trump-1-shutterstock-e1714674568727-810x500.jpg

Trump vyhlasuje, že "nikdy" nezakáže antikoncepciu po tom, čo sa zdalo, že naznačuje opak

15
Neutral
  • Donald Trump nechce obmedziť antikoncepciu a kontrolu pôrodnosti.
  • Trump odmieta tvrdenia o podpore zákazu antikoncepcie.
  • Trump podporuje štátne rozhodnutia o interrupciách s výnimkami.
  • Volebné výzvy medzi Trumpom a Bidenom sú vyrovnané a kontroverzné.

Bývalý prezident a republikánsky kandidát na prezidenta v roku 2024 Donald Trump v utorok vyhlásil, že nikdy nepodporí zákaz antikoncepcie alebo kontroly pôrodnosti, niekoľko hodín po tom, čo v jednom rozhovore naznačil, že je otvorený takémuto kroku.

V utorok s Trumpom robil rozhovor moderátor Jon Delano z pittsburskej pobočky CBS KDKA, ktorý sa v jednom momente opýtal: “Podporujete akékoľvek obmedzenia práva človeka’na antikoncepciu?”

“Nuž, zaoberáme sa tým a v krátkom čase budem mať k dispozícii politiku v tejto oblasti,”odpovedal Trump. “A myslím si, že je to niečo, čo vás”bude zaujímať. A ja’by som videl - je to ďalšia otázka, ktorá’je veľmi zaujímavá. Ale budete, budete to považovať, myslím, za veľmi inteligentné. Myslím si, že je to’múdre rozhodnutie, ale my’ho zverejníme veľmi skoro […] Ja’vyjdem asi do týždňa s veľmi komplexnou politikou.”

Odpoveď vyvolala obočie vo svetle Trumpových’opakovaných komentárov počas celej kampane, v ktorých vyhlasoval, že je proti tomu, aby federálna vláda podnikala akékoľvek ďalšie kroky v oblasti potratov, a vyzdvihoval svoju podporu priemyslu oplodňovania in vitro, ktorý ničí embryá. 

Potom v ten istý deň sa Trump obrátil nasvoju osobnú sociálnu sieť Truth Social, aby objasnil nedorozumenie.

“NIKDY NEBOLI A NIKDY NEBUDÚ ADVOKOVANÉ OBMEDZENIA PRE KONTROLU RODIČOVSTVA, ani iné antikoncepčné prostriedky,” vyhlásil bývalý prezident. “Toto je vyfabrikovaná lož demokratov, MISINFORMÁCIA/DEZINFORMÁCIA, pretože nemajú nič iné, na čom by mohli kandidovať, okrem NEÚSPECHU, CHUDOBY A SMRTI. NEPODPORUJEM ZÁKAZ KONTROLY RODIČOVSTVA A NEPODPORUJE HO ANI REPUBLIKÁNSKA STRANA!" ”

Trumpov’skutočný postoj nie je prekvapujúci vzhľadom na jeho doterajšie výsledky, a čo sa týka praxe, národná GOP neprejavila veľkú chuť zakázať antikoncepciu ešte pred súčasné výzvy na ústup od potratov pre domnelú politickú účelnosť. Upozorňuje však na otázky, ktoré ešte treba zodpovedať a ktoré sa týkajú Trumpovho’nového rámca v otázkach života, hlavne na to, aký by bol jeho postoj k financovaniu antikoncepcie daňovými poplatníkmi v druhom funkčnom období.

Trumpov’primárny súper, súčasný prezident demokrat Joe Biden, je aktuálne kandiduje na základe absolutistickej pro-potratovej histórie svojej administratívy, zatiaľ čo nezávislý kandidát Robert F. Kennedy Jr."hovorí, že potraty by mali byť legálne až do “životaschopnosti plodu,” po mesiacoch, keď naznačoval, že nechce žiadne obmedzenia tejto praxe. Biden aj Kennedy podporujú kodifikáciu rozsudku Roe v. Wade na celoštátnej úrovni. Trump vyzval, aby sa interrupčná legislatíva ponechala v kompetencii štátov, pričom trvá na výnimkách týkajúcich sa znásilnenia a incestu. 

Voľby súčasne naznačujútesné ľudové hlasovanie, ale víťazstvo Trumpa v pomere 303:235 v Zbore voliteľov, hoci voliči tiež povedia, že odsúdenie v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížilo pravdepodobnosť, že ho podporia. Avšak vážne obavy demokratov z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy.