MicrosoftTeams-image-1-2-810x500.jpg

Bidenova administratíva po žalobe ustúpila a povolila Kolumbovým rytierom slúžiť omšu na národnom cintoríne

12
Kultúra života
  • Kolumboví rytieri získali povolenie na usporiadanie omše v Deň pamiatky.
  • NPS odmietol povolenie kvôli kategorizácii náboženských obradov ako demonštrácií.
  • Právne zástupcovia tvrdia, že zamietnutie povolenia porušilo prvý dodatok.
  • NPS ponúkol alternatívne miesto pre omšu, ale dôvody zamietnutia nie sú jasné.

Bidenova administratíva (NPS) vo štvrtok oznámila, že udeľuje Kolumbovým rytierom povolenie na usporiadanie omše v Deň pamiatky na národnom cintoríne v Petersburgu v štáte Virgínia po tom, ako rytieri podali žalobu na pôvodné zamietnutie ich žiadosti.

First Liberty Institute a McGuireWoods LLP podali v utorok v mene Rytierov žiadosť o vydanie dočasného súdneho príkazu proti službe národného parku, aby mohli Rytieri zorganizovať omšu v Deň pamiatky na národnom cintoríne Poplar Grove, čo je každoročná tradícia, ktorá sa začala v 60. rokoch 20. storočia.

Podľa inštitútu First Liberty Institute Národný úrad pre ochranu prírody odmietol rytierom udeliť povolenie na usporiadanie omše v Deň pamiatky, pretože v aktualizovanej politike z roku 2022 sa náboženské obrady kategorizujú ako demonštrácie, ktoré sú na národných cintorínoch zakázané.

“Politika a rozhodnutie blokujúce Kolumbovým rytierom pokračovať v ich dlhoročnej náboženskej tradícii je hrubým porušením prvého dodatku a zákona o obnove náboženskej slobody (RFRA),” komentoval partner McGuireWoods John Moran v tlačovej správe First Liberty. “Naliehavo žiadame súd, aby vyhovel nášmu súdnemu príkazu a umožnil rytierom uskutočniť ich bohoslužbu v tento deň pamiatky.”

Roger Byron, hlavný právny zástupca First Liberty, podobne uviedol, že NPS’ pôvodné zamietnutie povolenia na omšu v Deň pamiatky na národnom cintoríne porušilo prvý dodatok.

“National Park Service je úplne mimo, ” povedal Byron. “Toto je druh nezákonnej diskriminácie a cenzúry, ktorým mali RFRA a prvý dodatok zabrániť. Dúfajme, že súd poskytne rytierom úľavu, ktorú potrebujú na zachovanie tejto úctyhodnej tradície.”

Na webovej stránke NPS sa uvádza, že “náboženské obrady, ” spolu s demonštráciami sa považujú za aktivity podľa prvého dodatku, ktoré, ak sa na nich zúčastňuje viac ako 25 účastníkov, “vyžadujú osobitné povolenia na použitie” a môžu byť regulované parkom, pokiaľ ide o “čas, miesto a spôsob ich vykonávania.”

NPS ponúkol, že rytierom umožní využiť miesto na omšu pri príležitosti Dňa pamiatky “bezprostredne susediace s cintorínom”, a nie na samotnom cintoríne, podľa The Washington Times.

Nie je jasné, na základe čoho bolo povolenie na usporiadanie omše pri príležitosti Dňa pamiatky na národnom cintoríne Poplar Grove zamietnuté. Alexa Vietsová, superintendentka Národného bojiska v Petersburgu, pre Times povedala: “Národné cintoríny sú zriadené ako národné svätyne na počesť tých, ktorí zomreli v službe našej krajine, a preto sú akékoľvek špeciálne aktivity na cintoríne vyhradené pre obmedzený súbor oficiálnych spomienkových aktivít, ktoré majú súvislosť s vojenskou službou alebo majú historický a spomienkový význam pre daný národný cintorín.”

Vietez dodal, že federálne predpisy “zakazujú bojisku povoliť jednotlivcom alebo organizáciám organizovať špeciálne podujatia v rámci národných cintorínov, aby sa ochránila atmosféra slávnostnosti, tichého rozjímania a pokoja v tomto priestore,” akoby naznačovali, že svätá omša by narušila slávnostný a kontemplatívny charakter cintorína.

Zákonník federálnych predpisov o národných cintorínoch stanovuje, “povolenie činností, ktoré sa konajú na národných cintorínoch, je obmedzené na tie, ktoré sú v súlade s platnými právnymi predpismi a ktoré sú zlučiteľné so zachovaním slávnostného spomienkového a historického charakteru týchto oblastí.”

Ďalší rytiersky rád má tiež plánuje usporiadať každoročnú spomienkovú omšu na Národnom cintoríne Andersonville v Andersonville v štáte Georgia, ako sa uvádza na webovej stránke NPS.

LifeSiteNews oslovil Správu národného bojiska v Petersburgu so žiadosťou o komentár, ale dvaja zamestnanci to odmietli s odvolaním sa na prebiehajúci súdny spor.