).