Untitled-17-810x500.png

Lexingtonská diecéza sa zdvojnásobuje v označovaní ženského "pustovníka" ako "on", "brat

29
Kultúra smrti
  • Diecéza Lexington zdvojnásobila označenie transrodovej osoby žijúcej ako rehoľník.
  • Brat Christian Matson je transrodovou osobou, ktorá žije evanjeliové rady v Cirkvi.
  • Biskup Stowe prijal Matsonovu profesiu a podporuje ju vo verejnom svedectve viery.
  • Kanonický pohľad hovorí, že transsexuálne osoby nemôžu žiť v rehoľnom živote.

V utorok zverejnenom vyhlásení Lexingtonská diecéza, na čele ktorej stojí heterodoxný biskup John Stowe, zdvojnásobila označenie ženy, ktorá sa nazýva mužom a žije ako “diecézny pustovník”, ako muža menom “brat Christian Matson.”

“V nedeľu na Zelený štvrtok brat Christian Matson, vyznávač pustovníctva v diecéze Lexington, zverejnil, že je (sic) transrodovou osobou. Brat Christian sa už dlho snaží zasvätiť svoj život Kristovi v Cirkvi tým, že žije evanjeliové rady chudoby, čistoty a poslušnosti,”napísala diecéza.

“Dôsledne ho sprevádza kompetentný duchovný vodca a absolvoval formáciu v benediktínskej tradícii. Neusiluje o svätenie, ale vyznáva pravidlo života, ktoré mu umožňuje finančne sa podporovať pokračovaním v práci v oblasti umenia a žiť kontemplatívnym životom v súkromnej pustovni,” pokračovala diecéza.

“Biskup John Stowe, OFM Conv, prijal jeho profesiu a je vďačný bratovi Christianovi za jeho svedectvo učeníctva, bezúhonnosti a kontemplatívnej modlitby za Cirkev,” dodal.

Dvojnásobné zníženie prichádza po tom, čo “brat” Christian Cole Matson, rodený Nicole Matson, povedal Religion News Service (RNS) v piatok: “Túto nedeľu, na Zelený štvrtok 2024, sa’plánujem verejne priznať ako transgender,” a dodal, že má povolenie biskupa Stowea verejne zdieľať túto informáciu.

Zvesť o tom, že Matsonová je v skutočnosti žena, mnohých jej známych prekvapila, pretože jej hlas a vzhľad sú mužské a skutočnosť, že je biologická žena, často neprezrádzala. V roku 2015 televízia EWTN interview s Matsonovou, ktorá si vytvorila silné väzby na katolíckych hercov a umelcov, o jej konverzii ku katolicizmu, zrejme bez toho, aby poznala pravdu o “Cole’s” mužskom vzhľade.

39-ročná Matsonová, ktorá bola vychovaná ako presbyteriánka, pre RNS vysvetlila, že “konvertovala” na katolicizmus štyri roky po “zmene pohlavia” na vysokej škole, ktorú označila skôr za súčasť svojej “zdravotnej histórie” než za “ústrednú časť” svojej “osobnej identity.Po svojom “obrátení” sa podľa RNS “cítila povolaná slúžiť tým, ktorí sa zaoberajú umením”, ale očakávala prekážky v tejto snahe kvôli vatikánskemu dokumentu z roku 2000, ktorý vyhlásil, že každý, kto podstúpil “zmenu pohlavia”, nie je spôsobilý “uzavrieť manželstvo, byť vysvätený za kňaza alebo vstúpiť do rehoľného života.”

Malo by sa poznamenať, že Matsonová aj po “konverzii” naďalej prijíma svoju “trans” identitu.” Tvrdí, že Katolícka cirkev “môže prijať transrodových ľudí a zároveň zachovať ortodoxiu,” a že “dokumenty na úrovni Vatikánu, ktoré vyšli na túto tému, sa vôbec nezaoberali vedou,” podľa RNS.

Ako informoval portál LifeSiteNews, matka Therese Iversová, právnička v oblasti kánonov, potvrdila, že z kanonického hľadiska je nemožné, aby “transsexuál” žil ako rehoľník alebo v akomkoľvek cirkevnom stave.

Podľa Iversa sa transsexuál dopúšťa “veľmi vážneho porušenia” proti čistote, nie v zmysle, ako sa čistota bežne chápe, ale v súvislosti s tým, že transsexuáli “konajú proti biologickej realite” a “proti typu ľudskej osoby, ktorú Boh chcel, aby táto osoba bola.”

“Porušenie proti sľubu čistoty môže zahŕňať telesné zmrzačenie a povzbudzovanie iných k tomu istému. Takýto hriech by mal morálne ťažkú povahu – nesúdime dušu – a tiež by sa zaň niesla svätokrádež, pretože je v rozpore so sľubom daným Bohu (cnosť nábožnosti),” dodala.

Dalej vysvetlila, že hoci zmyslom rehoľného života a sľubov chudoby, čistoty a poslušnosti je “priblížiť sa ku Kristovi” a zvýšiť lásku k “Božiemu ľudu”, využívanie takéhoto rehoľného života na obhajobu transsexuálneho životného štýlu, ktorý “v skutočnosti odvádza ľudí od tejto blízkosti k Bohu”, je v rozpore s týmto cieľom.