LauraKellyKansas-e1713905461993-810x500.jpg

Demokratický guvernér Kansasu vetoval zákon, ktorý umožňuje, aby sa výživné vzťahovalo aj na nenarodené deti

9
Kultúra života
  • Kansaská guvernérka vetovala zákon o výživnom pre nenarodené deti.
  • Zástancovia potratov tvrdia, že označenie nenarodených detí je nevhodné.
  • Kellyová odôvodnila veto tým, že voliči odmietli ochranu nenarodených detí.
  • Zákonodarcovia prijali opatrenie, ktoré by zohľadňovalo zdravotné výdavky tehotných žien.

Kansaská guvernérka Laura Kellyová v piatok vetovala návrh zákona, ktorý by umožnil, aby sa platby výživného vzťahovali aj na nenarodené deti.

Senátny návrh zákona č. 425 by zmenil a doplnil štátny zákon tak, aby sa nenarodené deti stali súčasťou právnej definície dieťaťa, čím by súdy pri určovaní vyživovacej povinnosti zohľadňovali zdravotné výdavky a výdavky súvisiace s tehotenstvom. Proti tomuto opatreniu sa zhromaždili zástancovia potratov na základe toho, že pred narodenými deťmi dáva označenie osoby, pričom sa domnievali, že je to spôsob, ako otvoriť dvere ďalším zákonom na ochranu života. Zákonodarcovia prijali opatrenie hlasmi 82-38 v Snemovni reprezentantov a 25-12 v Senáte.

Kellyová, o ktorej agentúra AP poznamenáva, že je “silnou zástankyňou práva na potraty,” svoje veto čiastočne pripísala skutočnosti, že pro-life ústavný dodatok, ktorý by chránil nenarodené deti, bol v roku 2022 voličmi odmietnutý.

“Táto rozdeľujúca legislatíva má široké a rozsiahle dôsledky, ktoré podkopávajú vôľu väčšiny Kansasanov, ktorí v roku 2022 drvivou väčšinou hlasovali za ochranu ústavných práv žien rozhodovať o tehotenstve,” uviedla Kellyová v vyhlásenie. “Ide o ďalší nehorázny pokus extrémnych politikov v zákonodarnom zbore prevziať väčšiu kontrolu nad osobnými, súkromnými lekárskymi rozhodnutiami žien a ich rodín’.”

PREČÍTAJTE SI: Muži za život v Južnej Dakote sa modlia ruženec, aby bojovali proti pro-potratovej novele

Mackenzie Haddix, hovorkyňa organizácie Kansans for Life, predtým naznačila že finančná podpora zákona by pomohla matkám vybrať si život pre svoje deti namiesto potratu, pričom povedala: “V konečnom dôsledku je veľmi dôležité, aby sa žiadna žena necítila nútená uchýliť sa k potratu ako k jedinej voľbe.”

Predseda snemovne Dan Hawkins, líder väčšiny Chris Croft a dočasný predseda snemovne Blake Carpenter vydali vyhlásenie, v ktorom reagovali na veto: “Ženy, ktoré čelia nečakanému tehotenstvu, potrebujú podporu dlho pred narodením dieťaťa. Medzi poplatkami za návštevu lekára, sonografické vyšetrenia a iné náklady môžu byť prenatálne výdavky pre ženy veľmi drahé, aby ich zvládli jednoducho samy,” uviedli. “Guvernér’vetovaním tohto zákona zlyhal kansaské ženy, pretože odmietol finančnú zodpovednosť otca.”

Podľa Associated Press, zákonodarcovia už ukončili svoju sezónu, čo znamená, že nemôžu’prelomiť Kellyho veto, pokiaľ tak neurobia počas mimoriadneho zasadnutia, ktoré guvernérka vyhlásila, že zvolá s cieľom znížiť dane.

Prevzaté so súhlasom Live Action.