abortion-pill-810x500.png

Skupina za život vyzýva Albertu, aby zakázala interrupcie prostredníctvom telemedicíny po tom, ako krajne ľavicový politik vyjadril obavy

6
Kultúra života
  • CLC vyzvala premiérku Alberty k zákazu interrupcií vykonávaných telemedicínou.
  • Pro-potratová skupina zverejnila zoznam kandidátov s názormi na telemedicínske potraty.
  • Chemické potraty sú nebezpečné a vedú k smrti nenarodených detí i žien.
  • Katolícka cirkev zakazuje potraty a iné protokoly proti životu.

Kanadská najvyššia pro-life skupina Campaign Life Coalition (CLC) vyzvala premiérku Alberty Danielle Smithovú, aby zaviedla legislatívu, ktorá by zakázala interrupcie vykonávané telemedicínou na objednávku po tom, čo bývalý starosta, ktorý podporuje potraty, navrhol, že je potrebná opatrnosť pri domácich zákrokoch. 

“Premiér Smith by mal urýchlene zaviesť legislatívu na zákaz interrupcií vykonávaných poštou a telemedicínou. Vzhľadom na popularitu jej nedávnych opatrení v oblasti rodičovských práv by bolo od nej múdre, keby legislatívu vypracovala ako komplexný balík, ktorý by vyžadoval súhlas rodičov aj v prípade potratov neplnoletých osôb,” povedal riaditeľ CLC’ pre politické operácie Jack Fonseca pre LifeSiteNews.  

“Základňa UCP’ vo veľkej miere považuje potraty za odporné, ak nie nemorálne, a premiérka Smithová by mala využiť túto príležitosť a dať im to, čo chcú.” 

Nedávno skupina pro-potratových aktivistov Never Again Alberta, ktorá je proti online predpisovaniu a distribúcii potratových tabletiek, zverejnila zoznam kandidátov uchádzajúcich sa o post lídra strany Alberta’New Democratic Party (NDP) uprostred súboja o jej vedenie. Skupina’sa v zozname zamerala na názory kandidátov’na tzv. telemedicínske potraty.  

Hlavný kandidát, ktorý je považovaný za hlavného favorita v súboji o vedenie NDP, bývalý starosta Calgary Naheed Nenshi, povedal pre Never Again Alberta, že “telemedicína a online recepty menia spôsob, akým robíme medicínu.” 

“Musíme byť opatrní v súvislosti s jej dôsledkami a premyslene ju používať, keď ide o vážne otázky, ako je napríklad interrupcia,” dodal.  

Nenshiho vyjadrenia podľa Fonsecu umožňujú Smithovi, ktorý vedie vládnucu Zjednotenú konzervatívnu stranu (UCP), “využiť príležitosť a dať pro-life Alberťanom silný pro-life zákon zakazujúci “interrupcie na objednávku poštou. 

“Celým srdcom súhlasíme s tým, že vláda Danielle Smith’UCP by mala prejsť dverami, ktoré Nenshi otvoril,” povedal Fonseca pre LifeSiteNews. 

“Ak dokonca aj krajne ľavicový marxista ako Nenshi váhajú nad obozretnosťou a bezpečnosťou povolenia online predpisovania a samopodania chemickej potratovej tabletky bez toho, aby sa niekedy fyzicky stretli s lekárom, UCP by mala byť znepokojená dvojnásobne.” 

Domáce chemické potraty sa zvyčajne vykonávajú prostredníctvom požitia liekov ako Mifegymiso. Podľa literatúry o lieku uvedenej na webovej stránke Health Canada’ okrem usmrtenia nenarodeného dieťaťa hrozí ženám, ktoré liek použijú, aj vážne poškodenie zdravia a dokonca smrť. 

V januári CLC informovala o 19-ročnom kanadskom dievčati, ktoré zomrelo po užití lieku Mifegymiso.

Napriek týmto obavám o bezpečnosť a faktu, že zabíja nevinné deti v maternici, Health Canada schválila používanie potratovej tabletky v roku 2015 a liek sa stal široko dostupným v roku 2017. 

Alberta hradí náklady na potratové lieky, ale lekári a zdravotné sestry nemajú povinnosť sa na nich podieľať

V Alberte je zariadenie s názvom Alberta Medical Abortion Clinic, ktoré sa nachádza v Calgary v Alberte, ponúka predpisovanie abortívnych látok, ako je Mifegymiso, po “virtuálnych, telefonických a osobných stretnutiach, aby sa vyhovelo rôznym preferenciám a okolnostiam”, takže si človek môže “vybrať možnosť, ktorá najlepšie vyhovuje jeho potrebám.” 

Zariadenie uvádza, že nie je prepojené so zdravotnou službou Alberta; provinčný regulačný orgán však hradí náklady na potrat, chemický alebo iný. 

LifeSiteNews kontaktoval ministerku zdravotníctva Alberty Adrianu LaGrange’s ohľadom na Mifegymiso a “interrupcie doma” telemedicínu, ale zatiaľ nedostal odpoveď.  

V súčasnej situácii v Alberte lekári a zdravotné sestry nemajú povinnosť zúčastňovať sa na interrupciách alebo eutanázii, ani sa na nich podieľať, a to napriek tomu, že na pokrytie nákladov na oba smrteľné zákroky sa používajú vládne finančné prostriedky.  

Vláda UCP pod vedením Smitha prisľúbila, že bude chrániť práva lekárov’ na ochranu svedomia.

Podľa Kanadského inštitútu pre zdravotnícke informácie (CIHI), ktorý sa označuje za “nezávislú, neziskovú organizáciu,” pri účtovaní interrupcií s použitím perorálnej liečby, ako je Mifegymiso, v samotnej Kanade bolo v roku 2021 vykonaných 87 485 interrupcií. 

Dalšie znepokojujúce bolo, že celkovo 21 000 interrupcií sa týkalo žien mladších ako 25 rokov. 

Z údajov CIHI vyplýva, že chirurgické potraty tvorili 63 % všetkých potratov, pričom chemicky vyvolané potraty predstavovali 37 %. 

Podľa CIHI, “prebiehajúca pandémia COVID-19 mohla spôsobiť ďalší presun potratových služieb do mimonemocničných zariadení.” 

CLC a ďalšie pro-life skupiny neustále upozorňujú na známu nedostatočnú bezpečnosť Mifegymisu, v Spojených štátoch známeho aj ako RU-486.  

Nezávisle od konania vlád Katolícka cirkev nezávisle od toho učí, že potrat je vražda, a zakazuje tento zákrok vo všetkých prípadoch. Cirkev zakazuje aj používanie iných protokolov proti životu, ako je umelá antikoncepcia a tzv. ranná pilulka. Cirkev tiež vyhlasuje, že právo na život každého nevinného človeka od počatia až po prirodzenú smrť je rozumom poznateľná pravda a je obsiahnutá v prirodzenom zákone.