shutterstock_2151149267-810x500.jpg

Izrael cenzuruje a zabíja novinárov, ktorí odvážne pokrývajú jeho zverstvá v Gaze

12
Kultúra smrti
  • Kresťania v Gaze potrebujú pomoc po násilnom zatvorení médií.
  • Izraelský minister cenzúry sa snaží potlačiť Al-Džazíru a iné médiá.
  • Izrael zablokoval Al-Džazíru a zabil stovky novinárov od októbra.
  • Výbor na ochranu novinárov informoval o stovkách zabitých novinárov od októbra.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

V posledných dňoch nabralo odstavenie izraelských médií na obrátkach, keď došlo k násilnému zatvoreniu jednej spravodajskej stanice a zabaveniu vybavenia ďalšej.

Katárskej Al-Džazíre bolo fakticky znemožnené informovať o dianí v Izraeli, pričom jej vysielanie bolo oficiálne zakázané 5. mája. Na príkaz izraelského ministra komunikácií Šloma Karhiho bolo 21. mája zhabané vybavenie tlačovej agentúry Associated Press, ktorej priame prenosy z Gazy sú široko využívané vo všetkých svetových médiách.

Viceprezidentka agentúry AP’označil tento krok za “zneužitie nového zákona o zahraničných vysielateľoch zo strany izraelskej vlády’v krajine.”

Karhi odvolalrozhodnutie o vypnutí živého spravodajstva AP’po “znepokojení” vyjadrenom Bielym domom. Zákaz Al-Džazíry platí po mesiacoch útokov zo strany IDF, pri ktorých zahynulo mnoho novinárov – a niektorí ich rodinní príslušníci –.

Čítajte: Latinský patriarcha Jeruzalema navštívil vojnou zmietanú Gazu, vyzýva na ‘koniec’ konfliktu‘nightmare’ konfliktu

Minister cenzúry

Minister telekomunikácií Karhi sa od októbra minulého roka usiluje o zatvorenie kancelárií Al-Džazíry, katarskej televízie, ktorej spravodajstvo bolo označilza “propagandistickú hlásnu trúbu” pre Hamas. Dňa 2. apríla izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil Al-Džazíru za “teroristický kanál.”

Karhi sa tiež pokúsil sankcionovať izraelské noviny Haaretz za ich “porazeneckú a falošnú propagandu” proti štátu Izrael počas vojny. Návrh na legalizáciu potláčania izraelských médií bol, povedalvydavateľ Times of Israel, súčasťou širších opatrení stanovených Karhim, ktoré boli zrušené po protestoch týkajúcich sa slobody tlače.

Karhi pôvodne pripravil návrh novej legislatívy, ktorá by umožňovala zabavovanie zariadení izraelských spravodajských agentúr a zatýkanie novinárov.

Pôvodný návrh, ktorý Karhi odmietol napriek tomu, že ho zverejnil The Marker, “by dal ministrovi komunikácií možnosť nariadiť zadržanie každého, koho mediálne výstupy podľa neho podkopávajú vojenskú morálku, poškodzujú národnú bezpečnosť alebo podnecujú k vzbure,” povedal16. októbra Times of Israel.

Karhi na zverejnenie svojich hrozieb o zatvorení médií reagoval vyhrážkou, že zatvorí médiá, ktoré jeho hrozby zverejnili:

Stát Izrael bol obvinený Medzinárodným súdnym dvorom z možného spáchania genocídy, pričom zatykače na izraelské vládne vedenie pre rovnaké obvinenie zvažuje Medzinárodný trestný súd.

5. mája Karhi uskutočnil svoju ambíciu umlčať Al-Džazíru. Denník Times of Israel informoval:

Polícia v nedeľu popoludní zhabala vysielacie zariadenia Al-Džazíry’z jej jeruzalemských kancelárií a katarský spravodajský kanál bol stiahnutý z vysielania v Izraeli bezprostredne po tom, ako vláda schválila rozhodnutie o dočasnom vypnutí stanice s odôvodnením, že poškodila národnú bezpečnosť.

Na základe tohto rozhodnutia bol zablokovaný izraelský prístup k internetovým stránkam Al-Džazíry’a zároveň bol vydaný príkaz na zákaz jej vysielania v izraelskej televízii. Proti tomuto kroku sa postavili Mosad a Šin Bet, izraelská národná bezpečnostná služba. Privítal ho minister hospodárstva Nir Barkat, ktorý odvolávalsa na holokaust, keď katarskú sieť označil za “najväčší motor antisemitizmu na svete.”

