shutterstock_1626292093-810x500.jpg

Obhajcovia života môžu poraziť floridský radikálny potratový dodatok, ak sa dajú dokopy

0
Kultúra života
  • Floridské hnutie za život musí spojiť sily na porážku propotratového dodatku č. 4.
  • Najvyšší súd Floridy potvrdil zákaz interrupcií v 15. týždni, čo je dôležité víťazstvo.
  • Legislatívne zasadnutie v roku 2024 prinieslo obmedzené úspechy pre nenarodené deti na Floride.
  • Florida Voice for the Unborn sa zameriava na získanie podpory pre boj proti propotratovému dodatku č. 4.

Hoci som veľmi optimistický a verím, že na jeseň môžeme - a aj porazíme - pro-potratový dodatok č. 4, floridské hnutie za život sa musí rýchlo dať dokopy. V opačnom prípade sa nákladný vlak smrti bude valiť cez tento štát, čo bude mať za následok smrť státisícov nenarodených detí v nasledujúcich rokoch.

Amendment 4 a rozhodnutie Najvyššieho súdu Floridy z 1. apríla o interrupciách

Nie je naozaj potrebné podrobne rozoberať, čo urobil Najvyšší súd Floridy 1. apríla svojím rozhodnutím o zákaze interrupcií v 15. týždni. Je tu však niekoľko kľúčových vecí, ktoré považujem za dôležité spomenúť - pretože budú mať vplyv na naše úsilie poraziť propotratový dodatok č. 4 pri volebných urnách neskôr v tomto roku.

Čítajte: Najvyšší súd vo Floride potvrdil šesťtýždňový a 15-týždňový zákaz interrupcií, odmietol ‘právo’ na interrupciu

Aj keď najvyššiemu súdu trvalo príliš dlho, kým vydal svoje stanovisko k zákonnosti 15-týždňového zákazu, jeho rozhodnutie z 1. apríla, ktoré bolo v pomere 6:1, bolo skutočne významné. Jedným šmahom sa súd zbavil 35 rokov zlých precedensov súvisiacich s potratmi a správne vyložil našu štátnu ústavu v zmysle, že nezaručuje implicitne právo na potrat (najmä preto, že samotná klauzula sa o potratoch vôbec nezmieňuje).

Dlhodobo nesprávny výklad klauzuly o súkromí bol jednou z hlavných prekážok prijatia zmysluplnej pro-life legislatívy. Teraz sa teda zákonodarca a guvernér už nemôžu skrývať za túto klauzulu a predstierať, že nemôžu zakázať všetky floridské interrupcie od momentu počatia bez výnimky. Na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu USA z 24. júna 2022, Dobbs, ktorým sa zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade, tak aj rozhodnutím Najvyššieho súdu Floridy’z 1. apríla, ktorým sa potvrdil zákaz interrupcií v 15. týždni, absolútne nič – z právneho hľadiska – nebráni zákonodarnému zboru a guvernérovi Ronovi DeSantisovi, aby prijali úplný zákaz interrupcií podobný tomu, ktorý od pádu Roe zaviedol Texas a viac ako tucet ďalších červených štátov.

Podľa “spúšťacieho ustanovenia” zákona o ochrane srdcového tepu z roku 2023” floridský Najvyšší súd”svojím rozhodnutím z 1. apríla umožnil, aby tento zákon vstúpil do platnosti 1. mája! V súlade s tým je práve teraz väčšina floridských potratov po šestonedelí’ konečne zakázaná! Hoci naďalej plačeme nad stratenými životmi nenarodených detí, ktoré sú považované za menej ako šesť týždňov’ tehotenstva, a tých, ktoré sú vylúčené z právnej ochrany po šiestich týždňoch’ tehotenstva kvôli jednej z mnohých nemorálnych “výnimiek” obsiahnutých v zákone o srdcovom tepe, tento zákon je napriek tomu dôležitým víťazstvom a skutočne zachraňuje životy stoviek detí každý deň v našom slnečnom štáte.

