Euthanasia-scaled-e1708426769914-810x500.jpg

Senátori z New Hampshire odmietli návrh zákona o asistovanej samovražde, ktorý prešiel snemovňou

9
Kultúra života
  • Senátori hlasovali 17:7 proti návrhu zákona o asistovanej samovražde.
  • Zákon by umožnil lekársku asistenciu pri smrti nevyliečiteľne chorých ľudí.
  • Tradiční katolíci tvrdia, že smrť je bránou do večného života.
  • Rímskokatolícka diecéza Manchester je proti legislatíve o asistovanej samovražde.

Obyvatelia štátu Minnesota:

Zákonodarcovia v Senáte hlasovali v pomere 17:7, aby návrh zákona poslali na ďalšie štúdium, čo podľa správ v podstate zabíja”legislatívu.

Zákon 1283 by umožnil lekársku asistenciu pri smrti nevyliečiteľne chorého človeka, ktorý je duševne spôsobilý a predpokladá sa, že zomrie do šiestich mesiacov. V návrhu zákona nebola stanovená žiadna požiadavka na pobyt v&nbsptomto štáte, čo viedlo niektorých zákonodarcov k&nbspobavám, že sa štát stane  magnetom na smrť.&nbspPodobná legislatíva sa v štáte posudzovala od roku 2010 už viackrát a zakaždým zlyhala, hoci tento rok bol&nbspprvý, kedy takáto legislatíva prešla Snemovňou reprezentantov a postúpila do Senátu.

V budove štátneho Kapitolu sa zišlo mnoho ľudí, aby lobovali proti návrhu zákona, vrátane lekára, ktorý povedal, že štát potrebuje lepšie zdroje paliatívnej starostlivosti, nie jednoduchší spôsob, ako ľudia môžu ukončiť svoj život. “Musíme posunúť ručičku späť k väčšiemu množstvu paliatívnej starostlivosti,” povedal Jonathan Eddinger, kardiológ z Catholic Medical Center. “[Podporovať] ľudí, kým’žijú, nie uľahčovať ich smrť, nesmieme ich opustiť na konci života.”

Čítajte: Kanadská lekárka zaoberajúca sa eutanáziou sa rozplýva nad tým, ako veľmi ju baví zabíjať ľudí

Sen. Sharon Carsonová, R-Majority Leader, argumentovala, že neexistuje spôsob, ako skutočne vedieť, kedy sa niečí život’prirodzene skončí. “Všetci vieme, že keď dostaneme tieto časové harmonogramy od lekárov–, koľkokrát sa mýlia. Ľudia žijú dlhšie, než im lekár povedal, že budú žiť. Takže sa obávam, že ľudia predčasne ukončia svoj život,”povedala a dodala: “Nemyslím si, že by sme na to chceli dať našu pečať súhlasu.”

Rímskokatolícka diecéza Manchester sa už skôr vyjadrila aj proti potenciálnej legislatíve o asistovanej samovražde.

“Pre kresťana je utrpenie, ktoré prichádza v dôsledku choroby a smrti, spôsobom hlbokého spojenia so smrťou a zmŕtvychvstaním nášho Pána Ježiša Krista. Vieme, že smrť nie je koniec; je to brána do večného života,”čítame v roku 2022 dokumente ktorý predložil biskup Peter Libasci. “Nikdy neexistuje situácia, v ktorej by bolo správne buď asistovať pri samovražde niekoho iného’alebo ju zariadiť vo vlastnom mene.”

Prevzaté so súhlasom Živej akcie.

Obyvatelia Minnesoty: povedztezákonodarcom, aby zamietli návrh zákona o asistovanej samovražde