Screen_Shot_2018-10-19_at_9.28.23_AM-810x500.jpg

Arcibiskup Viganò: Pápež František má pravdu, že konzervativizmus "je samovražedný postoj

199
Neutral
  • Konzervativizmus je samovražedný postoj, uzavretie do dogmatickej škatuľky.
  • Konzervativizmus chce zachovať vonkajšie prejavy Tradície bez jej doktrinálnej podstaty.
  • Tradícia nie je konzervativizmus, čerpá z božského prameňa a evanjelia.
  • Tradícia sa vyvíja ako športovec, zostáva rovnaká a rozvíja sa harmonicky.

Poznámka redaktora: Nasledujúce vyjadrenie arcibiskupa Carla Mariu Viganaò sa týka klipu z rozhovoru s pápežom Františkom na CBS “60 minutes” a bolo prvýkrát zverejnené na jeho osobnom účte na X (predtým Twitter).

Už ste to počuli: “Konzervatívec je človek, ktorý na niečom lipne a nechce vidieť ďalej. Je to samovražedný postoj… uzavrieť sa do dogmatickej škatuľky.”

Napokon, Bergoglio má absolútnu pravdu: konzervativizmus chce “zachovať” vonkajšie prejavy Tradície bez doktrinálnej podstaty, ktorá ju robí živou. Konzervativizmus je postoj tých, ktorí kritizujú excesy synodálnej cirkvi, ale dávajú si pozor, aby nespochybnili príčiny, ktoré treba hľadať v II. vatikánskom koncile.

Čítajte: Pápež František hovorí, že ‘konzervatívni’ biskupi majú ‘samovražedný postoj’ počas rozhovoru v 60 minútach

Konzervativizmus je naozaj “samovražedné správanie”, pretože vytvára umelé “dogmatickú škatuľku,” vytvorenú z Novus Ordo ad orientem s rímskymi ornátmi a gregoriánskym chorálom a tiež z Vetus Ordo; vytvorenú z vybraných citátov niektorých koncilových dokumentov, náhodou nekontrastujúcich s katolíckym magistériom všetkých čias; vytvorenú z apoteózy Jána Pavla II. a ľútosti Benedikta XVI.

Ale Tradícia nie je konzervativizmus; Tradícia nie je “dogmatická škatuľa”, pretože čerpá z priezračnej a čistej vody božského prameňa, čerpá z milosti a vernosti evanjeliu a Depositum Fidei životodarnú silu, ktorá ju robí schopnou hľadieť do budúcnosti bez toho, aby popierala minulosť.

Tradícia sa vyvíja ako športovec, ktorý prechádza z detstva do dospievania a dospelosti, vždy zostáva rovnaký a harmonicky rozvíja svoje telo, aby mohol čeliť novým výzvam a prekonávať ich.

Semper idem, vždy rovnaký.