ČÍTAJTE: Floridský’zákon o šesťtýždňovom srdcovom tepe nadobúda účinnosť, očakáva sa, že zachráni tisíce životov

Nie je však možné’nič zakrývať: rozhodnutie floridského Najvyššieho súdu o potvrdení zákazu interrupcií v 15. týždni mohlo byť vydané už pred mnohými mesiacmi. Vydanie rozhodnutia v ten istý deň – a presne v tom istom čase – ako súd vydal svoje samostatné stanovisko, ktorým povolil navrhovaný ústavný dodatok o potratoch na požiadanie v hlasovaní, bolo vlastne samo osebe zradou nenarodených, ako aj floridského hnutia za život.

Nielenže pri potratoch na Floride zbytočne zomreli tisíce a tisíce nenarodených detí, ako by tomu bolo v opačnom prípade, ale spustenie zákona o srdcovom tepe 1. mája dalo strane za potraty do rúk argument, ktorý by bol o niečo menší, keby zákon vstúpil do platnosti napríklad 1. januára tohto roku.

A čo sa týka samostatného súbežného rozhodnutia, ktoré súd vydal a ktorým povolil, aby novela zákona podporujúca potraty pokračovala v hlasovaní, bolo veľmi tesné, pričom štyria sudcovia mali väčšinu a traja sudcovia nesúhlasili. Pozoruhodné je, že tri sudkyne súdu boli nesúhlasiacimi sudcami, zatiaľ čo štyria sudcovia, ktorí hlasovali za iniciatívu, boli muži.

Päť zo súčasných sudcov súdu vymenoval guvernér DeSantis a zvyšných dvoch vymenovali republikánski guvernéri (ak počítame bývalého guvernéra Charlieho Crista ako republikána). Podľa môjho názoru nesú guvernér DeSantis a jeho spojenci z pro-life establišmentu veľkú zodpovednosť za katastrofálne rozhodnutie súdu’povoliť jednoznačne zavádzajúci pro-potratový návrh do hlasovania. Guvernér DeSantis a členovia pro-life establishmentu roky opakovane a verejne sľubovali, že tento súd je autenticky konzervatívny a pro-life. Podľa môjho názoru sme sa nechali oklamať.

Predovšetkým pred rozhodnutím z 1. apríla sa v pro-life komunite veľa špekulovalo o tom, ako predseda súdu Carlos Muñiz’vypočúval právnikov počas ústnych argumentov 7. februára, ktoré sa týkali diskvalifikácie pro-potratového návrhu na hlasovanie. Predseda najvyššieho súdu Muñiz, ktorý je jedným z piatich sudcov, ktorých do súdu vymenoval guvernér DeSantis, vyzdvihol článok 1, oddiel 2 floridskej ústavy, ktorý znie:

“Všetky fyzické osoby, ženy aj muži, sú si pred zákonom rovné a majú neodňateľné práva, medzi ktoré patrí právo užívať a brániť život a slobodu, usilovať o šťastie, byť odmeňovaný za prácu a nadobúdať, vlastniť a chrániť majetok. Nikto nesmie byť zbavený žiadneho práva z dôvodu rasy, náboženstva, národnostného pôvodu alebo telesného postihnutia.”

Počítajú sa “fyzické osoby” aj nenarodené deti, a to od okamihu počatia? Floridský najvyšší súd v oboch svojich rozhodnutiach z 1. apríla na túto otázku neodpovedal.

Čítajte: Myslíte si, že nenarodené deti sú len ‘zhluky buniek’? Tieto videá vás prinútia zamyslieť sa ešte raz

A podľa môjho názoru, ak väčšina sudcov súdu nebola ochotná zabrániť tomu, aby sa propotratový dodatok kvalifikoval na hlasovanie, nie je dôvod domnievať sa, že sudcovia po novembrových voľbách zrazu zmenia kurz, ak propotratový dodatok prejde so 60 % alebo viac hlasov.

Ak máme morálnu zodpovednosť zabezpečiť, aby v prípade prijatia dodatku zostali na stole všetky právne možnosti, v každom štáte, ktorý prijal pro-potratový ústavný dodatok, boli všetky právne námietky voči týmto dodatkom neúspešné. To je neprikrášlená pravda.

Z praktického, politického a právneho hľadiska by včlenenie explicitného “práva” na potrat zapísaného do textu samotnej ústavy štátu a schváleného obyvateľmi Floridy takýmto drvivým spôsobom zmarilo akúkoľvek nádej, že Najvyšší súd Floridy niekedy uzná osobnosť nenarodených detí prostredníctvom riadiaceho dokumentu štátu.

Bolo by preto ďalším vážnym omylom myslieť si, že prípadné prijatie propotratového dodatku č. 4 na jeseň tohto roku by sa na floridskom najvyššom súde zázračne zrušilo. To sa nestane. Preto sa MUSÍME laserovo sústrediť na to, aby dodatok 4 5. novembra nedosiahol hranicu 60 % hlasov voličov.

Plány Floridského hlasu za nenarodené deti’na jeseň tohto roku postaviť sa proti pro-potratovému dodatku č. 4 pri hlasovaní

Od 1. apríla križujem štát a hovorím rôznym poslucháčom o tom, čo musíme ako hnutie za život urobiť, aby sme na jeseň porazili pro-potratový dodatok č. 4. Nielenže som hovoril, ale pozorne som počúval, čo hovoria moji kolegovia, ktorí sa zasadzujú za život, o tom, čo musíme ako hnutie za život urobiť teraz, keď už s istotou vieme, že pro-potratový dodatok 4 bude na tohtoročnom hlasovacom lístku pre všeobecné voľby.

Keď som v januári 2020 založil organizáciu Florida Voice for the Unborn (Hlas za nenarodené deti na Floride), urobil som tak preto, lebo ako dlhoročný občiansky zástanca pro-life som cítil, že v Tallahassee je veľmi potrebný účinný občiansky lobistický aparát.

Skutočne, Florida Voice for the Unborn priniesla – ako to rád nazývam – populistický prístup k pro-life lobovaniu, a to prostredníctvom našich rôznych zhromaždení v Tallahassee, pohľadnicových kampaní a Grassroots Action Alerts za posledných približne štyri a pol roka. Obaja vieme, že pro-life establišment zastáva oveľa viac zhora nadol, elitársky prístup, čo spôsobilo určité napätie medzi skupinami, ako je tá naša, a establišmentom.

Čítajte: Google zakazuje virálne video, ktoré zobrazuje bývalého potratára opisujúceho, ako sa robia potraty

Vlani v máji, hneď po tom, ako pro-aborci spustili svoje zlé občianske’ petičnú iniciatívu s cieľom dostať do hlasovania pro-potratový dodatok č. 4, Hlas pre nenarodené deti na Floride sa hneď pustil do práce a vydal varovanie CodeRED pre nenarodené deti na Floride. Náš prvý výročný Banquet a workshop v rámci Dobbsovho dňa, ktorý sa konal 24. júna 2023 v oblasti Jacksonville, priniesol vlani obrovské ovocie, vrátane prvej a najdôležitejšej “kampane Odmietnite podpísať”. Hoci je Hlas za nenarodené deti na Floride určený ako organizácia pre verejnú politiku, postavili sme sa na štart a vyplnili sme prázdne miesto vo vedení tu na Floride. A pokračovali sme v tom aj tým, že sme 7. februára zorganizovali skvelú Míting za život a tlačovú konferenciu pred Najvyšším súdom Floridy.

Aj keď som dúfal a modlil sa, že floridské pro-life hnutie sa skutočne spojí pod jednu strechu, aby bojovalo proti pro-potratovému dodatku č. 4, ak a keď sa kvalifikuje na umiestnenie v hlasovaní, pravdou je, že sa tak nestalo.

Vznikli rôzne skupiny/koalície zamerané na presviedčanie svojich floridských spoluobčanov, aby “HLASOVALI NIE” dodatku č. 4. Každý takýto subjekt pracuje podľa svojich možností vo svojich sférach vplyvu. To však neznamená, že všetky snahy sú rovnaké.

Hlas Floridy za nenarodené deti má jedinečnú a osobitnú úlohu v boji proti pro-potratovému dodatku č. 4 pri volebných urnách – a na rozdiel od mnohých iných máme overené výsledky v dosahovaní výsledkov a efektívnom využívaní našich obmedzených zdrojov.

Každé úsilie odteraz až do dňa volieb 5. novembra MUSÍ byť zamerané na jednu jedinú vec: ovplyvní to, čo robíme, výsledok volieb, pokiaľ ide o dodatok č. 4?

Každé úsilie odteraz až do dňa volieb 5. novembra MUSÍ byť zamerané na jednu jedinú vec: má to, čo robíme, vplyv na výsledok volieb, pokiaľ ide o dodatok č. 4?

Ak je táto činnosť tým, čo proabort liberáli a RINO nazývajú “performatívnym umením”, potom je naozaj zbytočná a je to úplná strata času. Niektorí sa napríklad domnievajú, že musíme organizovať registračné akcie pre voličov. Podľa môjho názoru je to’jedna z tých performatívnych činností, ktoré tu na Floride v skutočnosti nepohnú s výsledkom. Po prvé, náš zákonodarný zbor a guvernér nedávno sprísnili zákony týkajúce sa registrácie voličov tretími stranami, čo veľmi sťažuje vykonávanie účinných kampaní. Po druhé, Republikánska strana na Floride bola veľmi dobrá pri zvyšovaní konzervatívnych registrácií voličov, a to až do takej miery, že republikáni na Floride majú takmer miliónový náskok pred demokratmi. To je obrovské!

Máme v úmysle zamerať sa takmer výlučne na LIKVIDOVANÝCH voličov, t. j. tých floridských voličov, ktorí sa v minulosti zúčastnili na parlamentných voľbách.

Presnejšie povedané, keďže vieme, že bývalý prezident Donald Trump je jednoznačným favoritom na víťazstvo na Floride pred “prezidentom” Joeom Bidenom, a keďže vieme, že jediný spôsob, ako môže byť strana za potraty úspešná pri schvaľovaní dodatku č. 4 so 60 % alebo viac hlasov, je, že dostatočný počet Trumpových voličov rozdelí svoje hlasy, je nevyhnutné, aby boli naše správy silne zamerané na Trumpových priaznivcov. To znamená, že ak’volíte Trumpa, musíme vám oznámiť, že aj vy ste povinní hlasovať proti propotratovému dodatku č. 4.

A čo sa týka posolstva, dôveryhodnosť posla’je KĽÚČOVÁ! Skupiny za život sú najdôveryhodnejšie vtedy, keď hovoríme o ľudskosti nenarodeného dieťaťa a o skutočnosti, že potratom sa vyhasína život nevinného dieťaťa’. Obhajcovia dodatku č. 4 sú najmenej dôveryhodní, keď sú nútení predstierať, že potrat je len ďalším lekárskym zákrokom a že rastúce dieťa v matkinom’lone je len bezvýznamný “zhluk buniek.”

Takže Hlas pre nenarodené deti na Floride má cielené publikum s posolstvom, ktoré bude dôveryhodné a nie umelo vymyslené drahými konzultantmi, ktorí chcú, aby floridské hnutie za život pokračovalo v tom, čo očividne NEFUNGOVALO v iných štátoch, ktoré čelia rovnakému typu volebných iniciatív súvisiacich s potratmi.

Hlas pre nenarodené deti na Floride aktívne zostavuje veľmi rozsiahle zoznamy pravdepodobných floridských voličov podľa jednotlivých okresov, na ktoré sa musíme zamerať v nasledujúcich mesiacoch. Na našom druhom výročnom Dobbs Day Banquet & Workshope vo Winter Parku (pri Orlande) 24. júna tohto roku budeme workshopovať nápady, ako uskutočniť mechaniku našej vízie. Bude to vzrušujúci, vysoko motivujúci deň aktivizmu so skvelým jedlom a tiež úžasným hlavným príhovorom! Najdôležitejšie je, že ak sa nám podarí dosiahnuť správnu mechaniku, som absolútne presvedčený, že naše úsilie bude mať obrovský pozitívny vplyv na to, čo podľa všetkých prieskumov verejnej mienky bude veľmi, veľmi tesný súboj o porážku dodatku 4!

Legislatívne zasadnutie v roku 2024

Trvá 60 dní, výročné legislatívne zasadnutie sa začalo 9. januára a skončilo 8. marca. Svoju ďalšiu analýzu tohtoročného zasadnutia som’rozdelil na “dobré správy” a “zlé správy.”

Dobré správy

Vďaka vytrvalému lobistickému úsiliu občianskeho združenia Florida Voice for the Unborn’bol po prvýkrát v histórii predložený na posúdenie v zákonodarnom zbore návrh zákona, ktorý úplne chráni všetky nenarodené deti pred potratom (od momentu počatia). Známy ako House Bill (HB) 1519, pro-life šampión, poslanec David Borrero’legislatíva by mala za následok zatvorenie každej jednej kamennej potratovej továrne v našom štáte.

Mimochodom, hoci v oboch komorách zákonodarného zboru bolo podaných množstvo prudko pro-potratových návrhov zákonov, žiaden z nich sa nedostal na rokovanie výboru. (Ako jeden z príkladov možno uviesť HB 1283, ktorý proabortovci orwellovsky nazvali “zákon o slobode zdravotnej starostlivosti”, ktorý by vyžadoval, aby tehotenské centrá podporujúce život poskytovali všetkým ženám vstupujúcim do ich priestorov písomné oznámenie, v ktorom by sa výslovne uvádzalo, že v nich nie sú vykonávané interrupcie. A ak by to tehotenské centrá nedodržiavali, štát Florida by im mohol uložiť pokutu 5 000 dolárov denne, kým by sa nezistilo, že to dodržiavajú).

Dalšie body, ktoré predstavujú “dobré správy”, zahŕňajú konečné schválenie HB 775/Senate Bill (SB) 790 (Surrendered Infants) a HB 415/SB 436 (Pregnancy and Parenting Resources Website).

Predchádzajúce právne predpisy predlžujú obdobie, počas ktorého možno legálne odovzdať novorodenca, zo siedmich na 30 dní a zavádzajú niektoré ďalšie menšie zmeny v existujúcom floridskom zákone o bezpečnom úkryte. Legislatíva ešte musí byť zaslaná guvernérovi Ronovi DeSantisovi na podpis.

PREČÍTAJTE SI: Dieťa opustené vo floridskom boxe bezpečného prístavu si adoptoval hasič, ktorý ho zachránil

V súvislosti s druhou legislatívou bude nová webová stránka so zdrojmi slúžiť ako informačné centrum, ktoré bude obsahovať prehľadné zdroje o tehotenstve a rodičovstve. Táto webová stránka NEbude poskytovať informácie súvisiace s potratmi, ktoré ponúkajú podniky zaoberajúce sa potratmi, ako je napríklad plánované rodičovstvo. Guvernér DeSantis nedávno podpísal zákon, ale neusporiadal slávnostný podpis ani tlačovú konferenciu, aby naň upozornil.

Zlé správy

Akkoľvek sú vyššie uvedené obmedzené víťazstvá dôležité, legislatívne zasadnutie v roku 2024 bolo pre nenarodené deti Floridy’celkovým sklamaním. Pozitívnemu pokroku bránili dva hlavné faktory.

Po prvé, katastrofálne prezidentské primárky guvernéra DeSantisa’s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom’s jasným prvenstvom viedli k tomu, že DeSantis sa po svojom trvalom návrate do Tallahassee koncom januára stal fakticky vykastrovaným.

Druhé, Najvyšší súd Floridy otáľal s riešením pro-potratovej právnej námietky proti zákazu interrupcií v roku 2022’15 týždňov, ako aj s rozhodovaním o povolení navrhovaného štátneho ústavného dodatku o interrupciách do narodenia na tohtoročnom hlasovacom lístku pre všeobecné voľby’.

Tieto dva faktory spolu poskytli republikánskym legislatívnym lídrom – predsedovi Snemovne reprezentantov Paulovi Rennerovi a predsedníčke Senátu Kathleen Passidomo – krytie, ktoré potrebovali na efektívne zachovanie status quo.

HB 1519 (Úplný zákaz potratov) nemal v Senáte spoločníka. Hoci je to ťažko prekonateľná prekážka v legislatívnom procese, predseda Renner sa aj tak mohol rozhodnúť predložiť HB 1519 – prinajmenšom – pred jeho prvý referenčný podvýbor. Napriek intenzívnemu lobistickému úsiliu organizácie Florida Voice for the Unborn’však tento skromný ústupok tvrdohlavo odmietol.

Mimochodom, skupiny pro-life establishmentu (ktoré vôbec neprejavili záujem o to, aby Florida bola úplne bez potratov) sa tvárili, akoby HB 1519 ani neexistoval. Napríklad Floridská konferencia katolíckych biskupov a Floridská rada pre rodinnú politiku (ktorá sa nedávno – a ironicky – premenovala na “Florida Family Voice”) v žiadnej svojej komunikácii nepriznali HB 1519.

Takto HB 1519, ktorý by bol spustený po priaznivom rozhodnutí Najvyššieho súdu Floridy z 1. apríla o potvrdení zákazu interrupcií v 15. týždni, zomrel bez jediného vypočutia vo výbore v našom “pro-life” zákonodarnom zbore s nadpolovičnou väčšinou.

Dalšie veľké sklamanie nastalo ku koncu zasadnutia, keď došlo k ohromujúcej implozii SB 476/HB 651 (Občianskoprávna zodpovednosť za neprávom spôsobenú smrť nenarodeného dieťaťa). Ako sa podrobne ZDE uvádza v e-update Hlasu pre nenarodené deti na Floride’z 26. februára, predseda senátu RINO (Republican In Name Only) Passidomo bol zodpovedný za ustúpenie propotratovej lobby a torpédovanie tohto rozumného zákona.

A keď už hovoríme o predsedníčke Senátu Passidomo, ona je tiež hlavným dôvodom, prečo tohtoročná legislatíva o odovzdaných novorodencoch neobsahovala ustanovenie, ktoré by miestne komunity motivovalo k zriadeniu život zachraňujúcich bezpečnostných zariadení pre novorodencov (bežne označovaných ako “Baby Box”), aké sa v súčasnosti nachádzajú v Ocale a Newberry. Je smutné, že novorodenci sú tu na Floride naďalej nezákonne opúšťaní, pričom koncom apríla sa v areáli univerzity v Tampe’našlo mŕtve novorodené dievčatko v odpadkoch.

Nakoniec chcem poznamenať, že v snemovni sa uskutočnil ďalší pokus o predloženie návrhu dodatku k štátnej ústave, ktorý by zvýšil percento súhlasu voličov so všetkými budúcimi dodatkami zo súčasných 60 % na 66,67 %. Tento návrh, známy ako House Joint Resolution (HJR) 335, nemal v Senáte potrebného spoločníka. Napriek tomu predseda parlamentu Renner umožnil vypočutie a schválenie HJR 335 v prvom referenčnom podvýbore. V tohtoročnom legislatívnom procese sa však ďalej nepokračovalo.

Publikované so súhlasom Florida Voice for the Unborn.

Florida Voice for the Unborn je občianska lobistická skupina so sídlom v Tallahassee, ktorá sa zameriava len na pro-life otázky ovplyvňujúce nenarodené deti. Je prísne nezávislá a jej činnosť sa riadi vierou v jediného Božieho’Syna, Ježiša Krista. Florida Voice for the Unborn podporuje všetky pokojné snahy zvolených úradníkov a iných osôb o ukončenie potratov a záchranu životov. Sledujte nás na X (predtým Twitter), Facebooku, Instagrame, Pintereste, Truth Social a YouTube @UnbornVoiceFL – a navštívte našu webovú stránku TAM.