Klaus-Schwab-e1716559219957-810x500.jpeg

Klaus Schwab by si po odstúpení z vedúcej funkcie mohol zachovať významný vplyv na WEF

16
Neutral
  • Klaus Schwab odchádza z pozície výkonného predsedu WEF.
  • WEF bude riadiť prezident a správna rada.
  • Schwab sa stane predsedom správnej rady s vplyvom.
  • Brende môže byť novou tvárou organizácie s podporou správnej rady.

Zakladateľ Svetového ekonomického fóra (WEF) Klaus Schwab odchádza z pozície výkonného predsedu a stáva sa predsedom správnej rady.WEF tvrdí, že výkonné kompetencie fóra bude vykonávať prezident a správna rada.

Schwab sa namiesto výkonného predsedu WEF stane predsedom správnej rady, ktorú tvoria niektorí z najmocnejších ľudí planéty.

Schwab tak môže mať v organizácii rovnaký vplyv ako doteraz, ale z tieňa.

Čítajte: Dr. Robert Malone reaguje na odstúpenie Klausa Schwaba’: ‘Odpor nie je zbytočný’

Po utorkovej’správe, že Schwab sa k januáru 2025 vzdá funkcie výkonného predsedu WEF, sa na sociálnych sieťach objavili fámy o jeho potenciálnom nástupcovi.

Začali sa objavovať mená ako Tony Blair, Yuval Noah Harari a ďalší, ale nikto zatiaľ nebol oficiálne menovaný.

Však 21. mája WEF vydal “Inštitucionálnu aktualizáciu” na svojom Agenda blogu, v ktorej uviedol, že “prezident a správna rada” prevezme “plnú výkonnú zodpovednosť.”

Prezident WEF Børge Brende

Súčasným prezidentom WEF je bývalý nórsky poslanec Børge Brende. Je tiež predsedom správnej rady.

Ak si Brende udrží pozíciu prezidenta, môže sa stať novou tvárou a hlasom organizácie, ktorá sa už takmer desať rokov mení “z platformy na zvolávanie stretnutí na vedúcu globálnu inštitúciu pre spoluprácu verejného a súkromného sektora”.

Výkonné rozhodnutia však nebudú spočívať na jedinej osobe, ale bude sa na nich podieľať aj riadiaca rada.

Súčasnú riadiacu radu tvorí sedem riaditeľov WEF:

Ale čo to všetko znamená pre budúcnosť WEF? Znamená to pád, zmenu politiky alebo jednoducho výmenu stráží?"

Nemusíme mať postavu podobnú bondovskému zloduchovi, ktorý chrlí plány na ovládnutie sveta prostredníctvom great reset s hrubým nemeckým prízvukom na čele, ale vyzerá to tak, že politika zostane rovnaká, aj keby sme dostali niekoho tak bolestne nudného na počúvanie, ako je Brende.

Stále by sme&nbspdostali ten istý technokratický program  len by nám ho priniesli so zívnutím.

Čítajte: DeSantis podpisuje ďalšie zákony na obmedzenie klimatickej agendy, udržanie čínskeho vplyvu mimo Floridy

Ako inštitucionálna aktualizácia uvádza, WEF bude naďalej presadzovať verejno-súkromné partnerstvá, čo je spojenie korporácie a štátu – lepšie známe ako korporativizmus alebo fašizmus – a rôzne výročné stretnutia stále prebiehajú podľa plánu.

Úplná inštitucionálna aktualizácia znie takto:

Od roku 2015 sa Svetové ekonomické fórum transformuje z konferenčnej platformy na vedúcu globálnu inštitúciu pre spoluprácu verejného a súkromného sektora.

V rámci tejto transformácie organizácia prechádza aj plánovaným vývojom riadenia z organizácie riadenej zakladateľom na organizáciu, v ktorej plnú výkonnú zodpovednosť preberá prezident a správna rada.

Do januára 2025 prejde Klaus Schwab z pozície výkonného predsedu na pozíciu predsedu správnej rady.

Významná správna rada fóra sa okrem toho bude organizovať okolo štyroch strategických výborov, aby sa ešte viac posilnil vplyv našej práce.

Tieto zmeny podčiarkujú našu inštitucionálnu kontinuitu pri poskytovaní nezávislej a nestrannej platformy na riešenie zložitých výziev prepojeného sveta.

Od januára 2025 bude Schwab predsedom správnej rady, takže bude stále zohrávať vplyvnú úlohu zo zákulisia.

správnej rade sú zastúpené významné mená z podnikateľskej, vládnej a akademickej sféry a všetky sú uvedené na obrázkoch nižšie.

Na tohtoročnom’januárovom výročnom zasadnutí WEF Schwab vymenoval seba a davoské publikum za “správcami budúcnosti.”

“Ako správcovia budúcnosti sme zodpovední za napredovanie sveta, ktorý je bohatší na možnosti, spravodlivejší na príležitosti a bezpečnejší vo svojich základoch. Okrem toho ako vedúci predstavitelia vlády, podnikov a spoločnosti nesieme osobitnú zodpovednosť za obnovenie dôvery v to, ako preberáme svoju vlastnú úlohu správcov,” povedal.

O mesiac neskôr Brende vystúpil na úvodnom zasadnutí WEF’TradeTech Forum v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, kde pochválil indický systém digitálnej identity Aadhaar ako kľúč k uvoľneniu hospodárskeho rastu.

Čítajte: Ako sa ‘priemysel antisemitizmu’ stal najväčšou hrozbou pre slobodu na Západe

“India tento rok rastie, myslíme si, o viac ako sedem percent […] Mali veľmi dobrú pozíciu v situácii, keď teraz digitálny obchod a služby rastú oveľa rýchlejšie […] Začali s niečím, čo bolo kľúčom k odomknutiu tohto – digitálnych dokladov totožnosti,” povedal Brende.

“Ako vieme, 1,4 miliardy ľudí má svoje jedinečné digitálne ID, takže keď babička v Assame pošle peniaze na mobil svojmu vnukovi alebo vnučke v Dillí, nie je to problém a deje sa to každý deň,”dodal.

Po tom, ako Schwab odstúpil z funkcie výkonného predsedu, sa zdá, že Brende je najpravdepodobnejším kandidátom, ktorý trochu zaplní jeho miesto, ale nie úplne.

Skutočnú moc budú mať pravdepodobne hlavy verejného a súkromného sektora, ktoré tvoria správnu radu, pričom Schwab bude jej predsedom.

Pretlačené so súhlasom The Sociable.