David-Eby-e1709728873491-810x500.png

Britská Kolumbia po masívnom zlyhaní politiky opäť kriminalizuje užívanie tvrdých drog na verejnosti

8
Kultúra života
  • Kanadskí zákonodarcovia majú zastaviť zákony o cenzúre internetu.
  • Britská Kolumbia žiada Trudeaua zrušiť program dekriminalizácie drog.
  • Nové nariadenia by kriminalizovali užívanie drog na verejných miestach.
  • Dekriminalizácia drog viedla k nárastu predávkovaní a kritike provincie.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu

Britská Kolumbia žiada vládu prezidenta Trudeaua, aby po náraste násilia a pokračujúcich predávkovaniach zrušila svoj program dekriminalizácie drog.  

Premiér Novej demokratickej strany (NDP) Britskej Kolumbie David Eby 26. apríla oznámil, že spolupracuje s federálnou vládou premiéra Justina Trudeaua’na opätovnej kriminalizácii užívania drog na verejných priestranstvách vrátane vnútra nemocníc, v dopravných prostriedkoch a v parkoch. Britská Kolumbia na základe povolenia Trudeauovej vlády dekriminalizovala takéto správanie v roku 2023. 

“Zachovanie bezpečnosti ľudí je našou najvyššou prioritou, vysvetlil Eby v tlačovom vyhlásení. “Hoci sme starostliví a súcitní s tými, ktorí bojujú so závislosťou, neakceptujeme pouličný neporiadok, ktorý spôsobuje, že sa komunity necítia bezpečne.”  

“Prijímame opatrenia, aby sme sa uistili, že polícia má nástroje, ktoré potrebuje na zabezpečenie bezpečných a pohodlných komunít pre všetkých, pretože rozširujeme možnosti liečby, aby ľudia mohli zostať nažive a uzdraviť sa,” pokračoval. 

Podľa nových nariadení by polícia dostala právomoc zabrániť užívaniu drog na všetkých verejných miestach vrátane nemocníc, reštaurácií, dopravných prostriedkov, parkov a pláží.   

Užívanie drog by však zostalo legálne v “súkromnom bydlisku alebo na mieste, kde sa niekto legálne ukrýva, alebo na miestach prevencie predávkovania a na miestach kontroly drog.”  

Eby’obavy z užívania drog zopakoval minister verejnej bezpečnosti a generálny prokurátor Mike Farnworth, ktorý povedal: “Naše komunity čelia veľkým výzvam. Ľudia umierajú na smrteľné pouličné drogy a vidíme problémy s verejným užívaním a neporiadkom na našich uliciach.”   

“Keďže pokračujeme v prenasledovaní gangov a organizovaných zločincov, ktorí vyrábajú toxické drogy a obchodujú s nimi, teraz podnikáme kroky, aby bolo užívanie drog na verejných priestranstvách nezákonné a aby sme rozšírili prístup k liečbe, ktorá pomôže ľuďom, ktorí to najviac potrebujú,” sľúbil.   

Začiatkom roka 2023 Trudeau’federálnou politikou v podstate skúšobne dekriminalizoval tvrdé drogy v Britskej Kolumbii.   

V rámci tejto politiky začala federálna vláda povoľovať ľuďom v provincii držať až 2,5 gramu tvrdých drog bez trestného postihu, ale predaj drog zostal trestným činom. 

Aj keď Britská Kolumbia zatiaľ nenaznačila, že plánuje opätovne kriminalizovať držbu drog, jej rozhodnutie sprísniť verejné užívanie drog predstavuje veľký odklon od jej predchádzajúcej taktiky neustáleho liberalizovania postoja k užívaniu drog.

Od svojho zavedenia bola drogová politika provincie’široko kritizovaná, najmä po tom, čo sa zistilo, že provincia porušila tri rôzne rekordy v počte predávkovaní drogami v prvom mesiaci platnosti nového zákona. 

Dôsledky dekriminalizácie tvrdých drog v rôznych častiach Kanady boli odhalené v nedávnom dokumentárnom filme Aarona Gunna’ Kanada zomiera, a v britskom dokumente Telegraph novinár Steven Edginton’minidokumente, Kanada’sa prebudila nočná mora: Varovanie Západu.   

Gunn hovorí, že dokumentuje “všeobecný spoločenský chaos a explóziu užívania drog v každom väčšom kanadskom meste.”   

“Počet úmrtí na predávkovanie sa za posledných 10 rokov zvýšil o 1000 percent,” povedal vo svojom filme a dodal, že “každý deň vo Vancouveri náhodne napadnú štyroch ľudí.”  

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre online