Story2_5_3_24-1-810x500.jpg

3 republikáni v Snemovni reprezentantov konfrontujú CDC o "ničení vzácneho života" priemyslom IVF

12
Kultúra života
  • IVF odhaľuje neetické praktiky v umelom oplodnení.
  • Kliniky nezverejňujú informácie o vytvorených, skladovaných a zničených embryách.
  • Politici žiadajú CDC o odpovede týkajúce sa genetického skríningu a etických obáv.
  • IVF je kontroverzným témou v USA, súvisí s právom na život a etickými otázkami.

The Daily Signal získal kópiu listu z 30. apríla adresovaného riaditeľke CDC Mandy Cohenovej, ktorý podpísali zástupcovia USA. Josh Brecheen (R-OK), Andrew Clyde (R-GA) a Matthew Rosendale (R-MT).

V liste sa píše: “Napriek tomu, že Deklarácia nezávislosti”potvrdzuje neodňateľné, Bohom dané právo na život, “priemysel umelého oplodnenia dlho pôsobil pod drobnohľadom zákonodarcov v Spojených štátoch, ” dokonca sa od neho ani nevyžadovalo, “aby transparentne informoval o svojej účasti” na “eugenike alebo bezstarostnom ničení ľudského života.”

“Táto bezstarostnosť vyslúžila USA titul ‘Divoký západ” technológie asistovanej reprodukcie.”

“Od kliník sa nevyžaduje, aby zverejňovali celkový počet embryí, ktoré vytvoria, koľko z nich skladujú na neurčito alebo koľko z nich zničia a z akých dôvodov,” píšu zákonodarcovia. “Šokujúce je, že od kliník sa dokonca nevyžaduje ani zverejňovanie štatistík o uplatňovaní genetického skríningu, ktorý viac ako 70 % kliník pre liečbu neplodnosti využíva na výber pohlavia.”

“Rozvoj technológií vyvoláva ďalšie obavy, že kliniky budú využívať genetický skríning na výber ‘najlepších’ embryí na základe znakov, ako je farba očí alebo vlasov, pleť alebo potenciálna výška. V USA, sa táto technológia už používa na výber alebo vyradenie embryí na základe farby očí, ” pokračujú.

S ohľadom na tieto problémy kongresmani vyzvali Cohena, aby do konca mesiaca odpovedal na sériu otázok, v ktorých žiadali vedieť, či CDC sleduje, koľko embryí sa ročne vytvorí pri IVF, koľko z nich sa ročne zničí, koľko z nich je v súčasnosti uskladnených a na ako dlho a koľko z nich sa vyšetrí na “výber pohlavia, genetické abnormality alebo fyzické znaky, ako je farba očí, pokožky alebo vlasov,” a koľko z nich sa potom zničí.

V liste sa od CDC’požadujú aj odporúčania týkajúce sa počtu embryí vytvorených v jednom cykle, zaobchádzania s “nadbytočnými” a ich ničenia, používania genetického skríningu, ako aj toho, či má agentúra v súvislosti s týmito postupmi nejaké “morálne alebo etické obavy”.

“Američania musia byť plne informovaní o tom, koľko embryí priemysel IVF ničí a aké rozhodnutia stoja za týmto ničením ľudského života,” povedal Brecheen pre Signal. “Kongres nemôže naďalej dovoliť, aby kliniky zatajovali svoje aktivity pred verejnosťou, a preto požadujeme odpovede.”

IVF’profil ako národný problém vzrástol začiatkom tohto roka, keď Najvyšší súd v Alabame rozhodol, že zmrazené embryá sú podľa zákona deťmi a že ich náhodné zničenie môže byť dôvodom na žaloby za neoprávnené úmrtie.

Alabamský generálny prokurátor Steve Marshall však potvrdil, že nemá v úmysle na základe tohto rozsudku stíhať zariadenia na umelé oplodnenie a štát po tlaku celoštátnych médií rýchlo prijal nový zákon chrániaci toto odvetvie.

V marci americké ministerstvo pre záležitosti veteránov (VA) pod vedením Bidenovej administratívy oznámilo, že bude “ponúkať výhody IVF kvalifikovaným veteránom bez ohľadu na rodinný stav” a umožnila im použiť spermie, vajíčka alebo embryá od darcov, čím sa zvrátia staré pravidlá, ktoré obmedzovali IVF na ženatých a vydatých príslušníkov, ktorých vojenská služba viedla k zdravotnému stavu spôsobujúcemu neplodnosť, ale stále sú schopní produkovať vlastné vajíčka alebo spermie. Brecheen a Rosendale predtým sa pripojili k poslancom. Bobom Goodom (R-VA) a Mary Millerovou (R-IL) v liste, v ktorom spochybnili zmenu politiky VA.

Proces IVF je však plný vážnych hrozieb pre posvätnosť života, keďže zahŕňa vedomé vytváranie desiatok “nadbytočných” embryonálnych ľudských detí len preto, aby boli usmrtené, a s ľudskými životmi sa zaobchádza ako komodity, ktoré sa majú obchodovať. Bolo odhadnuté, že v Spojených štátoch je po IVF zmrazených viac ako milión embryí a že až 93 % všetkých embryí vytvorených prostredníctvom IVF je nakoniec zničených.

V roku 2019 spravodajská televízia NBC News profil floridského lekára Craiga Sweeta, ktorý sa venuje IVF, priznala, že jeho prax zlikvidovala alebo opustila približne tretinu embryí, ktoré umiestnila do chladiacich skladov.

Brecheen, Clyde, Good, Miller a Rosendale predstavujú v národnej GOP výnimku. Mnohí republikáni, vrátane bývalého prezidenta Donalda Trumpa a National Republican Senatorial Committee, majú pohnali, aby vyhlásili svoju podporu IVF, obávajúc sa politických dôsledkov označenia za odporcu tejto praxe.