Umiestňovanie spravodajstva však presahuje rámec zatvárania kancelárií a zabavovania kamier. Izrael od 7. októbra zabil stovky novinárov leteckými útokmi a ostreľovačskou paľbou.

PREČÍTAJTE SI: Palestínsky zasvätenec sa delí o pochmúrnu pravdu o tom, čo’sa deje s kresťanmi v Gaze

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) informovaltento týždeň, “K 22. máju 2024 podľa predbežného vyšetrovania CPJ’od 7. októbra izraelská armáda zabila najmenej 105 novinárov a pracovníkov médií” vrátane izraelských, palestínskych a zahraničných reportérov.

Dňa 27. októbra, Reuters informoval, že IDF – Izraelská armáda – “ oznámila medzinárodným spravodajským organizáciám Reuters a Agence France Presse, že nemôže zaručiť bezpečnosť ich novinárov pôsobiacich v pásme Gazy…”

V liste adresovanom tlačovým agentúram IDF obvinila Hamas, že sa “nachádza v blízkosti novinárov a civilistov.”

Samostatná správy CPJ zdokumentovala obštrukcie, cenzúru, vyhrážky smrťou, útoky a streľbu na novinárov vrátane novinárov z Nemecka a britských’BBC a Sky News. Okrem toho boli niektorí novinári’príbuzní zabití IDF.

Smrť hasbara?

Dňa 15. decembra bol šéf kancelárie Al-Džazíry’v Gaze Wael Al-Dahdouh hospitalizovanýpo útoku dronu na školu v Chán Júnis, pri ktorom zahynul jeho kameraman.

19. decembra izraelský novinár Edy Cohen zverejnil internetovú anketu, v ktorej sa pýtal, či by mal byť Dahdouh zabitý:

Kohen bol opísalv roku 2021 denník Jerusalem Post ako “one-man hasbara machine.”Slovo “hasbara” sa podľa izraelských zdrojov používa v zmysle “verejnej diplomacie”. Známejšie je celosvetové propagandistické úsilie izraelského režimu, ktoré zahŕňa infiltrácia, klamanie a umlčovanie kritikov Izraela – vrátane výcvik “tajných agentov” na “ovplyvňovanie verejnej mienky a tvorcov politiky v zahraničí.”

Súčasťou stratégie hasbara je aj kontrola domácich médií. Táto kontrola sa rozširuje aj na úmyselné zabíjanie novinárov a ich rodín.

Dňa 25. októbra bol Wael Al-Dahdouh počas informovania o izraelských raketových útokoch v Gaze informovaný, že izraelské nálety zabili jeho manželku, 7-ročnú dcéru, 15-ročného syna a malého vnuka.

Na druhý deň sa vrátil do práce.

Ako poznamenal Max Blumenthal, “Cielená vražda [rodiny Dahdouh’prišla deň po tom, čo Tony Blinken požiadal Katar, aby potlačil spravodajstvo Al-Džazíry’z Gazy.”

Zprávy potvrdili, že USA. minister zahraničných vecí Antony Blinken deň predtým oznámil “skupine vedúcich predstaviteľov americkej židovskej komunity… , že pred necelými dvoma týždňami požiadal katarského premiéra, aby zmiernil rétoriku Al-Džazíry’o vojne v Gaze,” ako uviedol Axios (a ďalší).

To, že novinárovu’rodinu zabili zámerne, priznala aj izraelská televízia:

7. januára  Izrael zabil svojho najstaršieho syna, 27-ročného Hamzu, ktorý bol tiež novinárom.

V ten istý deň zahynuli dvaja Dahdouhovi’synovci, keď bolo ich auto napadnuté bombou.

Izraelčania terčom útokov

Jedného izraelského novinára prinútil “kahanistický” dav ukryť sa. Rozvášnený dav nazval “ultraortodoxného” Israela Freya “zradcom”, ktorého prítomnosť v jeho dome prinútila utiecť pod policajným sprievodom na neznáme miesto. Jeho zločinom bolo, že venoval modlitbu “obetiam” izraelského útoku v Gaze”podľa izraelských novín Haaretz.

Torah Judaism, ktorá zastupuje ortodoxných Židov, ktorí majú námietky voči sionizmu z náboženských dôvodov, informovala, že “antisionistických Židov zatýka polícia” 13. októbra.

Postupy proti Al-Džazíre a AP nasledujú po zavedení nových nariadení zavedených 20. októbra izraelskou vládou, ktoré “umožňujú dočasné vypnutie spravodajských kanálov, ktoré ‘poškodzujú národnú bezpečnosť’.”

V tom čase šéf Medzinárodnej federácie novinárov Anthony Bellanger povedal:

Jedná sa o jasný útok na pluralitu médií a právo verejnosti na informácie’. Celý svet musí mať možnosť vidieť, čo sa deje v prebiehajúcom konflikte, a vyzývame Izrael, aby svoje rozhodnutie prehodnotil.

Čítajte: How the ‘antisemitism industry’ became the biggest threat to freedom in the West

Bellanger zdôraznil, že tento krok sa týka cenzúry médií “kritických” voči izraelskému “naratívu”:

V nadväznosti na to nová novela protiteroristického zákona kriminalizuje sledovanie propalestínskych sociálnych médií izraelskými Arabmi.

8. novembra izraelský parlament (Knesset) odhlasovalzákon o “konzumácii teroristických materiálov”, za ktorý hrozí maximálny trest odňatia slobody na jeden rok”. Novela umožňuje ministrovi spravodlivosti nanovo definovať, čo sa považuje za “materiály teroristických” skupín.

Progresívna židovská izraelská skupina New Israel Fund odsúdilanovú legislatívu ako príklad extrémistickej agendy:

Tento nový zákon je nebezpečný, riadia ho krajne pravicoví extrémisti, ktorí chcú Izrael vrátiť späť. Ako nedávno napísal náš generálny riaditeľ Daniel Sokatch, ‘jedinou bezpečnou budúcnosťou pre Židov a Arabov v Izraeli je spoločná budúcnosť.’

Dvojitý meter

Dňa 2. novembra sa v New York Times objavil článok upozornil, že Izrael “umlčuje vnútorných kritikov,” uviedol, že židovskí a palestínski akademici sa stali terčom útokov extrémistickej sionistickej frakcie vedenej ministrom národnej bezpečnosti Itamarom Ben-Gvirom.

Táto intenzívna kontrola a policajné zásahy sú sčasti dielom pracovnej skupiny, ktorá bola zriadená pred niekoľkými mesiacmi s cieľom monitorovať tzv. palestínske podnecovanie k terorizmu na internete a ktorú vedie Itamar Ben-Gvir, extrémny pravičiar a bývalý podporovateľ zakázaného rasistického hnutia Kach, ktorý je teraz izraelským’ministrom národnej bezpečnosti.

Autor Michael Sfard je izraelský židovský právnik zaoberajúci sa ľudskými právami. Tvrdí, že zákony poukazujú na ostrý dvojaký meter a ignorujú výzvy izraelských Židov, ktorí vyzývajú na zničenie Gazy. 

Toto sa podľa neho týka aj členov vlády:

Izraelská polícia a pracovná skupina majú za úlohu monitorovať extrémistické prejavy a zdá sa, že sa zaoberali predovšetkým špehovaním palestínskych občanov Izraela. Pokiaľ viem, polícia nepredvolala ani jedného židovského Izraelčana, ktorý by zverejnil výzvy na ‘vymazanie Gazy’ alebo vykonanie ‘druhej nakby’, čo znamená ‘katastrofu’, alebo iné teroristické činy proti palestínskym civilistom. V týždňoch od útokov zo 7. októbra sa Facebook a X, platforma predtým známa ako Twitter, zaplnili prominentnými verejnými osobnosťami – politikmi, generálmi vo výslužbe, celebritami, mediálne vplyvnými osobami a novinármi – ktorí beztrestne vydávali takéto výzvy.

Tieto výzvy od Netanjahua, ministra obrany Yoav Gallant, ministra národnej bezpečnosti Ben-Gvir, a ministra pre kultúrne dedičstvo Bezalel Smotrich, spolu s ďalšími viedli k vydaniu zatykača na izraelské vedenie Medzinárodným trestným súdom za zločiny proti ľudskosti.

Izrael’boj o naratív zámerne obmedzuje mediálne pokrytie svojho útoku na Gazu a následnej humanitárnej krízy. Nejde pritom len o cenzúru a kontrolu rozhlasových a televíznych vĺn. Zahŕňa aj zámerné zabíjanie každého, kto má dostatok odvahy priniesť svetu pravdu o izraelskej genocíde.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder