Screenshot-2023-11-16-14.02.55-810x500.png

Denník Daily Wire získal príkaz na zatvorenie úst proti Candace Owensovej, keď s ňou "rokoval" o debate: správa

13
Neutral
  • Daily Wire získal príkaz na zamlčanie Candace Owensovej.
  • Owensová bola obvinená z porušenia klauzuly o neznevažovaní zmluvy.
  • Debata o Izraeli a antisemitizme medzi Owensovou a Shapirom sa neuskutočnila.
  • Owensová bola kritizovaná za postoj k Izraelu a ukončila vzťah s Daily Wire.

The Daily Wire získal príkaz na zamlčanie Candace Owensovej aj v čase, keď s ňou spoluzakladateľ Ben Shapiro verejne rokoval o podmienkach debaty o Izraeli a antisemitizme, tvrdí novinár ocenený Pulitzerovou cenou.

Glenn Greenwald vo štvrtok informoval, že rozhodca denníka Daily Wire “uložil Owensovej, bývalej komentátorke denníka Daily Wire, príkaz na predbežné obmedzenie, ktorý “jej zakázal” “v budúcnosti hovoriť alebo robiť čokoľvek, čo by mohlo poškodiť povesť denníka Daily Wire a/alebo Bena Shapira.”

Pri snahe o vydanie príkazu na zamlčiavanie pre Owensovú, The Daily Wire ju údajne “obvinil z porušenia klauzuly o neznevažovaní jej zmluvy so spoločnosťou,” pričom ako dôkaz tohto znevažovania uviedol Owensovej’ prvý tweet so žiadosťou o debatu so Shapirom.

Ale hneď po tom, ako Owens’ 5. apríla tweetom pozvala Shapira na debatu o “Izraeli a súčasnejdefinícii antisemitizmu” — keďže Owens’ kritizovala financovanie Izraela zo strany USA a vojnu Izraela v Gaze, vyvolala jej odchod z Daily Wire o dva týždne skôr — Shapiro aj generálny riaditeľ Daily Wire Jeremy Boreing súhlasili s jej ponukou na diskusiu.

Tej noci Shapiro odpovedal na jej tweetovú žiadosť o debatu, napísal na X, “Jasné, Candace. Písal som ti 29. februára a ponúkal som ti práve túto vec. Urobme to’v mojej relácii tento pondelok o 17:00 v našom štúdiu v Nashville; 90 minút, naživo."”

Keďže Owensová nesúhlasila s navrhovaným formátom a načasovaním, písala si s Boreingom na Twitteri sem a tam a zdalo sa, že vyjednáva podmienky debaty. Owensová navrhla, aby debatumoderoval Joe Rogan alebo Lex Fridman, zatiaľ čo Shapiro odmietol moderátora. Owens nakoniec verejne akceptoval podmienky, ktoré predložil Boreing, vrátane tej, že upustí od zahrnutia moderátora.

Keď si stúpenci Owensa aj Shapira po dvoch týždňoch všimli, že navrhovaná debata sa ešte neuskutočnila, Owens upozornila, že ju denník Daily Wire zatiaľ nekontaktoval s termínom, ktorý by vyhovoval Shapirovi.

Podľa Greenwalda sa Owensová nikdy neozvala, pretože Daily Wire nemal v úmysle pokračovať v debate, keďže po tom, ako Owensová navrhla debatu, požiadal o príkaz na jej utajenie, a to dokonca “presne v tom istom čase, keď verejne tvrdil, že … s ňou dokonca rokuje o podmienkach.”

Greenwald uviedol: “Akákoľvek takáto debata by bola v rozpore s príkazom, ktorý získali na Owensovú, aby nevyjadrovala žiadnu kritiku na adresu stránky alebo Shapira.”

Odhliadnuc od toho, že ako dôkaz porušenia dohody o neznevažovaní Owensovej’ s Daily Wire uviedla spôsob, akým požiadala o debatu so Shapirom, spoločnosť “uviedla rôzne kritiky denníka Daily Wire a Shapira na X, ktoré sa Owensovej ‘páčili,’ ako aj Owensovej’ obvinenia, že Shapiro zrejme porušuje dohodu o mlčanlivosti medzi nimi tým, že verejne očierňuje jej názory, aby vysvetlila svoj odchod zo spoločnosti.” 

Na Greenwaldovu žiadosť o komentár Owensová odpovedala: “Kiežby som sa k tomu mohla vyjadriť, ale nemôžem’”dodať, “nemôžem to ani potvrdiť, ani vyvrátiť.”

Boreing Greenwaldovi povedal: “Váš príbeh je nepresný až nepravdivý,” hoci Greenwald poznamenal, “že nešpecifikoval ani jednu nepresnosť, ani nepoprel, že Daily Wire sa snažil získať a získal príkaz na utajenie Owensovej v rovnakom čase, keď sa verejne tvárili, že chcú s ňou diskutovať.”

Greenwald naznačil, že príkaz na zatvorenie úst Owensovej je ironický vzhľadom na to, že Shapiro “vybudoval svoju veľmi lukratívnu mediálnu značku a osobnosť na základe svojej údajnej nadradenosti v debatovaní,” a že Shapiro aj Daily Wire “tiež založili svoju kolektívnu mediálnu značku na ochote viesť slobodnú a otvorenú diskusiu s kýmkoľvek.”

Po teroristických útokoch Hamasu zo 7. októbra Owens verejne kritizoval vojenskú reakciu Izraela”a obvinil jeho vládu z páchania “genocídy” na Palestínčanoch v Gaze.

Pri obvineniach z genocídy, ktoré prichádzajú z mnohých častí sveta, vrátane židovských skupín v USA, kresťanský politický komentátor tweetol, “Žiadna vláda nikde nemá právo páchať genocídu, nikdy. Na genocídu neexistuje žiadne ospravedlnenie. Nemôžem’uveriť, že toto vôbec treba povedať, alebo sa to dokonca považuje za čo i len trochu kontroverzné konštatovanie.”

Shapiro, ortodoxný žid a horlivý podporovateľ Izraela, Owensovú za jej postoj k Izraelu zatratil a povedal, že jej správanie je “absolútne hanebné.”

Po agresívnom tlaku sionistických rabbis a ďalších presvedčených zástancov Izraela bolo oznámené, že Owensová a Daily Wire “ukončili svoj vzťah.”

Oznámenie prišlo od Boreingovej s jednoduchým tweet na X s uvedením: “Daily Wire a Candace Owensová ukončili svoj vzťah”, ktoré retweetla samotná Owensová.